Γηροκομείο Καλύμνου

Γηροκομείο Καλύμνου

Τριάντα δύο τρόφιμους –ως επι το πλείστον από την Κάλυμνο, αλλά και από την Κω και την Αστυπάλαια -φιλοξενεί σήμερα το γηροκομείο Καλύμνου που στεγάζεται στην περιοχή της Ανάστασης σε ιδιόκτητο τριώροφο κτίριο 1.600 τ.μ.. Κάποιοι είναι κατάκοιτοι, άλλοι πάσχουν από άνοια και άλλοι από χρόνιες παθήσεις.

Το «Σολώνειο Ευγηρίας Μέλαθρον» ιδρύθηκε το 1961 με δωρεά του αείμνηστου ευεργέτη της Καλύμνου Σόλωνα Πελεκάνου (πλούσιου σπογγέμπορα). Είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου-μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, διοικούμενο από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο το οποίο αποτελείται από

-τον Μητροπολίτη Λέρου-Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ. Παϊσιο (πρόεδρο)

-τον δήμαρχο Καλυμνίων κ. Δημήτρη Διακομιχάλη (αντιπρόεδρο)

-τον συμβολαιογράφο Γιάννη Ρήγα (γενικό γραμματέα)

-την ηγουμένη της Ι.Μ. Παναγίας Ρότσου Αγνή Μαγκλή (ταμία) και

-την δικηγόρο Άννα Μπιλλήρη (μέλος).

Πόροι

Σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ. Παϊσιο, οι πόροι του ιδρύματος προέρχονται από την καταβολή των τροφείων από τους ηλικιωμένους τρόφιμους ( συντάξεις, ασφαλιστικά ταμεία), από χορηγίες και δωρεές ιδιωτών και από την εκμίσθωση της ακίνητης περιουσίας του γηροκομείου, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως οικονομική ενίσχυση από το αρμόδιο υπουργείο και γενικότερα από το ελληνικό δημόσιο.

Προσωπικό

DSC05265Σήμερα στο Σολώνειο Ευγηρίας Μέλαθρον εργάζονται δέκα υπάλληλοι (κοινωνική λειτουργός, κοινωνικός φροντιστής, νοσοκόμες, μαγείρισσες, τραπεζοκόμοι) που ασχολούνται με την σίτιση των φιλοξενούμενων, την προσωπική τους καθαριότητα, την καθαριότητα όλων των χώρων και την χορήγηση της φαρμακευτικής τους αγωγής.

Κατά καιρούς και ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν ιδιώτες γιατροί παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους τρόφιμους τις περισσότερες φορές αφιλοκερδώς.

Διαθέτει και Βιβλιοθήκη

Το Γηροκομείο Καλύμνου διαθέτει και βιβλιοθήκη στις προθήκες της οποίας φυλάσσεται μεγάλος αριθμός πολύ αξιόλογων εκδόσεων ποικίλου περιεχομένου, κατάλογος των οποίων έχει υποβληθεί πριν από χρόνια και στο υπουργείο Πολιτισμού.

Η οικονομική αδυναμία του ιδρύματος δεν επέτρεψε μέχρι σήμερα την προγραμματισμένη σωστή αρχειοθέτησή της, προκειμένου να μπορεί να χρησιμεύει σε μόνιμη βάση, για την εξυπηρέτηση του κάθε μελετητή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s