ImageΗ ξεχωριστή θέση στην ιστορία των ευζωνικών ταγμάτων που κατέχει το 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων, κυρίως λόγω της δράσης του κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, αναδεικνύεται μέσα από την έκθεση φωτογραφίας και ιστορικών ντοκουμέντων που από την περασμένη Πέμπτη λειτουργεί στο ισόγειο του Αναγνωστηρίου «Αι μούσαι».

Η έκθεση διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Μονάδας τον Δεκέμβριο του 1913 με Βασιλικό Διάταγμα και έδρα την Λαμία, καθώς και τη συμπλήρωση 130 χρόνων από τη γέννηση του μακροβιότερου Διοικητή του Στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα.

ImageΜέσα από το φωτογραφικό υλικό ο επισκέπτης παρακολουθεί την πορεία και τη δράση του 5/42 κατά τη διάρκεια του α’ Παγκόσμιου Πολέμου (Μακεδονικό Μέτωπο), την εκστρατεία στη Μεσημβρινή Ρωσία (σημερινή Ουκρανία), την Μικρασιατική Εκστρατεία (από τον Ιούνιο του 1919 με την απόβασή του στη Σμύρνη, έως τον Σεπτέμβριο του 1922 όταν το Σύνταγμα κινείται προς το Τσεσμέ και επιβιβάζεται σε πλοίο με προορισμό τη Χίο), τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, την περίοδο της Κατοχής (1941-1944) και  τον Εμφύλιο.

ImageΤο τελευταίο τμήμα της έκθεσης περιλαμβάνει την περίοδο από το 1954 έως σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί πως τον Νοέμβριο του 2000 μετονομάζεται σε 5/42 ΣΕ «Δελβινάκι» και από τις 25 Ιανουαρίου 2003 μετασταθμεύει στην Κάλυμνο στο στρατόπεδο «Οικονόμου Πιζάνια».

Η ευζωνική ενδυμασία

ImageΟι Εύζωνες είναι παγκοσμίως γνωστοί για την ενδυμασία που φέρουν. Η φουστανέλα σχεδιάστηκε ως στολή για την Ανακτορική παλιότερα και σήμερα Προεδρική Φρουρά.

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συμβολισμών που αποδίδονται στα χαρακτηριστικά της ευζωνικής στολής. Για παράδειγμα, ο αριθμός των δίπλων της φουστανέλας φημολογείται πως είναι ίσος με τη διάρκεια (σε έτη) της περιόδου της τουρκοκρατίας δηλαδή 400. Παρ’ όλα αυτά, οι φουστανέλες που φέρουν στις μέρες μας οι Εύζωνες, σπάνια έχουν ακριβώς 400 δίπλες.

Τα υπόλοιπα μέρη που συγκροτούν την ευζωνική στολή είναι:

το φάριο (ή φάρεο), δηλαδή το καπέλο του εύζωνα, η μαύρη φούντα του οποίου θεωρείται πως συμβολίζει το δάκρυ του Χριστού στη Σταύρωση

– το άσπρο πουκάμισο που συμβολίζει την αγνότητα των εθνικών αγώνων

– η φέρμελη, δηλαδή το γιλέκο που διαθέτει λευκά και επίχρυσα νήματα, με τα οποία απεικονίζονται σχέδια λαογραφικής σημασίας. Ένα από αυτά αποτελούν τα αρχικά Χ και Ο, τα οποία θεωρείται ότι αντιστοιχούν στις λέξεις χριστιανός και ορθόδοξος.

οι κάλτσες και οι καλτσοδέτες

-τα τσαρούχια όπου στη σόλα του καθενός βρίσκονται καρφωμένα περίπου 60 καρφιά, τα οποία είναι υπεύθυνα για τον επιβλητικό ήχο που ακούγεται κατά το βηματισμό ενός εύζωνα. Κατά μέσο όρο, το κάθε τσαρούχι ζυγίζει τρία κιλά. Χαρακτηριστικό κομμάτι των τσαρουχιών αποτελούν οι μαύρες φούντες στις οποίες καταλήγουν οι μύτες τους. Θεωρείται πως η αρχική τους χρήση ήταν να κρύβονται σε αυτές μικρά κοφτερά αντικείμενα που θα μπορούσαν αιφνιδιαστικά να τραυματίσουν τον εχθρό σε μία «σώμα με σώμα» μάχη. Άλλη άποψη είναι ότι οι φούντες προστάτευαν τα δάχτυλα των ποδιών από το χιόνι και τα κρυοπαγήματα και τέλος

-οι δερμάτινες φυσιγγιοθήκες.

«Η πορεία του Εύζωνα»

Εκτός από την έκθεση φωτογραφίας η διοίκηση του 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων έχει προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων με αποκορύφωνα τον αγώνα δρόμου αντοχής 8 χλμ, την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου στις 10.30 το πρωί, που θα ξεκινά από το ΕΦ Χαλής και θα τερματίζει στο Δημοτικό Στάδιο.

Μπροστά από την Φιλαρμονική στο λιμάνι θα αναχωρήσει στις 10.15 όχημα για τη μεταφορά των αθλητών στην αφετηρία.

Σε όλους τους δρομείς που θα τερματίσουν θα δοθεί αναμνηστικό δίπλωμα και μπλουζάκι, ενώ μετάλλιο θα απονεμηθεί στους τρεις πρώτους άνδρες και γυναίκες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s