22/2/2014

dsc06247Μια κραυγή αγωνίας για το πρόβλημα των ναρκωτικών που έχει καταδικάσει το 50% των νέων του νησιού σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή, είναι η επιστολή που δημοσιεύουμε σήμερα στο “kalymnosola” και έχει αποστολέα τον  γνωστό μαθηματικό-γλύπτη κ. Σακελλάρη Κουτούζη.

Ορμώμενος προφανώς από τα όσα δημόσια διατυπώνονται τον τελευταίο καιρό ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαϊου, χωρίς η «κοινωνική φρίκη και το δράμα στο νησί» να  περιλαμβάνεται στις πολιτικές προεκλογικές ατζέντες, ο κ. Κουτούζης, με την ιδιότητα του ενεργού-σκεπτόμενου πολίτη, καλεί όλους μας  να επιδείξουμε τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα σε ένα φαινόμενο που τείνει να πάρει διαστάσεις επιδημίας. Ταυτόχρονα χτυπά ένα ηχηρό καμπανάκι σε κάθε κοινωνική και επαγγελματική ομάδα της Καλύμνου για τη στρουθοκαμηλική στάση που έχει κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια απέναντι στο πρόβλημα.

Είναι μια καλή αφορμή να ξεκινήσει ένας ειλικρινής διάλογος με ταυτόχρονη κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την λήψη μέτρων με σκοπό την ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος. Αν φυσικά θεωρήσουμε δεδομένο το προαπαιτούμενο της βούλησης από όλες τις πλευρές!

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Κουτούζη έχει ως εξής:

«Κυρία Αφροδίτη Νανάκη

Είστε καινούργια στην Καλυμνιακή Δημοσιογραφία, και προσμένουμε από εσάς  πιο βαθειά ρεπορτάζ πάνω στα ζωτικά προβλήματα της Καλύμνου. Στο επιφανειακό ρεπορτάζ ο καθένας δηλώνει ως πραγματικότητα τον «παράδεισο» που ποθεί η ψυχή του, και φαίνονται όλα ρόδινα κι  ωραία, αλλά στο πραγματικό και βαθύτερο ρεπορτάζ κάτω από την επιφάνεια, συνήθως  …υπάρχει βούρκος που όζει !! Και αξίζει να αναδευθεί.

Πάντως η αναγνωσιμότητα του kalymnosola είναι ήδη αξιόλογη, όπως μας δείχνουν οι  τεχνικές πληροφορίες, στη σελίδα σας, άρα και οι δυνατότητες παρέμβασης στο κοινωνικό γίγνεσθαι, είναι ομοίως αξιόλογη.

Ελπίζουμε πάντα από τους καινούργιους για κάτι καλό. Μήπως  και ξεκινήσει να αλλάζει το τοπίο της «καμένης γης»..  Ήμασταν κάποτε το τιμημένο «νησί των σφουγγαράδων και των μορφωμένων» κι έχουμε γίνει «η Τζαμάϊκα  του Αιγαίου» το «Σικάγο της παραβατικότητας του Αιγαίου» το νησί της τζάμπα μαγκιάς, του θρασύδειλου τσαμπουκά, της (ακίνδυνης)  επαναστατημένης  κραυγής και της σίγουρης συνεχιζόμενης μπίχλας και κακομοιριάς.

Είδαμε καινούργιες παρατάξεις για τις επικείμενες Δημοτικές εκλογές, αλλά καινούργιες κουβέντες δεν ακούσαμε. Για παράδειγμα βλέπουμε μια απόλυτη σιωπή για τα ναρκωτικά στο νησί. Ούτε εκείνες τις παλιές  εξαγγελίες για τον ΟΚΑΝΑ, ( ευτυχώς που δεν υλοποιήθηκαν…..  και  δίπλα στο Νοσοκομείο ….μάλιστα, τώρα  τελευταία παραιτήθηκε και η πρόεδρος του πανελλήνιου οργανισμού, με όσα βγαίνουν στη φόρα για τον ΟΚΑΝΑ…)  ή κάτι σχετικό δεν ακούσαμε ….ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ !!!.

Όπου και αν περπατήσεις 100 μέτρα στο νησί, θα συναντήσεις τουλάχιστον δυο τρείς με μακριά μαλλιά και με γένια με το χαρακτηριστικό άδειο βλέμμα και το μελαγχολικό χαμόγελο, να περπατούν επίσης, άσκοπα, κι αν τους κοιτάξεις στα μάτια, σου απλώνουν το χέρι…! Πάνω από 2.000 χρήστες (λένε οι αρμοδιότεροι), νέα παιδιά-σε σύνολο πληθυσμού περίπου 12.000, όπου  περίπου 4.000  είναι νέοι, με άλλα λόγια 2.000 χρήστες από 4.000 νέους σημαίνει  50 % των νέων Καλύμνιων είναι χρήστες. ( μόνο στο…… Αφγανιστάν ακούμε για τέτοια ποσοστά!). Καμιά σοβαρή κουβέντα δεν ακούσαμε γι αυτό το πρόβλημα,  που είναι ΤΟ  πρόβλημα ζωής για το  νησί και το μέλλον του, ούτε βέβαια ακούσαμε κάτι για τη συνακόλουθη και επίκαιρη  νεανική παραβατικότητα, τις διαρρήξεις, τις κλοπές,   τους εκβιασμούς,  τους τραυματισμούς, τους εμπρησμούς   κ.λ.π.

Και για τις παλιές Δημοτικές  παρατάξεις, οι οποίες είδαν από παλιά και ανατινάξεις αυτοκινήτων, και δολιοφθορές περιουσιών και απειλές ζωής από γράμματα ή τηλεφωνήματα, με «το δυναμίτη» να κυκλοφορεί στα χέρια ακόμη και παιδιών ( …είναι και υπερήφανο έθιμο, το οποίο διαφημίζουμε ως δείγμα  …..λεβεντιάς ) καταλαβαίνουμε  ότι ίσως   έχει … φοβηθεί η ψυχή τους και δεν πλησιάζουν καν, στην…  « τρύπα με το φίδι»! Αφήνουν άλλους να το βγάλουν… Αλλά και οι νέες παρατάξεις; Κι αυτές μόνο με τον ΧΥΤΑ, την Καθαριότητα, τους Διορισμούς, τους Θορύβους, τα Λεωφορεία και τα  άλλα γνωστά , όλα συνηθισμένα  και  εξαγγελλόμενα και πολυσυζητημένα  σε ΚΑΘΕ μα ΚΑΘΕ προεκλογική περίοδο….

Τα σοβαρά μας προβλήματα  δεν προέκυψαν βέβαια  από την πρόσφατη οικονομική κρίση. Υπέβοσκαν  τα αδιέξοδα και προϋπήρχαν τα κοινωνικά «περιστατικά», εδώ και αρκετές δεκαετίες, τα οποία  έδειχναν προς τα πού «βαδίζουμε», απλώς κανείς δεν έκανε τίποτα. Και δυστυχώς ούτε τώρα που είναι φανερό στον καθένα το που βρισκόμαστε, ούτε τώρα κάνει κάποιος κάτι. Και ποιος πράγματι να κάνει κάτι;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών, εδώ και δεκαετίες, συνεχίζει  την ίδια πάντα πλεύση. Από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας της, αγωνιά για την επανεκλογή της και   ασχολείται :  1ο.  με το πελατειακό  πολιτικό σύστημα, 2ο.  να αποκρούει τις  ατελείωτες επιθέσεις της «πληγωμένης»  αντιπολίτευσης, 3ο. να συμπληρώνει την υπαλληλική απροθυμία ή ανεπάρκεια του προσωπικού και 4ο. να τρέχει πίσω από την   καθημερινότητα ώστε να προφθάσει όσες μπορέσει  περισσότερες προθεσμίες για  προγράμματα  και ευκαιρίες που χάνονται. Για άλλα θέματα ….που να προφθάσει…

Τα  λειτουργούντα μέσα ενημέρωσης έντυπα ή ηλεκτρονικά, μέσα στο ίδιο ακριβώς παιχνίδι,  δεν αγγίζουν «τα κάστανα απ’ τη φωτιά». Προτιμούν τα ήπια θεματάκια με τις διαπαραταξιακές ή ενδοπαραταξιακές κόντρες και τις μικροεπιδιώξεις των λειτουργών στα αντίστοιχα Μέσα… πότε-πότε και με καμιά μήνυση για λίγη αδρεναλίνη παραπάνω και….  από κοινωνική αγωνία και ευθύνη … την μεταθέτουμε για αργότερα!

Οι τοπικές επιτροπές των κεντρικών πολιτικών κομμάτων, συμπράττουν στην απαξία του γενικότερου πολιτικού  συστήματος και «λάμπουν δια της απουσίας των ή της γραφικής παρουσίας των».

Η Μητρόπολη μας  και οι παπάδες, δίνουν μεσημεριανό σε κάμποσες οικογένειες πρεζονιών, και ίσως λίγα  ευρώ στην αντίστοιχη ζητιανιά. Κατά τα άλλα, τα «παγκάρια» να δουλεύουν σωστά, και για το μέλλον του νησιού,  ευλογίες και προσευχές,  για να παρέμβει και  να τα φτιάξει ο Άγιος Θεός !!

Οι πνευματικοί μας άνθρωποι με τα σωματεία τους, τα ιδρύματα τους,  και τις πολιτιστικές τους ομάδες και τους συλλόγους,  ασχολούνται….. με το ΧΡΕΟΣ τους στο  επίκαιρο πολιτιστικό προϊόν, με «στραμμένη προσοχή»  γενικώς και αορίστως …. στο μέλλον της νεολαίας, οπότε δεν τους μένει χρόνος για να καταπιαστούν σοβαρά με την κοντινή  κοινωνική φρίκη και το δράμα  στο  νησί  τους.

Οι άνθρωποι του αθλητισμού, κατάφεραν γήπεδα για ποδόσφαιρο, για μπάσκετ, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, γήπεδα για τένις…..  και μάλιστα με το επιχείρημα να τραβήξουν τα παιδιά…… από τα ναρκωτικά ! Τόσα εκατομμύρια σε τόσες εγκαταστάσεις και…. τελικά έχουμε το πιο ψηλό ποσοστό χρηστών σε όλη την Ελλάδα! Να ένα ΜΥΣΤΗΡΙΟ !!! Ακόμα και παγοδρόμια να φτιαχτούν, μόνες τους αυτές οι υποδομές απλώς με το να υπάρχουν,  δεν πιστεύω πως κάνουν κάτι σοβαρό , ούτε καν ακουμπάνε   …τη μάστιγα !  Το κυρίαρχο πνεύμα των σημερινών αθλουμένων, απέχει  πολύ από το «νους υγιής…»  των αρχαίων και δεν εμπνέει ούτε προσελκύει τα παιδιά που θα το είχαν ανάγκη.

Η αστυνομία είναι ένα ΣΟΒΑΡΟ  ερώτημα του τι πραγματικά κάνει. Αρκείται  άραγε, στο επιχείρημα ότι υπάρχει ελλιπής στελέχωση, ( που μάλλον  έχει δίκιο); Αλλά αναρωτιέμαι, με την υπάρχουσα στελέχωση, εξαντλείται, το αναλογούν στη διαθέσιμη δύναμη τους,  χρέος (κατά τη συνείδηση και τη νομιμότητα ) έναντι των πολιτών αυτού του νησιού;

Οι δικηγόροι μας, υποστηρίζουν με πάθος ( και ….με το αζημίωτο) τον κάθε πελάτη τους αφού ο νομικός μας πολιτισμός αφήνει τα περιθώρια  και οι συνήγοροι τα αξιοποιούν άριστα καταφέρνοντας οι ένοχοι να μπαινοβγαίνουν από τη φυλακή, κι έτσι να μη διαταράσσεται σοβαρά το όλο κύκλωμα.

Η μικροαστική μας  τάξη, οι  υπάλληλοι, οι μικροεπαγγελματίες, (πάντοτε ΟΛΟΙ αδικημένοι από τη ζωή), με κύριο ενδιαφέρον το ατομικό όφελος, εκτονώνονταν στα καφενεία, βρίζοντας γενικώς το κράτος των παρανομιών και  τους πολιτικούς…   (Βέβαια με πολύ άνεση επιδιώκουν  και κάποιο πρόσθετο  απογευματινό αφορολόγητο έσοδο, αλλά…. την παρανομία την καυτηριάζουν μόνο για «τους άλλους») . Όλοι αυτοί συγκροτούν  ένα ισχυρό κοινωνικό πλαίσιο  με ουσιαστική αδιαφορία, για θέματα πέρα από την αυλή τους.. Τώρα μάλιστα, με το «πιασάρικο» αντιμνημονιακό μένος, αισθάνονται ότι έχουν και «ηθικό πλεονέκτημα» για φωνασκίες σαν παπαγαλάκια του λαϊκισμού της τηλεόρασης, και εξαντλούνται, στο μισθό τους, κ.λ.π.,   ….οπότε που καιρός να ασχοληθούν και με  ζητήματα άλλων στη διπλανή τους πόρτα… που όμως σίγουρα ακουμπάει το μέλλον των παιδιών τους ή των εγγονιών τους…

Τα σχολεία και οι δάσκαλοι αφιερωμένοι κι απομονωμένοι …  «στο εκπαιδευτικό λειτούργημα» αντιμετωπίζουν τα πιο πολλά σοβαρότατα  ζητήματα των νέων παιδιών, σαν τη στρουθοκάμηλο!! Εφαρμόζουν τις εγκυκλίους και τις οδηγίες με την πιο ευθυνόφοβη υπαλληλική προσαρμογή. Αν πρόκειται για καμιά κατάληψη, καμιά απεργία, καμιά  καταδίκη του Καπιταλισμού και του  Ιμπεριαλισμού εκεί επαγρυπνούν οι της Β’ ΕΛΜΕΔ,  παρακολουθούν όλη την τοπική αλλά και την  παγκόσμια επικαιρότητα με αξιοθαύμαστα αντανακλαστικά και είναι έτοιμες ΝΑ ΚΑΤΑΚΕΡΑΥΝΩΣΟΥΝ τους «κακούς» με  εντυπωσιακή……  μαχητικότητα στις ανακοινώσεις !!

Κυρία  Νανάκη ,

Προσμένουμε μόνο από  ανθρώπους με ήθος και συνείδηση που να βλέπουν το ατομικό τους καλό άρρηκτα δεμένο και με το κοινωνικό καλό, να δουλέψουν με επιμονή, από όποια θέση κι αν βρίσκονται και  να κάνουν πρόθυμα, έντιμα και ηθικά τη δουλειά τους, μήπως και ξεφύγει το νησί μας από τη μοιραία πορεία του. Είτε από νέους είτε και από παλιότερους  με  ανοιχτό μυαλό και με καλή διάθεση για αναγκαία καινοτόμα ξεκινήματα.

Αλλά λιγόστεψαν επικίνδυνα  αυτοί οι αναγκαίοι Καλύμνιοι, και μάλιστα, φοβάμαι, πως  οι περισσότεροι από αυτούς, ζουν και εργάζονται εκτός του νησιού, οπότε έρχονται για διακοπές, πικραίνονται και φεύγουν ξανά….

Στον Άγιο Μάμα, στη Λημνιώτισσα, στον Άγιο Βασίλη έχει θαμμένες πολλές καρδιές απλών σφουγγαράδων αλλά και πολλών μορφωμένων που στα δύσκολα χρόνια των πολέμων και της φτώχιας έκαμαν τότε το χρέος τους για το μέλλον αυτού του νησιού. Που είναι σήμερα οι συνεχιστές τους ;

Για κάντε εσείς, ως καινούργια στην Καλυμνιακή δημοσιογραφία, κάποιο πιο βαθύ ρεπορτάζ , για το ΜΕΓΑΛΟ θέμα των Ναρκωτικών. Ξεκινώντας από το Νοσοκομείο μας,  για ρωτήστε για τις  σκηνές βίας και  εξαλλοσύνης, με φωνές, βρισιές, απειλές στους διαδρόμους ενός δημόσιου χώρου. Για ρωτήστε γιατρούς, νοσηλεύτριες, τραυματιοφορείς πόσο  κινδυνεύει η σωματική  τους ακεραιότητα, σε βάρδιες χωρίς καμιά άμεση προστασία και φύλαξη, από τις νυχτερινές «επισκέψεις» χρηστών. Για ρωτήστε για  γιατρούς που φάγανε ξύλο από πρεζόνια (όταν υπήρχε έλλειψη «υλικού» στην  πιάτσα) και κυνηγούσανε έξαλλοι τους γιατρούς μέσα στο   Νοσοκομείο με σύριγγες και ψαλίδια παρμένα από τα «εξωτερικά ιατρεία». Για  ρωτήστε για νέους  γιατρούς  25-26 χρονών που ήρθαν να κάνουν το αγροτικό τους στην Κάλυμνο και τα μάζεψαν κι έφυγαν «μαύρα κι άραχνα» ;

Και μετά επισκεφθείτε κι όλους τους άλλους που πιστεύετε πως πρέπει να έχουν και άποψη και προοπτικές ενεργοποίησης για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος….

Ίσως καταφέρετε να ρίξετε μια πέτρα σε λιμνάζοντα νερά( ! ) κι ακουστεί το πλατς  δυνατά και εκκωφαντικά, κι ίσως γίνει κάτι !  Το πρόβλημα με τα ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ είναι   «ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ» για την Κάλυμνο. !!!

Κι αν πετύχετε,  τότε ρίξτε κι άλλες τέτοιες πετρούλες…»

Σακελλάρης Κουτούζης

Μαθηματικός-γλύπτης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s