Image

Από την Θεατρική Ομάδα Καλύμνου σε συνεργασία με τους συγγραφείς Γ. Τυρίκο Εργά και Κ. Ζαφειρίου

«Φανταστικά Πλάσματα: από τη λαϊκή προφορική παράδοση στη σύγχρονη λογοτεχνία» είναι ο τίτλος του σεμιναρίου δημιουργικής γραφής που διοργανώνει η Θεατρική Ομάδα Καλύμνου με την υποστήριξη των εκδόσεων «Πατάκη». Το σεμινάριο

θα πραγματοποιηθεί στις 26, 27 και 29 Νοεμβρίου στο θεατράκι του Δήμου Καλυμνίων.

Εισηγητές θα είναι ο υποψήφιος διδάκτορας Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συγγραφέας Γιώργος Τυρίκος Εργάς και ο συγγραφέας-εκδότης- μουσικός Κώστας Ζαφειρίου.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα του τριημέρου έχει ως εξής:

26/11 ( 20:30-21:30) Γνωριμία, Σκοπός και Μέθοδος του Σεμιναρίου

27/11 (20:30-22:30) Α’ Μέρος: Από τον λαϊκό συμβολισμό στην σύγχρονη λογοτεχνική παραγωγή

29/11 (20:30-22:30) Β’ Μέρος: Μετανεωτερικές αναπαραστάσεις των φανταστικών πλασμάτων, ματιές στο μέλλον της λογοτεχνίας.

Λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετοχών οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν κάνει κράτηση θέσεων στο τηλ. 6983180643.

Σκοπός

Σύμφωνα με τους διοργανωτές ο σκοπός του σεμιναρίου θα καθοριστεί από το επίπεδο και τις βλέψεις των συμμετεχόντων. Αρχικά θα γίνει γνωριμία με συγκεκριμένες κατηγορίες φανταστικών πλασμάτων οι οποίες έχουν περάσει από τον λαϊκό προφορικό λόγο σε άλλες μορφές τέχνης και κυρίως στη λογοτεχνία. Έμφαση θα δοθεί στην επιτόπια έρευνα στην Κάλυμνο, σε αδημοσίευτο λαογραφικό υλικό το οποίο έχει διαμορφώσει θεματικά την εργογραφία των εισηγητών αλλά και άλλων συγγραφέων όπως του Γιάννη Μαγκλή (“Οι Κοντραπατζήδες του Αιγαίου”, εκδ. Καλέντη), της Ρέας Γαλανάκη (“Φωτιές του Ιούδα, Στάχτες του Οιδίποδα”, εκδ. Καστανιώτη).

Σε δεύτερο επίπεδο οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν το πως αυτά τα πλάσματα, (σύμβολα στην ουσία) έχουν εξελιχθεί στο πλαίσιο των σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων παραγωγής τέχνης. Θα ακολουθήσουν την πορεία και το νόημα του μετασχηματισμού τους από την παραδοσιακή στην σύγχρονή τους εκδοχή.

Σκοπός δεν θα είναι σε καμιά περίπτωση η αποστήθιση γνώσεων αλλά η επαφή με μια ορισμένη μορφή σκέψης και έρευνας η οποία τελικά μπορεί να δώσει καλύτερη αίσθηση της σύγχρονης παραγωγής λόγου αλλά και εφόδια, σε όποιον το επιθυμεί, για μια αρτιότερη προσέγγιση ορισμένων παραμέτρων της συγγραφικής διαδικασίας.

Εκείνο που επισημαίνεται είναι πως το σεμινάριο δεν θα έχει δασκαλοκεντρική θεώρηση. Οι εισηγητές απλά θα θέτουν τα ερεθίσματα για μια από κοινού εξερεύνηση στον κόσμο της τέχνης, όλων ανεξαιρέτως των συμμετεχόντων, “διδασκόντων” και “διδασκομένων”.

Προϋποθέσεις

Τα σεμινάρια δεν αφορούν μόνο σε επίδοξους ή εν ενεργεία συγγραφείς. Αφορούν σε λάτρεις της λαογραφίας και της λογοτεχνίας, σε εκπαιδευτικούς, σε όσους ασχολούνται με την τέχνη και τα γράμματα σε κάθε τους μορφή. Επιπλέον αφορούν σε όποιον ενδιαφέρεται για τον σύγχρονο κινηματογράφο φαντασίας αλλά και για τα βιντεοπαιχνίδα, κυρίως ρόλων και στρατηγικής. Τα πλάσματα του φανταστικού διαποτίζουν την ανθρώπινη δημιουργία διαχρονικά και με ιδιαίτερα έντονο τρόπο. Το να κατανοήσει κανείς ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά τους, το πως και το γιατί επιμένουν να “κυκλοφορούν” στην κοινωνία μέσα από την τέχνη γενικότερα, πιστεύουμε είναι κεφαλαιώδους σημασίας εφόδιο για μια βαθύτερη θεώρηση της ανθρώπινης δημιουργίας. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι ενήλικοι. Το όριο ηλικίας τίθεται εξαιτίας του, πολλές φορές, σκληρού περιεχομένου των αφηγήσεων.

theatriki omadaΗ Θεατρική Ομάδα θα χορηγήσει πιστοποιητικό συμμετοχής μόνο σε όσους θα παρακολουθήσουν ανελλιπώς και τις τρεις ημέρες του σεμιναρίου.

Βιογραφικά εισηγητών.

Ο Γιώργος Τυρίκος-Εργάς γεννήθηκε το 1982 στην Κάλυμνο. Είναι απόφοιτος του τμήματος Κλασσικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Κατά τη διάρκεια του πρώτου του πτυχίου ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου σπούδασε Αιγυπτιακά Ιερογλυφικά του Μέσου Βασιλείου στο πανεπιστήμιο Notre Dame. Συνέχισε τις σπουδές του στη Σορβόννη όπου και αποφοίτησε από το τμήμα Ιστορίας του Paris I με ειδίκευση στην Ασσυριολογία, στα Ακκαδικά και Σουμεριακά συστήματα γραφής των λαών της αρχαίας Μεσοποταμίας. Ένα χρόνο αργότερα ολοκλήρωσε το D.E.A. του τμήματος Συγκριτικής Γραμματολογίας του Paris III. Εδώ και μερικά χρόνια είναι υποψήφιος διδάκτορας Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όπου μελετά τις στοιχειωμένες ιστορίες (γουλιασμένα) όπως αυτές διαμορφώνονται σήμερα στην προφορική λαϊκή λογοτεχνία της ιδιαίτερής του πατρίδας δίνοντας έμφαση στην παραδοσιακή συμβολιστική, στην επιτέλεση και στα σύγχρονα ηλεκτρονικά περιβάλλοντα ανάπτυξης των θρυλούμενων. Αρθρογραφεί σε διάφορες τοπικές και αθηναϊκές εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Είναι ιδρυτικό μέλος και νυν Αντιπρόεδρος της Μ.Κ.Ο. «Αγκαλιά» για την περίθαλψη και στήριξη των προσφύγων, έχει διακριθεί για το κοινωνικό του έργο με πιο πρόσφατη την άμεση συνεργασία της οργάνωσης με το Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα εικαστικά σε έκθεση ζωγραφικής της «ΠΟΛΙΑΝΑ», στο Επιμελητήριο Λέσβου, έκτοτε έχει λάβει μέρος σε διάφορες εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει αναλάβει την εικονογράφηση βιβλίων, ποιημάτων κ.α..

Μέσα από όλη αυτήν την πορεία, μεταξύ άλλων, έχουν γεννηθεί κείμενα τα οποία αντλούν από τον πλούτο των συμβόλων της λαϊκής αφήγησης της Καλύμνου. Σε αυτά θα άξιζε να επικεντρωθεί κανείς μια και έχουν άμεση σχέση με το σεμινάριο. Το βιβλίο του «Αυλητής και Παππουλάνθρωπος» (με τον Κ. Ζαφειρίου), εκδόσεις Αιολίδα 2010, περιλήφθηκε στον κατάλογο White Ravens της Διεθνούς Βιβλιοθήκης του Μονάχου, ανάμεσα στα 250 σπουδαιότερα έργα νεανικής λογοτεχνίας για το 2011. Τον Νοέμβρη του ίδιου χρόνου, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ το μυθιστόρημα «Η Καινούργια Διαθήκη του Σμου», ένα κείμενο που ζωντανεύει τα στοιχειά, τους στοιχειωμένους τόπους και τα ξόρκια της Καλύμνου δημιουργώντας μια νέα πρόταση στην λογοτεχνία του φανταστικού με έμφαση στην εγχώρια παραδοσιακή απεικόνιση των φανταστικών πλασμάτων και καταστάσεων. Το βιβλίο παρουσιάστηκε στην Κάλυμνο  το 2012 υπό την αιγίδα του Δήμου Καλυμνίων και των εκδόσεων Πατάκη. Λίγο μετά κυκλοφόρησε η τρίγλωσση (ελληνικά αγγλικά, τούρκικα) ποιητική συλλογή του “του Ψυχού” πάλι από τις εκδόσεις Αιολίδα, συλλογή που πραγματεύεται το θέμα του θανάτου και της ανθρώπινης περατότητας μέσα από την λαϊκή αφήγηση. Πάνω στον ίδιο σχεδόν θεματικό άξονα που θέλει την λαϊκή λογοτεχνία της Καλύμνου ως άξονα αναφοράς, τον Νοέμβριο του 2013, με το διήγημα «Αγία» διακρίθηκε στον  ετήσιο Πανελλήνιο Διαγωνισμό του φανταστικού που συνδιοργανώνουν το περιοδικό Diavasame.gr και οι εκδόσεις Ars Nocturna.

Επιλεγμένα έργα του συγγραφέα τα οποία αναφέρονται άμεσα στην Κάλυμνο:

– “Οι Μίνες του Θαβώρ: 12 διηγήματα του Φανταστικού”. Αιολίδα 2007.

– “Εννιά Φωνές για τον Αλεξιάδη”. Περ. “Α Σελλάνα”, 2009.

– “Αυλητής και Παππουλάνθρωπος” (με τον Κ. Ζαφειρίου). Αιολίδα, 2011.

–  “Η Καινούργια Διαθήκη του Σμου”. Πατάκης 2011.

– “Tα “γουλιασμένα” της Καλύμνου : ένα τρισυπόστατο σύμπαν μέσα από τα στοιχειά και τους στοιχειωμένους τόπους”. Πρακτικά του 7ου συνέδριου Μεταπτυχιακών και Υποψήφιων Διδακτόρων του Ε.Κ.Π.Α., 2012.

-Η ερωτική ποίηση στην αρχαία Αίγυπτο. Περ. Diastixo.gr, 2013

– “Του Ψυχού”. Αιολίδα, 2013.

– “Το Μονόευρω”. Ακτίς, 2013.

– “Αγία”, Συλλογικός Τόμος από την ArsNocturna (υπό έκδοση, 2014).

 

Ο Κώστας Ζαφειρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη συγγραφή από το 1993. Πήγε στο πανεπιστήμιο το 2001, στη σχολή Διοίκηση Τουριστικών Επιχ/ων στην Πάτρα.

Απ’ το 2002 ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική.

Το 2003 κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο Παραμύθια για την Αιθάλεια, τώρα πια εξαντλημένο και ιδιαίτερα σπάνιο. Μετά τις πετυχημένες παρουσιάσεις του πρώτου του βιβλίου καταπιάνεται με τη συγγραφή του μυθιστορήματος Τα Χρονικά της Αντάκρης, του οποίου το πρώτο μέρος κυκλοφορεί το 2009 απ’ τις εκδόσεις Μίνωας. Τα Χρονικά της Αντάκρης προκαλούν αίσθηση ως το πρώτο μεγάλο, εφηβικό μυθιστόρημα φαντασίας της χώρας και αποκτά πολλούς φανατικούς αναγνώστες απ’ όλη την Ελλάδα.

Το 2008 φτιάχνει την ομάδα Ελληνική Λογοτεχνία του Φανταστικού (Ε.Λ.Φ) στο facebook, όπου παρουσιάζει τακτικά την Ελληνική βιβλιοπαραγωγή φανταστικής λογοτεχνίας. Μέσω της Ε.Λ.Φ. γνωρίζει τον Γιώργο Τυρίκο-Εργά.

Μετά τη γνωριμία τους οι δύο συγγραφείς ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν το βιβλίο Αυλητής και Παππουλάνθρωπος – Μαγεμένες Ιστορίες απ’ τη Λέσβο και τη Λήμνο (εκδ. Αιολίδα). Το βιβλίο κυκλοφορεί το 2010 και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο WhiteRavens της Διεθνούς Νεανικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου, ανάμεσα στα 250 σπουδαιότερα βιβλία του κόσμου για το 2011.

Στα τέλη του 2012 κυκλοφορεί και το τέταρτο βιβλίο του Ζαφειρίου, απ’ τις εκδόσεις Καλέντης. Ο Αστέρης το νεαρό αστέρι. Ένα παραμύθι που μιλά για τη ζωή των αστεριών. Με τον Αστέρη, ο Ζαφειρίου ταξιδεύει απ’ άκρη σ’ άκρη την Ελλάδα  κάνοντας παρουσιάσεις και συμμετέχοντας σε δρώμενα για τους μικρούς αναγνώστες, σε πολυχώρους όπως το κέντρο Νόησις (Θεσσαλονίκη) και το Ευγενίδειο Πλανητάριο (Αθήνα).

Ο Κώστας Ζαφειρίου συνεχίζει να εργάζεται ως μουσικός τα τελευταία 10 χρόνια με συνεχή παρουσία σε μικρές και μεγάλες συναυλίες, ενώ απ’ το 2012 είναι ιδιοκτήτης των εκδόσεων Ζαφειρίου.

Προγραμματισμένες εκδόσεις του για τη χρονιά 2013-2014 είναι τα βιβλία »Τα Χρονικά της Αντάκρης ΙΙ», »Αυλητής και Παππουλάνθρωπος – Θρύλοι και Ξωτικά του Αιγαίου» (με τον Τυρίκο-Εργά) και »Το Μεγάλο Δρακοκυνήγι».

Από το 2007 κατοικεί μόνιμα στη Λήμνο και γράφει εβδομαδιαία για την εφημερίδα Λημνιακός Λόγος. Ασχολείται επίσης με τη φωτογραφία, την παρατηρησιακή αστρονομία, τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και τα επιτραπέζια παιχνίδια ρόλων, στρατηγικής και φαντασίας.

Επιλεγμένη Βιβλιογραφία

-Παραμύθια για την Αιθάλεια – 2004

-Τα χρονικά της Αντάκρης – 2009 Μίνωας

-Αυλητής και Παππουλάνθρωπος – 2010 Αιολίδα

-Αστέρης το νεαρό Αστέρι – 2012 Καλέντης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s