22/6/2014

Του Γεωργίου Ι.Χατζηθεοδώρου

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗΤύχη αγαθή,βρέθηκα, μετά από τιμητική προσκληση του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπό-λεως κ.Ανθίμου σε μια εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, που έγινε στις 16 του μηνός που διανύουμε,προκειμένου να συμμετάσχω στην εκδήλωση με σχετική εισήγηση.Οι εντυπώσεις που απεκόμισα από την τετραήμερη εκεί παραμονή μου είναι πολλές,έντονες και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.Αξίζει μια ενημερωτική αναφορά για καλά τεκταινόμενα εκτός Καλύμνου.Eίναι καλό να τα μαθαίνουμε
Η εκδήλωση ήταν βασικά μουσικολογική και είχε ως θέμα την παρουσίαση ενός πολυτε-λούς Άλμπουμ με 16 cds,στα οποία ψάλλει ο χορός των μοναζουσών της Ι.Μ.Παναγίας του Έβρου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ0001Εισηγήσεις σχετικές με το θέμα έκαμαν ο Μητροπολίτης Άνθιμος,ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως και δρ.Θεολογίας, αιδ.Κων/νος Κωστάκης,ο ομότιμος καθη-γητής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Γρηγόριος Στάθης και ε-γώ.Συντονιστής της εκδήλωσης ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής στο Δημοκρίτειο Πα-νεπιστήμιο Θράκης κ.Γεώργιος Μηνόπουλος.Παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Σιατίστης και Σισανίου κ.Παύλος,όλες οι πολιτικές και στατιωτικές αρχές του Νομού,το σύνολο των μελών του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αλεξανδρουπόλεως και πλήθος κόσμου που κατέκλυσε στην κυριολεξία το Δημοτικό Θέατρο της πόλεως.Η διοργάνωση της εκδηλώσεως άψο-γη.πλούσια και φροντισμένη στην τελευταία της λεπτομέρεια.
Επισημάνσεις-διαπιστώσεις:
1.Ιερά Μονή Παναγίας του Έβρου. Ιδρύθηκε μόλις πριν από 40 χρόνια,κοντά στο χωριό Νέα Μάκρη και σήμερα εγκαταβιώνουν σ’αυτήν παρισσότερες 50 μοναχές,οι οποίες δια-κρίνονται εκτός από την συνειδητή ευλάβειά τους και για τη μόρφωσή τους (όλες με πτυχίο ανωτάτων ή ανωτέρων σχολών – μεταξύ αυτών και 4 με πτυχίο ιατρικής). Η απλότητα, αγάπη και καλλιέργεια. Αντανακλά στο πρόσωπό τους. Η πολυσχιδής πνευματική, κοινω-νική, φιλανθρωπική, ιεραποστολική και δημιουργική δράση της Μονής-πάσης φύσεως εκ-κλησιαστικού χαρακτήρα εργαστήρια,εκδόσεις βιβλίων κ.λ.π.-,σε συνδυασμό με το παρα-δείσιο φυσικό περιβάλλον -σωστός ανθώνας-,την υψηλή σε ποιότητα, τάξη και καθαριότητα κτηριακή υποδομή, την καθιέρωσαν και τη κατέστησαν πόλο έλξεως στην Βόρειο Ελλάδα και στον βαλκανικό γενικότερα χώρο.
2. Χορωδία.Ο χορός της Ι.Μονής,αληθινά αγγελικός, κατανύσσει τους πιστούς που συρ-ρέουν στη Μονή.Πρόκειται για τον τελειότερο γυναικείο μοναστικό χορό της Ελλά-δας.Αξίζει να ακούσετε κάτι από ο Άλμπουμ που προανέφερα.Θα εκπλαγείτε.
3.Μητρόπολη – Μητροπολίτης: Άψογη οργάνωση,φροντισμένη και στη πιο μικρή λεπτο-μέρεια.Υψηλότατο σε ποιότητα και πλούσιο σε δράση πνευματικό και κοινωνικό έργο.Ο Μητροπολίτης,άνθρωπος δύο μέτρα-είναι δεν είναι 50 ετών,διαθέται ανάλογες με το ανά-στημά του ικανότητες και ιδιαίτερα ποιμαντικά προσόντα.Δραστήριος, επιβλητικός, πνευ-ματικός, κοινωνικός,αρχοντικός, ποιοτικός, προοδευτικός, προσηνής,με λεπτό χιούμορ, πηγαία ευγένεια και με αγάπη στο ωραίο και το καλό. Άνθρωπος, τέλος, με υψηλή αίσθηση του θρησκευτικού και εθνικού του καθήκοντος και της αποστολής του στη ευαίσθητη ακριτική περιοχή του Έβρου.Αρχοντικός,τίποτα όμως το κραυγαλέο πάνω του,αλλά και τίποτα το λαϊκίστικο…Απόλυτα αποδεκτός,αγαπητός και σεβαστός από το ποίμνιό του… Ιεράρχης σέμνωμα και από τους ελάχιστους που διαθέτει η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.
4.Σύλλογος Ιεροψαλτών: Πολύ συγκροτημένος,πειθαρχημένος,με ωραιόταη μουσική από-δοση και ενδιαφέρον για μάθηση-παρακαλούθησε δύο διδασκαλίες μου.
Συμπέρασμα: Ι.Μονή,Ι.Μητρόπολη,Χορός μοναζουσών,Σύλλογος Ιεροψαλτών, πρότυπα προς μίμηση.Ο Θεός να τους σκέπει και να τους ενδυναμώνει στο έργο τους.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s