Παναγιώτης Ράγκος, Γιάννης Ρήγας, Γρηγόρης Νίκου

Παναγιώτης Ράγκος, Γιάννης Ρήγας, Γρηγόρης Νίκου

Εξήντα χρόνια κοινοφελούς δράσης και προσφοράς συμπληρώνει φέτος το “Ίδρυμα Αικατερίνης Νικολάου Βουβάλη”, γνωστό μέχρι πρότινος στην τοπική κοινωνία ως «Ίδρυμα Ελέους».

Κι αν μέχρι χθες η παρουσία του στην Κάλυμνο αποτελούσε ένα ισχυρό δίχτυ αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη, σήμερα στα δύσκολα χρόνια που ζούμε, με δεδομένη την υποχώρησηση της κρατικής -δημόσιας χρηματοδότησης, συνολικά του κοινωνικού κράτους, καλείται να καλύψει ολοένα και περισσότερα κενά. Χωρίς όμως να υπάρξει η παραμικρή απόκλιση από την αρχική ρότα που χάραξε, παρακινούμενο από ηθικές αρχές, κοινωνικές αξίες και ανθρωποκεντρικές προτεραιότητες.

Επειδή στην πορεία του χρόνου ο αρχικός σκοπός του ιδρύματος (καταρτισμός και συντήρηση “Σώματος Αδελφών Ελέους” ήτοι Σώματος ενάρετων γυναικών αίτινες….) κρίθηκε παρωχημένος, αλλά και εξ’ αντικειμένου ανέφικτος, με απόφαση του Εφετείου Αθηνών έγινε τροποποίηση του καταστατικού του για να συμπεριλάβει στους στόχους του α) την προσέγγιση και την οικονομική και ηθική συμπαράσταση ασθενών, γερόντων, οικονομικά αδυνάτων και γενικά ατόμων που έχουν ανάγκη, με παροχή προσωπικών υπηρεσιών και με κάθε άλλο πρόσφορο και εφικτό για το Ίδρυμα μέσο και β) την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Νεότητας σε ιδιόκτητο κτίριο με αίθουσες πολλαπλών χρήσεων για θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και για τη διοργάνωση διαφόρων εκθέσεων (βιβλίων, έργων ζωγραφικής κ.α.).

Με τη σκέψη στους νέους

Ο δεύτερος σκοπός καταδεικνύει τον βασικό προσανατολισμό του διοικητικού συμβουλίου προκειμένου το Ίδρυμα να μην περιοριστεί μόνο στην παροχή κοινωνικής υποστήριξης, αλλά να διευρύνει την δράση του και να δημιουργήσει χώρους πολιτισμού και αθλητισμού όπως αρμόζει στο νησί και αξίζει στους κατοίκους του και ειδικότερα στους νέους ανθρώπους του.

Image00001«Αυτή είναι η αγωνία όλων μας στη διοίκηση και ιδιαίτερα της γερόντισσας Αγνής της Ιεράς Μονής Παναγιάς Ελεούσης (Ρόοτσου). Να προσφέρουμε στους νέους μας εναλλακτικές επιλογές για να τους κρατήσουμε μακριά από τον κόσμο των ναρκωτικών που μαστίζει τον τόπο μας» υπογραμμίζει ο πρόεδρος κ. Ιωάννης Ρήγας.

Οι δυο σημαντικότερες κινήσεις που έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση είναι η συνεργασία με τον Αθλητικό Όμιλο «Απόλλων Τένις Καλύμνου»  καθώς και η έναρξη των εργασιών για την δημιουργία ενός πολιτιστικού και αθλητικού πολυκέντρου υψηλών προδιαγραφών.

Ενός χώρου-θα προσθέταμε εμείς- που θα έρθει να καλύψει ένα τεράστιο κενό που υπάρχει σήμερα στην Κάλυμνο και επισημαίνεται συνεχώς από το σύνολο των συλλόγων που δραστηριοποιούνται στο νησί.

DSC05667Σύμφωνα με τον κ. Ρήγα η εν λόγω αίθουσα θα είναι χωρητικότητας 264 ατόμων και θα μπορεί να στεγάσει ποικίλες δραστηριότητες, από ομιλίες και συνέδρια, έως θεατρικές  και χορευτικές παραστάσεις, δεδομένου ότι η σκηνή θα αυξομειώνεται με την αφαίρεση καθισμάτων (αποσπώμενα). Τα θεμέλια έχουν μπει και το δ.σ. τελεί εν αναμονή πώλησης ακινήτου, ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η κατασκευή της.

Οι δραστηριότητες

Αναλυτικά οι δράσεις του Ιδρύματος ποικίλουν και έχουν ως κύριο άξονά τους την εξυπηρέτηση θρησκευτικών, κοινωνικών, εκπαιδευτικών – αθλητικών και πολιτιστικών εν γένει σκοπών.

Στον τομέα της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης:

-ενισχύει την γυναικεία Ιερά Μονή “Παναγίας Ελεούσης”, στην πλούσια ιεραποστολική της δράση, εντός και εκτός Ελλάδος

-συντηρεί τον Ιερό Ναό “Της Ειρήνης του Θεού” που αποτελεί ιστορικό και διατηρητέο μνημείο, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού

-διοργανώνει και τελεί κατ’ έτος πάνδημο Αρχιερατικό Μνημόσυνο των ευεργετών της Καλύμνου Νικολάου και Αικατερίνης Βουβάλη που επιμελείται ο Δήμος Καλυμνίων σε συνεργασία με το Ίδρυμα και το 2ο Δημοτικό Σχολείο

-διοργανώνει θρησκευτικές εκδηλώσεις στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στη θέση Ρόοτσο, με διακεκριμένους ομιλητές, από όλη την Ελλάδα

-συμβάλλει στη διοργάνωση δωρεάν παράδοσης μαθημάτων αγιογραφίας στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής δράσης της παιδεία και του αθλητισμού:

-διοργανώνει παιδικές θεατρικές παραστάσεις και άλλες σχολικές εορταστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις

-λειτουργεί «παιγνιοθήκη», σε ειδικά κατασκευασμένο και άρτια εξοπλισμένο κτίριο, μέσα στο χώρο των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος, στη θέση Ρόοτσο, στο οποίο ψυχαγωγούνται και απασχολούνται δημιουργικά παιδιά με ειδικές ανάγκες, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και με εθελοντές και υπό την εποπτεία πάντοτε του δ.σ. του Ιδρύματος και του δ.σ. της Παιγνιοθήκης Αθηνών

DSC05664-κατασκεύασε και λειτούργησε δυο άρτια εξοπλισμένα συνεχόμενα γήπεδα αντισφαίρισης (τένις) στα οποία αθλούνται νέοι και νέες του νησιού, με την καθοδήγηση καθηγητών – προπονητών του Αθλητικού Ομίλου «Απόλλων Καλύμνου» και υπό την αυστηρή εποπτεία του δ.σ. του Ιδρύματος

-σε συνεργασία με τον Αθλητικό Όμιλο «Απόλλων Τένις Καλύμνου» και με τις υποδείξεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης, πιστοποιημένο μέλος της οποίας είναι ήδη ο Απόλλων, προγραμματίστηκε και είναι στις άμεσες προτεραιότητες του δ.σ. του Ιδρύματος η κατασκευή δυο ακόμα γηπέδων τένις, σε συνέχεια προς τα υπάρχοντα και λειτουργούντα, ώστε να φιλοξενούνται αθλητικές διοργανώσεις πανελλήνιας και όχι μόνο εμβέλειας.

Δράσεις σχετικές με την παράδοση και τον πολιτισμό:

-στον οικοπεδικό χώρο του Ιδρύματος υπήρχε ήδη από ετών ισόγειο κτίριο επιφάνειας 200 τ.μ. το οποίο λειτουργούσε ως αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και φιλοξενούσε κάποιες από τις προαναφερθείσες εκδηλώσεις.  Στον αύλιο χώρο του κτιρίου αυτού φιλοξενήθηκαν υψηλού επιπέδου παραδοσιακές εκδηλώσεις του Λυκείου Ελληνίδων Καλύμνου.

«Επειδή ο χώρος, στεγασμένος και ακάλυπτος, με την πάροδο του χρόνου, αποδείχθηκε ανεπαρκής για να ανταποκριθεί στη ζήτηση και στις απαιτήσεις των πολιτιστικών φορέων και των αναγκών της Καλυμνιακής κοινωνίας, ιδιαίτερα μάλιστα των νέων του νησιού μας, το δ.σ. αποφάσισε να επεκτείνει τις δραστηριότητές του, μέσα πάντοτε στο πλαίσιο των σκοπών του Ιδρύματος και  γι’ αυτό, να αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις του, τόσο των στεγασμένων χώρων, όσο και των ακάλυπτων και, ιδιαίτερα, των αθλητικών» σημειώνει ο πρόεδρος κ. Ρήγας και συμπληρώνει πως «όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες και το πολυκέντρο θα πάρει σάρκα και οστά θα βρουν μόνιμη στέγη τόσο τα 47 έργα του γλύπτη Σακελλάρη Γαλουζή, αλλά και οι πίνακες ζωγραφικής του Νικόλαου Μάγκου των οποίων τη φύλαξη έχει αναλάβει το Ίδρυμα».

 

Το διοικητικό συμβούλιο

Το δεκαμελές διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος αποτελείται από τους:

Ιωάννη Ρήγα συνταξιούχο συμβολαιογράφο (πρόεδρος)

Μοναχή Αγνή και κατά κόσμο Αννα-Ευαγγελία Μαγκλή, Ηγουμένη Ιεράς Μονής Παναγίας Ελεούσης (αντιπρόεδρος)

Παναγιώτη Ράγκο απόστρατο αξιωματικό Π.Ν. (γραμματέας)

Χρήστο Τσένα απόστρατο αξιωματικό Ε.Σ. (ταμίας)

Κυριάκο Χατζηδάκη συνταξιούχο λυκειάρχη, Κωνσταντίνο Μηνέττο συνταξιούχο εκπαιδευτικό, Ιωάννη Πουγούνια συνταξιούχο εκπαιδευτικό, Σακελλάριο Μαϊλλη συνταξιούχο πλοίαρχο Ε.Ν., Μαρία Κουρούνη κοινωνική λειτουργό και Ιωάννη Θεοφιλίδη διευθυντή 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλύμνου (μέλη)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s