DSC05944«Δημοσιογράφος; Θα μπορούσατε να μας βοηθήσετε και να οργανώσετε ένα τμήμα δημοσιογραφίας για να μεταδώσετε τις γνώσεις και την εμπειρία σας σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες μέλη του σωματείου μας;».

Την πολύ ευγενική ερώτηση που μας έγινε  όταν πρώτη φορά γνωρίσαμε τυχαία τον κ. Γιάννη Ρεϊση, την ψυχή και το μυαλό της Ένωσης Πολιτών Χώρας, σίγουρα την έχουν δεχθεί πάρα πολλοί στην Κάλυμνο που σύμφωνα με τον ίδιο το αντικείμενο της επαγγελματικής αλλά και ερασιτεχνικής τους ενασχόλησης θα ενδιέφερε ένα σύνολο ανθρώπων και θα διεύρυνε το πεδίο των παρεχόμενων γνώσεων στο πολυθεματικό εργαστήρι που λειτουργεί στην πλατεία του Σταθμού Χώρας.

Κι αυτό γιατί ο κ. Ρεϊσης έχει αφιερωθεί ψυχή τε και σώματι, όχι μόνο στη διατήρηση και συνέχιση της εν λόγω πρωτοβουλίας που οραματίστηκε και ξεκίνησε πριν από έντεκα χρόνια (2003), αλλά και στη διαρκή εξέλιξή της, αφουγκραζόμενος τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των καιρών.

Μιας πρωτοβουλίας που τη σπουδαιότητά της αντιλαμβάνεται κανείς πιο έντονα στις μέρες μας, βλέποντας καθημερινά γύρω του πράξεις που αποσκοπούν στη στήριξη των συνανθρώπων μας που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, ώστε να μην απωλέσουν το δικαίωμά τους στην μόρφωση και στην καλλιέργεια. Ακριβώς επειδή ο κ. Γιάννης Ρεϊσης είχε αναδείξει -πολλά χρόνια πριν την εμφάνιση της κρίσης- τη μεγάλη σημασία της αλληλεγγύης, της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο και δη προς τους νέους που αποτελούν το μέλλον αυτού του τόπου.

Στέκι μικρών και μεγάλων

Εκεί στο κέντρο του χωριού, στον δεύτερο όροφο ενός κτιρίου, από τις 3 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ άνθρωποι κάθε ηλικίας μπαινοβγαίνουν, κρατώντας στα χέρια τους είτε κάποιο μουσικό όργανο, είτε τα σύνεργα της ζωγραφικής, της ραπτικής, είτε οποιοδήποτε άλλο υλικό απαιτεί η παρακολούθηση καθενός από τα πολλά και ποικίλα τμήματα που λειτουργούν.

Είκοσι (20) άτομα προσφέρουν αφιλοκερδώς τις γνώσεις τους και 200 περίπου προσπαθούν να τις κάνουν κτήμα τους. Κάποιοι από τους εκπαιδευτές είναι “παιδιά” της Ένωσης, δηλαδή εκπαιδεύτηκαν στους κόλπους της παλαιότερα και σήμερα αισθάνονται την ανάγκη να επιστρέψουν την γνώση που έλαβαν πολλαπλασιάζοντάς την.

Κι ενώ τις εποχές της οικονομικής ευρωστίας η παροχή της όποιας γνώσης ήταν εντελώς δωρεάν, τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί μια συμβολική συνδρομή στο ύψος των 50 ευρώ ετησίως για όλα τα μέλη μιας οικογένειας, προκειμένου να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα. Η κρίση βέβαια δεν επέβαλε μόνο την μικρή αυτή συνδρομή, αλλά μείωσε κατά πολύ και τον αριθμό των μελών. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως ενώ την περσινή περίοδο 2012-2013 τα μέλη ήταν 324 στον αριθμό, φέτος οριακά κινούνται στα 200. «Έχει εγκαταλείψει το νησί και πολύς κόσμος» μας εξηγεί ο κ. Ρεϊσης.

Έντεκα χρόνια δράσης

Ο κ. Ρεϊσης έχει γεννηθεί στη Γαλλία και ένα μεγάλο μέρος της ζωής του το έζησε στην Αθήνα, διδάσκοντας σε ιδιωτικά σχολεία ως καθηγητής Γαλλικής Φιλολογίας. Τα καλοκαίρια του όμως ανήκαν όλα στον τόπο καταγωγής του, στην Κάλυμνο. Από πολύ παλαιά είχε αποφασίσει πως όταν συνταξιοδοτηθεί το νησί των σφουγγαράδων θα γίνει ο μόνιμος τόπος κατοικίας του. Όχι μόνο γιατί το αγαπούσε, αλλά και γιατί είχε σχέδια. Σχέδια δράσης και προσφοράς. Και τα έβαλε αμέσως σε εφαρμογή, μόλις εγκαταστάθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα.

Κάποιοι καλοί φίλοι που ενστερνίστηκαν τις ιδέες του, τον στήριξαν και έτσι από το 2003 η Ένωση Πολιτών Χώρας έχει αδιάλειπτη παρουσία στα δρώμενα της ευρύτερης περιοχής.

Ο πρώτος χώρος που τους φιλοξένησε ήταν τα κτίρια της Παναγιάς Κεχαριτωμένης και εν συνεχεία μεγαλύτεροι και κεντρικότεροι χώροι. Αρχικά υπήρξαν και κάποιες χρηματικές ενισχύσεις από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και τον Δήμο Καλυμνίων που στην πορεία του χρόνου σταμάτησαν, με την Ένωση να προσπαθεί σήμερα να ανταποκριθεί στις ανάγκες της μόνο από τις συνδρομές των μελών της, αλλά και από κάποιες μικρές χορηγίες ιδιωτών.

Επτά μέρες την εβδομάδα

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες λειτουργίας της Ένωσης η ανταπόκριση των μικρών και μεγάλων κατοίκων του χωριού ήταν εντυπωσιακή και για τον κ. Ρεϊση συγκινητική, γεγονός που του έδινε δύναμη και ενίσχυε ακόμη περισσότερο τη διάθεσή του να βελτιωθούν και να αυξηθούν οι δράσεις του σωματείου καλύπτοντας έτσι όλο και περισσότερα ενδιαφέροντα των μελών του. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα ξεκινά στις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας και ολοκληρώνεται στις 5 το απόγευμα της Κυριακής και συμπεριλαμβάνει μαθήματα: ραπτικής, πλεξίματος, μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, δημιουργίας κοσμημάτων, βυζαντινής μουσικής, αγιογραφίας, ζωγραφικής, χορού, διαφόρων μουσικών οργάνων (κιθάρας, μπουζουκιού, βιολιού, λύρας, αρμόνιου), ηλεκτρονικών υπολογιστών, ελεύθερου σχεδίου.

Παλαιότερα στην Ένωση λειτουργούσαν και ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ και τα πρωταθλήματα στο τέλος της σαιζόν είχαν πολλούς φανατικούς οπαδούς. Τα κύπελλα και τα μετάλλια ήταν το κίνητρο για τις “σκληρές” μάχες που δίνονταν μεταξύ των μαθητών –μελών του σωματείου.

Και μπορεί τα πρωταθλήματα αυτά να σταμάτησαν με την πάροδο του χρόνου, ο θεσμός όμως του Φεστιβάλ Πολιτισμού Νέων που καθιερώθηκε πριν από δέκα χρόνια πραγματοποιείται κάθε Μάιο με πλούσιο πρόγραμμα δράσης που περιλαμβάνει εκθέσεις των έργων που έχουν δημιουργηθεί μέσα στη χρονιά από τα μέλη, συναυλίες και πολλές άλλες δραστηριότητες, τις οποίες παρακολουθούν οι κάτοικοι του χωριού και όχι μόνο.

Μάλιστα ο κ. Ρεϊσης είχε επιχειρήσει κάποια εποχή να δώσει διέξοδο και στους νέους του χωριού που είχαν εθιστεί στη χρήση ναρκωτικών ουσιών στοχεύοντας στη δημιουργία ενός μικρού εργαστηρίου όπου θα το χρησιμοποιούσαν για να κάνουν διάφορες κατασκευές. Αλλά η γραφειοκρατία και η ανευθυνουπευθυνότητα των αρμόδιων υπηρεσιών στις οποίες απευθύνθηκε είχε ως αποτέλεσμα η δράση αυτή να παραμείνει σχέδιο επί χάρτου.

Μιλώντας με τον πρόεδρο του σωματείου γρήγορα αντιλαμβάνεται κανείς το μεράκι και την όρεξη αυτού του ανθρώπου που στην ψυχή και στη σκέψη είναι σίγουρα πολύ πιο νέος από πολλούς ηλικιακά νεότερους του. Διαπιστώνεις επίσης ή μάλλον φεύγεις με τη βεβαιότητα πως αν είχε τη δυνατότητα και την στήριξη που τέτοια εγχειρήματα αξίζουν, θα είχε κάνει κι άλλα θαύματα στο χωριό. Γιατί και η Ένωση Πολιτών Χώρας περί θαύματος πρόκειται…

 

Το δ.σ. του Σωματείου

-Γιάννης Ρεϊσης πρόεδρος

Βαλάντω Καναβούρη αντιπρόεδρος

Σεβαστή Φελέκη γραμματέας

-Αγγελική Ματθαίου ταμίας

-Νικόδημος Ματθαίου

-Θέμις Ματθαίου

-Γιώργος Καραφύλλης μέλη

 

Οι εκπαιδευτές

Μαρία Πιτσιώτα (ραπτική)

-Άννα Βάβουλα (ραπτική)

Ειρήνη Θεοδοσίου (πλέξιμο)

-Γιάννης Ωραιόπουλος (μαγειρική- ζαχαροπλαστική)

-Μαρία Πεταλά (κόσμημα)

Γιώργος Καραφύλλης (βυζαντινή μουσική, ταμπουράς)

-Αγγελική Στεφανίδη (αγιογραφία)

-Αγγελική Ματθαίου (αγιογραφία)

-Αγγελική Τηλιακού (αγιογραφία, ζωγραφική)

Αικατερίνη Χειλά (ζωγραφική)

-Μανώλης Τσαγκάρης (ελεύθερο σχέδιο)

-Μικές Κόκκινος (ηλεκτρονικοί υπολογιστές)

-Κώστας Ρεϊσης (κιθάρα, μπουζούκι)

-Μαρία Νευζή (αρμόνιο)

Μικές Κουλιανός (κιθάρα)

-Μαρία Ζωάνου (λύρα)

-Μιχάλης Καληδώνης (βιολί)

Σεβαστή Φελέκη (χορός)

-Νεκταρία Λελάκη (χορός)

-Ειρήνη Μαστροκούκου (Κρητικοί χοροί)

 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο: 22430-23990

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s