DSC05022Δεκατρία μόλις χιλιόμετρα από την Πόθια κι όμως οι άνθρωποι και δη οι νέοι του Βαθύ αισθάνονται πως απέχουν από την πρωτεύουσα του νησιού πολύ περισσότερο. Να το ακούς από τους παλαιότερους το κατανοείς, αλλά να μην έχει αλλάξει τίποτα στο πέρασμα του χρόνου είναι κάτι που αν μη τι άλλο σε προβληματίζει και σε θλίβει.

Ευτυχώς όμως που αυτή η πραγματικότητα αντί να επηρεάσει αρνητικά τους κατοίκους του, τους πείσμωσε και τους κινητοποίησε. Αντί να περιμένουν μοιρολατρικά την προσοχή και τη βοήθεια… εξ’ άνωθεν, αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να κεντρίσουν τα εθελοντικά, αλτρουιστικά και αλληλέγγυα αισθήματα των συνανθρώπων τους. Και προς μεγάλη τους έκπληξη το κάλεσμά τους βρήκε ευήκοα ώτα.

Κάπως έτσι ξεκινά και η ιστορία του νεόκοπου Συλλόγου Νέων Βαθύ «Αμφιπετράν» και σήμερα η περιοχή έχει αρχίσει να αποκτά καρδιακό παλμό. Κατι κινείται, κάτι γίνεται τα απογεύματα στο κατά τ’ άλλα εύφορο κομμάτι της Καλύμνου.

Η αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου μετατρέπεται σε εργαστήρι αγιογραφίας, σε χώρο παρασκευής παραδοσιακών συνταγών, σε σχολή γονέων, σε κοινωνικό φροντιστήριο και τα σχέδια και οι προγραμματισμοί για την επόμενη μέρα μαρτυρούν πως ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα…

Αναζητώντας διεξόδους

«Να περάσουν τα παιδιά μας καλύτερα απ΄ότι περάσαμε εμείς». Μια φράση που όση ώρα φιλοξενήθηκα στο χώρο που στεγάζει τις δράσεις του συλλόγου, την άκουσα πολλές φορές και έκρυβε μέσα της όλη την αγωνία και τη λαχτάρα των κοριτσιών που πρωτοστατούν στη συγκεκριμένη προσπάθεια.  Πάνω σ’ αυτή την επιθυμία-ευχή  ακούμπησαν όλες τις μέχρι τώρα ενέργειές τους για να στήσουν και να εδραιώσουν τη συλλογική αυτή πρωτοβουλία που στόχο έχει να σπάσει  την απομόνωση, να αναζητήσει διεξόδους, να εξασφαλίσει και να προσφέρει στα οικονομικά αδύναμα μέλη της μικρής τους κοινωνίας  ό,τι σε μια ευνομούμενη πολιτεία θα αποτελούσε υποχρέωση των κρατούντων.

Οι γυναίκες είναι το δεύτερο κατά σειρά τμήμα του τοπικού πληθυσμού που η διοίκηση του συλλόγου θέλει να βοηθήσει και να στηρίξει, όχι μόνο προσφέροντάς τους μια ασχολία για τις ελεύθερες ώρες τους, αλλά και γιατί όχι μια επαγγελματική προοπτική. Άλλωστε η πρώτη ύλη, τα εσπεριδοειδή, είναι άφθονη και παραμένει ανεκμετάλλευτη και αναξιοποίητη.

Η επιλογή του ονόματος «Αμφιπετράν» (παλαιά ονομασία της περιοχής που σημαίνει ανάμεσα από δυο πέτρες-βουνά) μπορεί να μαρτυρά τις αντικειμενικές δυσκολίες του γεωφυσικού ανάγλυφου, δεν αποτελεί όμως σε καμιά περίπτωση εμπόδιο στην αποφασιστικότητά τους να υπερνικήσουν τις όποιες δυσκολίες και να διευρύνουν τους ορίζοντες των κατοίκων της.

 

DSC05012Εθελοντική προσφορά

Στην προσπάθεια αυτή του συλλόγου πολύτιμοι αρωγοί είναι οι εθελοντές, χωρίς την πολύτιμη προσφορά των οποίων καμιά δράση δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Η κ. Καλοτίνα Τρικοίλη διδάσκει αγιογραφία σε μικρούς και μεγάλους και οι άνθρωποι του συλλόγου δεν κρύβουν την ευγνωμοσύνη τους απέναντί της δεδομένου ότι κάθε Κυριακή έρχεται από την Πόθια για να μεταδώσει τις γνώσεις της.

Η κ. Κατερίνα Συριώτη που διατηρεί κατάστημα στον Βαθύ καλύπτει κάποιες ώρες του τμήματος δημιουργικής απασχόλησης που αυτή την περίοδο αφορά στην παρασκευή γλυκών του κουταλιού, λικέρ και μαρμελάδων, όλα με τοπικά φρούτα (πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια), ενώ η κ. Μαρία Τρουμουλιάρη μαθαίνει στις γυναίκες παραδοσιακές τέχνες όπως είναι το κέντημα.

Το κοινωνικό φροντιστήριο θα ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα με την κ. Πετρούλα Χαντακάρη να διδάσκει αγγλικά και προς αποφυγή παρεξήγησης τα μέλη της διοίκησης σπεύδουν να υπογραμμίσουν πως «σε καμιά περίπτωση δεν έχουμε στόχο να αποδυναμώσουμε τους ιδιώτες φροντιστές, δεδομένου ότι τα παιδιά αυτά δεν είχαν τη δυνατότητα ούτως ή άλλως να παρακολουθήσουν φροντιστηριακά μαθήματα».

Τέλος η κοινωνιολόγος και παιδαγωγός προχολικής αγωγής κ. Ευδοκία Γλυνάτση βοηθά τους γονείς να βελτιώσουν την επικοινωνία με τα παιδιά τους μέσα από το τμήμα γονέων που λειτουργεί μία φορά την εβδομάδα.

Μεταφέροντας την επιθυμία των παιδιών η αντιπρόεδρος κ. Πόπη Φρατζέσκου μας λέει πως η εκμάθηση ηλεκτρονικού υπολογιστή και μουσικών οργάνων θα έδινε μεγάλη χαρά στους μικρούς μαθητές του Βαθύ, εκφράζοντας την ευχή της να εκδηλωθεί σύντομα ενδιαφέρον από αντίστοιχες ειδικότητες εθελοντών.

Τηλεοπτικά Χριστούγεννα

Η πρώτη προγραμματισμένη εκδήλωση του συλλόγου έχει οριστεί για την Κυριακή  22 του μήνα η οποία θα γίνει σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού στο προαύλιο του σχολείου και θα έχει χριστουγεννιάτικο χαρακτήρα. “Από τις 11 το πρωί θα στήσουμε ένα μικρό παζάρι, θα στολίσουμε τον χώρο, ενώ οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν  στην  κατασκευή διαφόρων χριστουγεννιάτικων αντικειμένων”.

«Αυτός θα είναι και ο μοναδικός εορταστικός στολισμός στον Βαθύ. Αν δεν είχαμε και την τηλεόραση δεν θα καταλαβαίναμε Χριστούγεννα. Πέρυσι ήταν και οι ελληνικοί τηλεοπτικοί σταθμοί χαλασμένοι και βλέπαμε μόνο τα τουρκικά κανάλια και δεδομένου ότι οι  γείτονες γιορτάζουν μόνο την Πρωτοχρονιά, τα Χριστούγεννα τα περάσαμε στην ησυχία» λέει με πικρία η γραμματέας κ. Ευδοκία Γλυνάτση.

Γιορτή εσπεριδοειδών

Η δεύτερη εκδήλωση προβλέπεται να γίνει στα τέλη του Γενάρη και θα φέρει τον τίτλο «Γιορτή Εσπεριδοειδών», όπως μας εξηγεί  η ταμίας κ. Αναστασία Σαμάρκου. «Θα καλέσουμε όλους τους παραγωγούς να φέρουν τα προϊόντα τους στο παζάρι που θα οργανώσουμε και οι γυναίκες θα εκθέσουν όλες τις παραδοσιακές παρασκευές τους (γλυκά, λικέρ, μαρμελάδες) που έμαθαν και έφτιαξαν στο τμήμα δημιουργικής απασχόλησης».

Το μεγάλο τους παράπονο

Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι τέτοιου είδους ενέργειες θα τύχαιναν, αν όχι της επιβράβευσης των τοπικών αρχών, τουλάχιστον της στήριξής τους, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Τα μέλη του συλλόγου αναζητούν διακαώς έναν δικό τους χώρο που θα στεγάσουν όλες τις δραστηριότητές τους χωρίς όμως να βρίσκουν ανταπόκριση από τη δημοτική αρχή. «Ζητήσαμε να μας παραχωρηθεί το υπόγειο του παλαιού αγροτικού ιατρείου που είναι στον ίδιο αύλιο χώρο με αυτόν του σχολείου. Πρόκειται για ένα χώρο εγκατελειμμένο και μισογκρεμισμένο, τον οποίο θα ανακαινίζαμε με δική μας οικονομική επιβάρυνση. Ο κ. δήμαρχος μας το αρνήθηκε. Σχεδιάζαμε να δημιουργήσουμε εκεί μια βιβλιοθήκη, να τοποθετήσουμε αντικείμενα –δωρεές που έχουν κάνει στο σύλλογό μας, όπως είναι έναν παλαιό αργαλειό και θα τον μετατρέπαμε σε έναν πολύ όμορφο χώρο, μια εστία πολιτιστικής δημιουργίας και πνευματικής δραστηριότητας, έναν χώρο όπου θα έχουν πρόσβαση όλοι οι άνθρωποι της περιοχής. Κι εδώ όμως συναντήσαμε κλειστές πόρτες και αδιαφορία».

Έτσι λοιπόν ο σύλλογος αναγκάζεται να μοιράζεται την αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου με τους μαθητές του Δημοτικού, με το Λύκειο Ελληνίδων που διδάσκει χορούς και με το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης που σύντομα θα λειτουργήσει στον Βαθύ κάποια τμήματα.

Όλοι σε έναν μικρό χώρο γεμάτο με θρανία και καρέκλες, ενώ την ίδια στιγμή κτίρια ερημώνουν και καταστρέφονται.

Το διοικητικό συμβούλιο

-Γιώργος Γλυνάτσης πρόεδρος

-Πόπη Φρατζέσκου αντιπρόεδρος

-Αναστασία Σαμάρκου ταμίας

-Ευδοκία Γλυνάτση γραμματέας

-Δημήτρης Κουλουριώτης μέλος

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s