ImageΔιδάσκεται ή όχι η γραφή; Είναι η λαογραφία μια νεκρή επιστήμη; Πως λειτουργούν τα φανταστικά πλάσματα ως εργαλεία στη λογοτεχνία; Ποια είναι τα καινούργια περιβάλλοντα στα οποία έχει μετατοπιστεί σήμερα το κέντρο βάρους της δημιουργίας των φανταστικών πλασμάτων; Ποιος είναι ο Αλεξιάδης και τι σχέση έχει με το κάστρο της Χρυσοχεριάς;

Θέματα στα οποία έγινε μια πρώτη αναφορά- ως πρόγευση των όσων ακολουθήσουν- στη σημερινή πρώτη μέρα του σεμιναρίου δημιουργικής γραφής με τίτλο «Φανταστικά πλάσματα: από τη λαϊκή, προφορική παράδοση στη σύγχρονη λογοτεχνία» που διοργανώνει η Θεατρική Ομάδα Καλύμνου σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Πατάκη» και εισηγητές τους συγγραφείς Γιώργο Τυρίκο Εργά και Κώστα Ζαφειρίου.

Στο θεατράκι του Δήμου και για δυο βραδιές (27 και 29 Νοεμβρίου) οι εισηγητές με το πολυμελές σώμα των «επίδοξων» συγγραφέων, συμφώνησαν ότι θα μιλήσουν και θα γνωρίσουν καλύτερα  θρυλικά μοτίβα και  βιβλικές οντότητες μέσα από μια ιστορική προσέγγιση του συμβόλου του λαϊκού στοιχείου που έχει καταλήξει να λέγεται στις μέρες μας και δη στην Ελλάδα, βρικόλακας.

DSC04970DSC04971

Ιδιαίτερη έμφαση τονίστηκε πως θα δοθεί στην επιτόπια έρευνα στην Κάλυμνο, σε αδημοσίευτο λαογραφικό υλικό το οποίο έχει διαμορφώσει θεματικά την εργογραφία των εισηγητών, αλλά και άλλων συγγραφέων.

DSC04972Σε δεύτερο επίπεδο οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν το πως αυτά τα πλάσματα, (σύμβολα στην ουσία) έχουν εξελιχθεί στο πλαίσιο των σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων παραγωγής τέχνης. Θα ακολουθήσουν την πορεία και το νόημα του μετασχηματισμού τους από την παραδοσιακή στην σύγχρονή τους εκδοχή.

Πολυποίκιλο ενδιαφέρον

DSC04973Στο σεμινάριο δεν ανταποκρίθηκαν, όπως αποδείχθηκε, μόνο επίδοξοι συγγραφείς, αλλά και λάτρεις της λαογραφίας και της λογοτεχνίας, εκπαιδευτικοί, άνθρωποι που ασχολούνται με την τέχνη και τα γράμματα σε κάθε τους μορφή. Άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τον σύγχρονο κινηματογράφο φαντασίας, αλλά και για τα βιντεοπαιχνίδια, κυρίως ρόλων και στρατηγικής. Άλλωστε όπως επισημάνθηκε από τους κ.κ. Τυρίκο Εργά και Ζαφειρίου «τα πλάσματα του φανταστικού διαποτίζουν την ανθρώπινη δημιουργία διαχρονικά και με ιδιαίτερα έντονο τρόπο. Το να κατανοήσει κανείς ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά τους, το πως και το γιατί επιμένουν να “κυκλοφορούν” στην κοινωνία μέσα από την τέχνη γενικότερα, πιστεύουμε είναι κεφαλαιώδους σημασίας εφόδιο για μια βαθύτερη θεώρηση της ανθρώπινης δημιουργίας».

Λείπει στα παιδιά

η αφήγηση

Παράλληλα με την προαναφερόμενη δράση οι δυο συγγραφείς έχουν ήδη ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ομιλιών-σεμιναρίων σε σχολεία της Καλύμνου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με τίτλο «Μήνας Εφηβείας» που διοργανώνουν επίσης οι εκδόσεις «Πατάκη».

Από τη σημερινή πρώτη επαφή τους με τα μικρά παιδιά του Δημοτικού Σχολείου στο Βαθύ, στα οποία τραγούδησαν και αφηγήθηκαν ιστορίες της λαϊκής μας παράδοσης, ήταν κοινή η διαπίστωση το πόσο λείπει στα παιδιά η αφήγηση, η προσωπική επαφή αφηγητή-δέκτη, δεδομένου ότι η παραδοσιακή φόρμα αφήγησης έχει αντικατασταθεί από μια συσκευή (είτε αυτό είναι βιντεοπαιχνίδι, είτε υπολογιστής) και από τον κινηματογράφο.

2 responses »

  1. Ο/Η Κουλιανός Γεώργιος λέει:

    Επιτέλους, επάρκεια, σαφήνεια, εκφραστική κι ορθογραφική αρτιότητα σε ηλεκτρονική σελίδα της Καλύμνου!

  2. Ο/Η Βιβή Γεωργοπούλου λέει:

    Πλήρης κάλυψη του συμβάντος. Οι απόντες θα νιώσουν παρόντες! Καλή αρχή και ακόμη καλύτερη συνέχεια!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s