Από Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο, Αστυπάλαια, Λειψούς, Αγαθονήσι και Αρκιούς

ImageΣτο συρτάρι του προϊσταμένου του ΚΕΔΔΥ (Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης) Καλύμνου κ. Απόστολου Τηλιακού παραμένουν από τον Σεπτέμβρη οι φάκελοι 180 παιδιών από τα νησιά του βόρειου τμήματος των Δωδεκανήσων που περιμένου να αξιολογηθούν και να διαγωσθούν οι ειδικές εκπαιδευτικές τους ανάγκες, ώστε να τύχουν και της αντίστοιχης αντιμετώπισης.

Οι μαθητές από την Κάλυμνο ως επί το πλείστον, την Λέρο, την Πάτμο, την Αστυπάλαια, τους Λειψούς, το Αγαθομήσι και τους Αρκιούς που οι γονείς τους έχουν αιτηθεί στο Κέντρο να προσδιορίσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, βρίσκονται «όμηροι» της αμεριμνησίας και αναλγησίας του υπουργείου Παιδείας που αφήνει εδώ και μήνες την συγκεκριμένη υπηρεσία χωρίς το απαιτούμενο επιστημονικό προσωπικό.

Τηλιακός Απόστολος

Ο κ. Απόστολος Τηλιακός

Οι καθημερινές τηλεφωνικές οχλήσεις εκπαιδευτικών και γονέων από τα προαναφερόμενα νησιά, η αγωνία αλλά και η ευθύνη απέναντι σε όλες αυτές τις οικογένειες, βαραίνει τον κ. Τηλιακό ο οποίος συναισθανόμενος την ανησυχία τους και την αδυναμία τους να βοηθήσουν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο τα παιδιά τους, παρεμβαίνει συχνά προς το υπουργείο ζητώντας την άμεση στελέχωση του ΚΕΔΔΥ.

Κι όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο που τα προβλήματα στις ελληνικές οικογένειες έχουν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις με ότι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική και όχι μόνο υγεία των ανήλικων μελών τους.

Ένα Κέντρο για 5.000 μαθητές 7 νησιών

Αν και ο νόμος ορίζει ότι τα ΚΕΔΔΥ υποχρεούνται να γνωματεύουν εντός αποκλειστικής προθεσμίας σαράντα πέντε (45) ημερών από την υποβολή σχετικής αίτησης, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως αυτό το χρονικό περιθώριο φαντάζει ουτοπικό. Στη δικαιοδοσία του ΚΕΔΔΥ Καλύμνου ανήκουν 5.000 περίπου μαθητές των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης και δη της Προσχολικής, της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας και ο έλεγχος που γίνεται στα παιδιά που προσφεύγουν σ’ αυτό αφορά σε:

-νοητικά προβλήματα

-αισθητηριακές αναπηρίες σχετικές με την όραση και την ακοή

-κινητικές αναπηρίες

-χρόνιο μη ιάσιμο νόσημα

-διαταραχή ομιλίας ή λόγου

-ειδική μαθησιακή δυσκολία (δυσλεξία)

-ελλειμματική προσοχή (ΔΕΠ-Υ)

-φάσμα αυτισμού

-σύνθετες γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες

-ψυχικές διαταραχές

-πολλαπλές αναπηρίες.

Από τις 180 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στο ΚΕΔΔΥ οι 150 αφορούν σε αξιολόγηση που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά με αποτέλεσμα να μην γίνονται γνωματεύσεις και τα παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες, να μην έχουν τη στήριξη που δικαιούνται, ενώ οι υπόλοιπες 30 είναι αιτήσεις για επαναξιολόγηση αφού λήγει η προηγούμενη γνωμάτευση που τους είχε γίνει και χρήζουν νέας εκτίμησης της κατάστασής τους.

Απαιτούμενο προσωπικό

Για να μπορέσει το Κέντρο να ανταπεξέλθει στα κοινωνικά αιτήματα για αξιολογήσεις και υποστήριξη του μαθητικού πληθυσμού των επτά προαναφερόμενων νησιωτικών περιοχών και να εναρμονιστεί με την ισχύουσα νομοθεσία, υπάρχει άμεση ανάγκη για την πρόσληψη ειδικοτήτων που θα στελεχώσουν δυο διαγνωστικές ομάδες.

Η πρώτη αφορά στο Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ) και πρέπει να καλυφτεί με ψυχολόγο, λογοθεραπευτή, κοινωνικό λειτουργό και παιδοψυχίατρο (αυτή είναι μια ειδικότητα που από συστάσεως του ΚΕΔΔΥ παραμένει ανενεργή αν και την προβλέπει ο σχετικός νόμος).

Η δεύτερη ομάδα αφορά στο Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΠ) και είναι αναγκαία η στελέχωσή της με έναν δάσκαλο, έναν φιλόλογο και έναν νηπιαγωγό και οι τρεις ειδικής αγωγής.

Τα Περιφερειακά ΚΕΔΔΥ, όπως αυτό της Καλύμνου, σε αντίθεση με αυτά που λειτουργούν στην υπόλοιπη Ελλάδα, δεν στελεχώνονται με μόνιμο προσωπικό, αλλά με αναπληρωτές και κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται σχεδόν το ίδιο σκηνικό. Με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου η καθυστέρηση κάλυψης των κενών θέσεων επιμηκύνεται για να φτάσουμε φέτος να βρισκόμαστε στο τέλος του έτους και το πρόβλημα να λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, δεδομένου ότι συνεχώς προκύπτουν και επιπλέον ανάγκες.

Καταδικασμένα τα παιδιά χωρίς γνωμάτευση

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Παιδείας βάση εγκυκλίου, δεν επιτρέπει την παρακολούθηση τμημάτων ένταξης ή την φοίτηση σε ειδικό σχολείο ή την παράλληλη στήριξη, χωρίς να υπάρχει γνωμάτευση από τα ΚΕΔΔΥ, δεδομένου ότι αυτά διαπιστώνουν τις δυσκολίες, στηρίζουν τους μαθητές εκπαιδευτικά μέσα στο σχολείο, προσανατολίζουν την οικογένεια προς τη σωστή κατέυθυνση αντιμετώπισης της μαθησιακής δυσκολίας του παιδιού τους και λειτουργούν ως γέφυρα ανάμεσα στις διάφορες υπηρεσίες και τους φορείς.

Σύμφωνα με τον υπ΄αριθμόν 3699 του 2008 νόμο περι ειδικής αγωγής και εκπαίδευση, η πολιτεία δεσμεύεται να κατοχυρώνει και να αναβαθμίζει διαρκώς τον υποχρεωτικό χαραχτήρα της ειδικής αγωγής, ως αναπόσπαστο μέρος της υποχρεωτικής και δωρεάν δημόσιας παιδείας και να μεριμνά για την παροχή δημόσιας ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλα τα στάδια και βαθμίδες της.

 

Δουλεύαμε και τα Σαββατοκύριακα

Το άγχος, την πίεση και την ευθύνη που ένιωθε την περσινή χρονιά όλο το προσωπικό του ΚΕΔΔΥ Καλύμνου, προκειμένου να ανταποκριθεί επαρκώς στις ανάγκες των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και των οικογένειών τους, μοιράζεται μαζί μας ο προϊστάμενος του Κέντρου.

Σύμφωνα με τον κ. Τηλιακό, δεν ήταν λίγες οι φορές που πέρυσι η υπηρεσία λειτούργησε Σαββατοκύριακα, ακόμη και βράδια προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι γονείς που συνοδεύαν τα παιδιά τους από τα γύρω νησιά, δεδομένου ότι παρακαλούσαν τον ίδιο να τους ορίσει ραντεβού εκτός εργάσιμου ωραρίου, για να μη χάσουν το μεροκάματό τους.

«Αυτοί πίεζαν εμένα κι εγώ τους συνεργάτες μου, με τους οποίους δουλέψαμε άψογα την προηγούμενη χρονιά. Βλέπαμε και κατανοούσαμε όλοι μας τα ανυπέρβλητα προβλήματα και τις δυσκολίες αυτών των οικογενειών που δεν μπορούσαμε να ενεργήσουμε και διαφορετικά».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s