biblioΑυτή τη φορά με θρύλους και ιστορίες για ξωτικά του Αιγαίου και με τους δυο συγγραφείς, τον Καλύμνιο Γιώργο Τυρίκο Εργά και τον Κώστα Ζαφειρίου, να…ομολογούν πως οι δυο ήρωες αποτελούν κάτι παραπάνω από τα alter egoτους. «Είναι οι στυλοβάτες του παραμυθικού σύμπαντος που δημιουργήσαμε, μέσα από χρόνια φιλίας, περίσκεψης, συζήτησης και κοινών αναζητήσεων».

Πριν από ένα ακριβώς μήνα, οι δυο τους, ήταν οι δάσκαλοί μας στο σεμινάριο δημιουργικής γραφής που διοργάνωσε η τοπική Θεατρική Ομάδα.

Η συνύπαρξη τους στην «έδρα» και οι έντονα διατυπωμένες αντιγνωμίες τους, που ουσιαστικά υπέθαλπαν μια ευχάριστη και δημιουργική συγγραφική σύμπραξη, μας έδωσαν την εικόνα αυτής της κοινής πορείας που για δεύτερη φορά παίρνει σάρκα και οστά. Μας δημιουργήθηκε η βεβαιότητα πως πρόκειται –εκτός από μια συνεργασία –κυρίως για μια φιλία που τέρπει και τους δυο.

Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό και τα όσα αναφέρονται στο οπισθόφυλλο της νέας εκδοτικής τους δουλειάς, θα λέγαμε πως αφού εκείνοι την αγάπησαν και την απόλαυσαν δεν μπορεί παρά να συμβεί το ίδιο και με τους αναγνώστες της.

Ζητήσαμε από τους δυο συγγραφείς να μας πουν δυο λόγια για το καινούργιο βιβλίο τους και για τα όσα αυτό πραγματεύεται.

Ανταποκρίθηκαν πάραυτα.

 

Αναζητούμε την αλήθεια, πίσω από τις ιστορίες

 

ergas-zafeiriou-1«Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του βιβλίου Αυλητής και Παππουλάνθρωπος: «Θρύλοι και Ξωτικά του Αιγαίου», κοιτάμε ξανά το πρώτο βιβλίο της σειράς, «Μαγεμένες Ιστορίες από τη Λέσβο και τη Λήμνο» που γράψαμε το 2009-2010. Δεν μπορώ παρά να νιώσουμε περήφανοι γι αυτό το βιβλίο… Όχι μόνο για τη διάκρισή του ανάμεσα στα σπουδαιότερα βιβλία παγκοσμίως για το 2011, αλλά και για τη λογοτεχνική του αξία που μοιάζει σήμερα, μετά από τόσα χρόνια δυνατή και έμπλεη διαχρονικής ενέργειας.

Το βιβλίο περιέχει 9 ιστορίες-επαναπραγματεύσεις, επηρεασμένες από λαϊκές αφηγήσεις και μοτίβα ή έντεχνα σκαρωμένες με λαϊκά υλικά που προσπαθούν να πραγματευτούν με την ιδιαίτερή τους τροπή, το σήμερα.

Δέντρα που μιλούν και νιώθουν. Ζώα που κάνουν ένα σωρό ανθρώπινες διαβολιές. Αντιφάσεις; Μάλλον όχι. Τα πάθη των ανθρώπων και η ασυγχώρητη κουταμάρα τους η οποία μόνο με την γνώση και την αφήγηση κάπως γλυκαίνει. Το βιβλίο αποπνέει έναν παραμυθένιο αέρα που φυσά από τα απόκρημνα όρη του φανταστικού και τα πλατώματα της νεοελληνικής προφορικής παράδοσης.. Παραμύθια γεμάτα χυμούς, πλάνες, τρόμο, τα χίλια πρόσωπα του καλού και του κακού, τις γκρίζες συνοριογραμμές των δύο κόσμων, του ορατού και του αόρατου.

Και στην καρδιά αυτού του στερεώματος ο Αυλητής και ο Παππουλάνθρωπος. Αυτοί καθ’ αυτοί οι παραμυθάδες που εγκιβωτίζουν τα δύο πρόσωπα της αφηγηματικότητας. Τη ζωική, φυσική αφήγηση του γεροζητιάνου Παππουλάνθρωπου, με τις έντονες κινήσεις, τον ανιμισμό και το αρχέγονο δαιμόνιο, έως τον σύγχρονο, εκλεπτυσμένο, μουσικό τρόπο του Αυλητή, με τις βερμπαλιστικές κορόνες και την αυθάδεια ενός νέου δανδή με επίχρισμα υψηλής ραπτικής. Η τρίχινη, βασική προβιά της λαϊκής παράδοσης και η χρυσοποίκιλτη μπέρτα με τα κρόσια της έντεχνης έκφρασης. Και οι δύο ζουν μαζί στην ίδια βάρκα, πλέουν στην ίδια θάλασσα και περνούν την ώρα τους παίζοντας ένα διαρκές πινγκ-πονγκ ιδεών και προτάσεων. Ο Αυλητής και ο Παππουλάνθρωπος είναι κάτι παραπάνω απ’ τα alter ego μας γι αυτά τα βιβλία. Είναι οι στυλοβάτες του παραμυθικού σύμπαντος που δημιουργήσαμε, μέσα από χρόνια φιλίας, περίσκεψης, συζήτησης και κοινών αναζητήσεων.

Και η αναζήτηση του Αυλητή και του Παππουλάνθρωπου δεν είναι μονάχα η τέρψη του αναγνωστικού κοινού ή του ακροατηρίου. Είναι πρωτίστως η αναζήτηση για την αλήθεια πίσω απ’ τις «ιστορίες». Η εύρεση του τρίτου δρόμου, ενός στενού μονοπατιού, ανάμεσα στον ορατό και τον αόρατο κόσμο που περπατούν μόνο όσοι έχουν ελαφριά σκιά, ξέρουν ποιο είναι το αγαπημένο τους χρώμα και πόση είναι η μέση πτητική ταχύτητα ενός αφρικανικού χελιδονιού που είναι φορτωμένο με μία καρύδα….

Και να, το καινούργιο βιβλίο της σειράς, «Θρύλοι και Ξωτικά του Αιγαίου». Ο,τι ανέδειξε το πρώτο βιβλίο προσπαθούμε να το αγγίξουμε ξανά αυτήν την φορά με μεγαλύτερη συνέπεια. Ρατσισμός, οικολογικά προβλήματα, η έλλειψη αλληλεγγύης στην σύγχρονη Ελλάδα, η μεταξύ μας αποξένωση και η αφύπνιση του φασισμού… Μέσα από μοτίβα και τρόπους που γνωρίσαμε κοντά σε παραδοσιακούς αφηγητές από όλο το Αιγαίο προσπαθούμε να πραγματευτούμε αυτά τα θέματα με νέους τρόπους έχοντας στην φαρέτρα μας βέλη γνώριμα, όπλα-λέξεις, όπλα-σύμβολα που αποτελούν την ίδια μας την ταυτότητα.

Νέα αναγνωστική εμπειρία

Για πρώτη φορά επίσης ψάχνουμε να βρούμε την «χαμένη» προφορικότητα εκμεταλλευόμενοι την αμεσότητα του διαδικτύου. Μπορεί να μην υπάρχουν γιαγιάδες και παππούδες να πουν παραμύθια, οι φωνές όμως δεν έχουν πάψει, απλά έχουν αλλάξει «στόματα». Στο προηγούμενο βιβλίο είχαμε cd. Αυτήν την φορά μέσα από την ιστοσελίδα www.papoulanthropos.gr η οποία σιγά σιγά θα εμπλουτίζεται, προτείνουμε μια νέα αναγνωστική εμπειρία που συνδυάζει γραφικά, κείμενο, αφήγηση, και μουσική. Στο νου μας δεν είχαμε μονό να προσεγγίσουμε τις νέες μεθόδους αφήγησης αλλά και ένα κοινό ευαίσθητο το οποίο οι παραμυθάδες δεν πρέπει να ξεχνούν, παιδιά με ειδικές δεξιότητες που θα μπορούν να προσεγγίσουν ακουστικά το σύμπαν του Αυλητή και του Παππουλάνθρωπου. Επίσης, η ιστοσελίδα θα δίνει την ευκαιρία σε όσους δεν θα έχουν τελικά την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν το βιβλίο, να μην αποκλειστούν εντελώς από τα παραμύθια μας. Σε καιρούς σαν τους δικούς μας έχουμε μια επιπλέον υποχρέωση να χρησιμοποιήσουμε τις επιλογές που μας προσφέρει η τεχνολογία.

Για την εικαστική πλευρά του βιβλίου συνεργάστηκε πάλι, το παλιό με το νέο. Η πολυβραβευμένη εικονογράφος Κατερίνα Βερούτσου με την νέα ματιά της Έλλης Μαρδά. Στην ενορχήστρωση του βιβλίου, οι εκδόσεις Αιολίδα, η Μαρία Σελάχα και ο άλλος «μάγος» της γραφιστικής, Χρήστος Παρασκευαϊδης. Στην δημιουργία της ιστοσελίδας η ομάδα Sardine της Επικοινωνίας Αιγαίου, νέα παιδιά και αυτά με πολύ όρεξη για δουλειά. Κατά την γνώμη μας, το αποτέλεσμα είναι κάτι περισσότερο από εντυπωσιακό.

Ευχαριστούμε όλον τον κόσμο που αγαπάει τα βιβλία μας και μας στηρίζει σε αυτήν τη διαδρομή. Θα συνεχίσουμε να γράφουμε και να μιλάμε γι αυτά που έχουν σημασία. Ελπίζω να βρείτε το καινούριο βιβλίο της αρεσκείας σας. Ας σημειώσουμε το εξής, νομίζουμε σημαντικό. Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε έτσι ώστε η τιμή του να είναι κατά πολύ χαμηλότερη απ’ το προηγούμενο, κοντά στα δεκατέσσερα ευρώ, χωρίς καμία απολύτως έκπτωση στην ποιότητά του».

Κώστας Ζαφειρίου, Τυρίκος Εργάς Γιώργος.

 

 biblio-1

Με παραμυθένιο αέρα

 «Πού ακούστηκε μια καλόγρια να κάνει ορειβασία και μάλιστα να έχει γίνει φίλη ενός διαβολάκου; Πώς είναι δυνατόν ένας στρατός από κονσερβοκούτια να πολεμάει γενναία τον κυρ-Νοτιά; Γιατί θύμωσε ο γέρο-Πλάτανος, μήπως τον πείραξε που χτίστηκε ένα σουβλατζίδικο πάνω στον ταλαιπωρημένο κορμό του; Ας ρωτήσουμε τον Αυλητή και τον Παππουλάνθρωπο, εκείνοι θα ξέρουν. Να, τους βλέπω εκεί, έχουν αράξει τη βαρκούλα τους στην παραλία κάτω από τον νυχτερινό ουρανό. Τα δέντρα του δάσους έχουν πλησιάσει ως το νερό για να αφουγκραστούν τις ιστορίες τους. Ας πάμε και εμείς να δούμε τι γίνεται. Σίγουρα θα μας πουν τι συνέβη στον καλοκάγαθο Λάζαρο που μπορούσε να ταξιδεύει ανάμεσα στους Κόσμους. Θα ξέρουν και για τον Φούρερ τον Ακονιστή, εκείνον τον ψεύτη. Έχεις ακουστά για το Θεριό στο Χωριό που έκλεβε βιντεοπαιχνίδια; Σου έχω πει για τους Τρεις Θανάσηδες, τα ξωτικά που φυτεύουν σπόρους και φυτρώνουν φαλακροί τσαγκάρηδες και τουφεκόδεντρα; Για τον Αχόρταγο που ήθελε να κλείσει με τσιμέντο όλη τη θάλασσα; Άκου, παίζουν και μουσική, πάμε γρήγορα!»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s