«Η Θυσία του Αβραάμ» – Το αριστούργημα του Βιτσέντζου Κορνάρου στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού – Μεγάλη Παρασκευή 30.04.2021 στην ΕΡΤ2

Το θρησκευτικό αφηγηματικό δράμα «Η Θυσία του Αβραάμ» του Βιτσέντζου Κορνάρου θα παρακολουθήσουν, σε μαγνητοσκόπηση, οι τηλεθεατές στην ΕΡΤ2, τη Μεγάλη Παρασκευή 30 Απριλίου 2021, στις 16:15.

Το αριστούργημα της κρητικής λογοτεχνίας παρουσιάστηκε στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, τον Οκτώβριο του 2018, σε σκηνοθεσία Ηλία Μαλανδρή και μουσική Χρήστου Λεοντή και Αντώνη Παπαγγελή, με μια μοναδική σύμπλευση κορυφαίων καλλιτεχνών, όπως ο Νικήτας Τσακίρογλου, η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο Λευτέρης Ελευθερίου, αλλά και ο Ψαραντώνης με τη Νίκη Ξυλούρη, πλαισιωμένων από τη Χορωδία Βυζαντινής Μουσικής «Τέττιξ», υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη Γιώργου Ναούμ και μια πλειάδα ηθοποιών, μουσικών και χορευτών.

Έργο χαρακτηριστικό της Αναγέννησης, γραμμένο πιθανότατα τον 17ο αιώνα, αποτελεί την ουσιαστική γέφυρα ανάμεσα στο αρχαίο δράμα και το αναγεννησιακό. Στη διάρκεια της πλοκής του το έργο, μέσα από τον μύθο της θρησκευτικής παράδοσης, μετατρέπεται σε λαϊκό δρώμενο που στοχεύει στις ευαίσθητες χορδές του θεατή, χρησιμοποιώντας μοτίβα της λαϊκής μουσικής.


Παράλληλα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά το πρωτότυπο έργο του 16ου αιώνα «Lo Isach» του Luigi Grotto, που θεωρείται ο προπομπός της «Θυσίας», ενσωματωμένο στην παράσταση.

Διατηρώντας την αυθεντικότητα, η σκηνή αναπαριστά μια μεσαιωνική τελετουργία κατά την οποία στο προαύλιο ενός ναού διαβαζόταν από απλούς χωρικούς το κείμενο ως αναλόγιο.

Το έργο ανέβηκε με πρωτοβουλία της Εταιρίας Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων και τη συνεργασία του The Greek Institute (Θησαυρός της Ελληνικής Γλώσσας), που εδρεύει στο Harvard στη Βοστόνη.

Πηγή: press.ert.gr

Ο Καλύμνιος μουσικός Αντώνης Παπαγγελής συνυπογράφει με τον Χρήστο Λεοντή τη μουσική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ για την «Κορυφαία δημιουργική κατάθεση του Αντώνη Παπαγγελή στο Ηρώδειο«

*Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορείτε να αναζητήσετε το έργο στην ERTflix όπου θα προβάλλεται για διάστημα δυο μηνών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s