Από τον Γιάννη Θ. Πατέλλη
AgiosMnimonios01Κάπου-κάπου, ψάχνοντας κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, κοιτάζω το ημερολόγιο. Διεξέρχομαι ασυναίσθητα το αγιολόγιο διαφόρων ημερών, όπως χτες κατά σύμπτωση του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου, στο οποίο βρισκόμαστε τώρα. Συναντώ ονόματα αγίων που ακούγονται καθημερινά ως μικρά ονόματα: Πέτρος, Παύλος, Απόστολος, Νικηφόρος, Αλέξανδρος, Μάρθα, Μαρία, Ιωάννα. Δεν άκουσα όμως κανένα ή καμιά να τους αποκαλούν Υπάτιο, Τερέντιο, Ακυλίνη ή Πανσέμνη.
Εστιάζω την προσοχή μου στη Δευτέρα 16 τρέχοντος μηνός. Διαβάζω στο αγιολόγιο της ημέρας: Τύχωνος και Μνημονίου επισκόπου Αμαθούντος Κύπρου. Μέχρι τώρα δεν ήξερα ότι υπάρχει «Άγιος Μνημόνιος» ο οποίος μάλιστα βρέθηκε να γιορτάζει σε τέτοιους παράξενους καιρούς. Περίεργη σύμπτωση ! Πέρασαν τέσσερα χρόνια από τότε που ο Γ. Παπανδρέου, ο νεότερος, μας ανακοίνωνε από το Καστελλόριζο την ένταξή μας στο ΔΝΤ και την έναρξη του ιστορικού «Μνημονίου», που μας εξουθένωσε ως πολίτες και ως ανεξάρτητο κράτος. Πάνω από τρία χρόνια τώρα, ο επίσκοπος Αμαθούντας Κύπρου, που το όνομά του θυμίζει τον οικονομικό οδοστρωτήρα που μας πάτησε, δεν νομίζω να απολάμβανε και μεγάλης συμπάθειας από τον κόσμο, θρησκευόμενο ή αδιάφορο περί την εκκλησία και τα του εορτολογίου της. Ούτε κερί του ανάβαμε, ούτε το όνομά του μνημονεύαμε. Ή μάλλον, για να κυριολεκτώ, τον μνημονεύαμε αλλά με διαθέσεις και προθέσεις που δεν ταίριαζαν στην ανάμνηση ενός αγίου ή οσίου της εκκλησίας μας. Και ούτε φυσικά κανένας σκέφτηκε να δώσει το όνομα του Κύπριου αγίου στο παιδί του. Άτυχος άγιος αφού, στη χώρα μας την Ελλάδα, συνηθίζονται τα ονόματα χριστιανών αγίων ή βυζαντινών αυτοκρατόρων. Κάπως σπανιότερα βέβαια ακούγονται και αρχοντικά ονόματα από την ιστορία και τη μυθολογία μας. Μόνο που μερικές φορές αυτά ηχούν παράταιρα σε ορισμένο εργασιακό περιβάλλον. Μου φάνηκε τουλάχιστον περίεργο, για παράδειγμα, ο νεαρός με το μυθολογικό όνομα Ιάσωνας να ψήνει σουβλάκια σε υπαίθριο στέκι και δίπλα του η χαριτωμένη Αντιγόνη να γεμίζει την πίτα με τζατζίκι, αγγουράκι και κρεμμύδι. Και ακόμα πιο παράξενο να συναντήσω κάποτε, στο Ηράκλειο, μια μελαχρινή καλλονή που άκουγε στο μινωικό όνομα Αριάδνη, να στέκεται πίσω από τον πάγκο των τυριών του Σούπερ-μάρκετ.
Πολλές φορές, σε περίεργους και ταραγμένους καιρούς, οι άνθρωποι δίνουν στα παιδιά τους ασυνήθιστα ονόματα, που όμως έχουν σχέση με τα συμβαίνοντα εκείνη την εποχή. Στην Κάλυμνο τα τελευταία προπολεμικά και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια είχαν βαφτίσει παιδιά με το όνομα Βενιζέλος και Πλαστήρας. Στην άλλη Ελλάδα πάλι, εκείνη την εποχή, όταν κυριαρχούσε το ΕΑΜ, έδιναν σε παιδιά ονόματα όπως Λαοκράτης, Δημοκρατία, Ιωσήφ (Στάλιν) ή Βλαδίμηρος (Λένιν).
Έφηβες θα πρέπει να είναι τώρα πολλές τσιγγανοπούλες που πριν κάποια χρόνια βαφτίστηκαν Ερατώ, από το όνομα που έφερε η ηρωίδα της, ιδιαίτερα δημοφιλούς, τηλεοπτικής σειράς «Ψίθυροι καρδιάς».
Παράξενες και ταραγμένες είναι και σήμερα οι μέρες που περνάμε. Μόνο που δεν σηκώνουν κανένα κύμα επίκαιρης ονοματοδοσίας. Δεν διανοείται κανένας να βγάλει το παιδί του Ευρωζώνη, Ευρώ, Δραχμή, Συναίνεση ή Συσσίτιο. Ούτε φυσικά θα ήταν νοητό να σκεφτεί να δώσει στο βαφτιστήρι του, ένας νονός ή μια νονά, το όνομα Μνημόνιος ή Μνημονία για να θυμηθούμε και τον Κύπριο άγιο που γιορτάζει 16 Ιουνίου. Πάντως πιστεύω να μην προκαλεί ιδιαίτερα θερμά συναισθήματα η όψιμη εντόπιση του Κύπριου αγίου με το επίκαιρο όνομα, που μέχρι τώρα περνούσε αφανής στα ψιλά του ημερολογίου, ούτε εδώ ούτε στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη μεγαλόνησο.
Νομίζω όμως ότι τα ονόματα δεν έχουν και τόση σημασία αλλά οι άνθρωποι που τα φέρουν. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι αποτελούν το λαό, ο οποίος γράφει την ιστορία του ανάλογα με το φρόνημά του, τους αγώνες και τις πλάνες του, ανάλογα με τους ηγέτες του και τους ανέμους της ιστορίας, που δεν φυσούν πάντα ανάλογα με τις επιθυμίες μας.

Κάλυμνος, Ιούνιος 2014. ioannispatellis@hotmail.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s