1.Ο βραβευμένος με Νόμπελ Γάλλος μυθιστοριογράφος Ανατόλ Φρανς έχει πει πως «μέχρι να αγαπήσει ένα ζώο, ένα κομμάτι της ψυχής ενός ανθρώπου παραμένει κοιμισμένο». Αν αυτή η ρήση έχει βρει επαλήθευση σε όλους εκείνους που έχουν έρθει κοντά με ένα τετράποδο, εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τι συμβαίνει στην ψυχή ενός ανθρώπου που έχει αφιερώσει μέρος της ζωής του στην προστασία τους και γενικότερα στην προσπάθεια εξασφάλισης μιας καλύτερης ζωής στα αδέσποτα που υποφέρουν καθημερινά.

Μιλώντας με τα μέλη της Φιλοζωικής Καλύμνου και καταγράφοντας τις εμπειρίες τους από τα δέκα χρόνια ύπαρξης και λειτουργίας της ομάδας, διαπιστώνεις για μια ακόμη φορά πως πράγματι ο πολιτισμός και το μεγαλείο ενός λαού φαίνεται από τη συμπεριφορά του στα ζώα. Και στην Κάλυμνο, όπως σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, υπάρχουν δύο πλευρές: από τη μια η απαράδεκτη συμπεριφορά κάποιων ανεύθυνων ιδιοκτητών απέναντι στα κατοικίδιά τους και από την άλλη η προσπάθεια συνανθρώπων τους να καλύψουν όχι μόνο το κενό που αφήνουν οι πρώτοι, αλλά να αποκαταστήσουν την διαταραγμένη ισορροπία στο περιβάλλον από την επίδειξη ισχύος και δύναμης στα αδύναμα πλάσματα του πλανήτη.

Από το 2004 τα πλάσματα αυτά έχουν βρει και σ’ αυτή τη γωνιά της χώρας, τους υποστηρικτές τους. Ανθρώπους με την κυριολεκτική σημασία της λέξης που είναι έτοιμοι να αναμετρηθούν με την αδικία, την κακή συμπεριφορά κάποιων συνανθρώπων τους και να γλιτώσουν ζωές. Φιλόζωοι που θα διαθέσουν χρόνο, χρήμα και κυρίως ψυχή προκειμένου να γίνει επί τέλους κατανοητό από όλους πως η γη δεν ανήκει μόνο στους ανθρώπους.

Με πρωτοβουλία των ξένων

Η ίδρυση της Φιλοζωικής Ομάδας Καλύμνου πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία δύο Γερμανίδων που ζουν στο νησί, της BirgitMoellerκαι της Nadin Καμπούρης οι οποίες προερχόμενες από μια χώρα που αγαπά και σέβεται τα ζώα είχαν διαφορετική κουλτούρα για τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Χάρη στην ευαισθητοποίηση κάποιων ντόπιων που τους παραχώρησαν δυο οικόπεδα, λειτουργούν σήμερα δυο καταφύγια στην περιοχή που φιλοξενούν αυτή τη στιγμή συνολικά 47 σκύλους. Το δεύτερο καταφύγιο λειτουργεί από πέρυσι κατόπιν προσωπικής εργασίας και προσφοράς κάποιων Άγγλων που επίσης διαμένουν μόνιμα στην Κάλυμνο.

Τα μέλη της Ομάδας μας παρακάλεσαν -και το σεβαστήκαμε -να μην αναφέρουμε την ακριβή τοποθεσία των δυο καταφυγίων δεδομένου ότι κάποιοι ιδιοκτήτες σκύλων όταν πληροφορήθηκαν προ ημερών την ύπαρξή τους, πέταξαν κυριολεκτικά μέσα στα καταλύματα της Ομάδας τα άρρωστα σκυλιά τους (είχαν τύφο) θέτοντας σε κίνδυνο το σύνολο των φιλοξενούμενων τετράποδων. Είδαν και έπαθαν για να τα γλιτώσουν, κατορθώνοντας τελικά να σώσουν τα δέκα από τα δεκατέσσερα σκυλιά που νόσησαν.

Τα άφησαν με πόνο ψυχής

22Οι περισσότερες εγαταλείψεις κατοικιδίων έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της μετακίνησης πολλών Καλύμνιων στο εξωτερικό και δη στην Αυστραλία. Η αντιπρόεδρος της Φιλοζωικής κ. Σεβαστή Γερακιού μας αναφέρει περιπτώσεις Καλυμνίων που με πόνο ψυχής αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω ένα μέλος της οικογένειάς τους φεύγοντας για μια καλύτερη τύχη, αφού τα έξοδα μετακίνησης αλλά και παραμονής σε καραντίνα στην Αυστραλία για δύο περίπου μήνες ήταν απαγορευτικά για να μπορέσουν να τα πάρουν μαζί τους.

Βέβαια υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνες που απλώς κάποιοι κουράστηκαν να φροντίζουν το κατοικίδιό τους ή τα παιδιά τους βαρέθηκαν το νέο παιχνίδι που επιμόνως ζήτησαν από τους γονείς τους και απλά αποφάσισαν να το εγαταλείψουν!

Η οικονομική κρίση ήρθε να επιδεινώσει όλη αυτή την κατάσταση με ζώα ανεμβολίαστα, χωρίς στείρωση αλλά και υποσιτισμένα, με τα μέλη της φιλοζωικής να δίνουν καθημερινά έναν ατέρμονο αγώνα για την σωτηρία τους.

Υιοθεσίες από το εξωτερικό

Η ηθική ικανοποίηση των μελών και των εθελοντών της φιλοζωικής δεν περιγράφεται όταν καταφέρνουν να βρουν στα σκυλάκια που έχουν περιθάλψει μια καλή οικογένεια. Και τέτοιες υπάρχουν πολλές, όχι στην Κάλυμνο, αλλά στο εξωτερικό και δη στη Γερμανία. Η συνεργασία με Γερμανικούς φιλοζωιούς συλλόγους έχει σώσει πολλά ζώα δίνοντας έτσι ένα αίσιο τέλος στον αγώνα δρόμου που κάνουν καθημερινά οι ζωόφιλοι στο νησί. Ένας αγώνας αρχικά για να κρατηθούν τα κακοποιημένα και εγκατελελειμμένα σκυλάκια στη ζωή, να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, να τους παρασχεθεί η απαιτούμενη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να τους γίνει στείρωση, αποπαρασιτισμός, σήμανση για να μπορέσουν στη συνέχεια να ταξιδέψουν.

Αγώνας δρόμου

Κι εκεί αρχίζει ένας καινούργιος αγώνας για τα μέλη της Φιλοζωικής. Θα πρέπει να βρούνε κάποιον συνοδό για τα σκυλάκια προκειμένου να μπορέσουν να μεταφερθούν αεροπορικώς στο νέο τους σπίτι. Αρωγοί στην προσπάθειά τους αυτοί είναι πολλοί αναρριχητές που επιστρέφοντας στη χώρα τους με χαρά δέχονται να συνοδεύσουν ένα από τα τετράποδα της ομάδας. Επειδή δε η μεταφορά τους γίνεται από την Κω (Μαστιχάρι) έχουν πολλές φορές αναγκαστεί είτε να μισθώσουν ταξί για την μεταφορά τους στο αεροδρόμιο, είτε καλούν σε βοήθεια κάποια από τα μέλη της Φιλοζωικής στην Κω που τους εξυπηρετούν με το αυτοκίνητό τους.

Όλα τα έξοδα τα καλύπτουν οι άνθρωποι που υιοθετούν τα σκυλάκια οι οποίοι αμέσως μόλις τα παραλάβουν σπεύδουν να καταβάλλουν στην Φιλοζωική το αντίστοιχο κόστος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιλογές των ξένων αφορούν σε σκυλάκια ημίαιαμα και δη με προβλήματα υγείας, αφού στόχος τους είναι να σώσουν κάποια ζώα που δύσκολα θα επιλεγούν για υιοθεσία!

Όταν δε οι άνθρωποι αυτοί στέλνουν φωτογραφίες με τα καινούργια μέλη της οικογένειάς τους μέσα στα νέα τους σπίτια με τα παιδιά και τους ίδιους που τα έχουν αγαπήσει, η χαρά και η ανακούφιση των μελών και των εθελοντών της ομάδας αποτελούν την κινητήριο δύναμη για να συνεχίσουν και να ενισχύσουν με κάθε τρόπο αυτή την αποστολή τους. Γιατί περί αποστολής και λειτουργήματος πρόκειται.

Αναγκαία η βοήθεια από τον Δήμο

Το θέμα των αδέσποτων και γενικότερα η προστασία των ζώων και η τήρηση των κανόνων ευζωίας τους στο νησί θα έπρεπε να είναι υποχρέωση του Δήμου, όπως άλλωστε ορίζει και η νέα νομοθεσία.  Πρόκειται δε για ένα πολυεπίπεδο θέμα. Είναι πρόβλημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς τα αδέσποτα ζώα αποτελούν εστίες παρασιτικών και λοιμωδών νοσημάτων, πρόβλημα πολιτισμικό αφού είναι θέμα παιδείας και ηθικής η αντιμετώπιση κάθε ζωντανού οργανισμού και τέλος, είναι πρόβλημα κοινωνικό, με αντίκτυπο στην εικόνα του τόπου μας και αρνητική επίδραση στον νευραλγικό τομέα του τουρισμού.

21Μάταια ζητούν τα μέλη της φιλοζωικής από τη δημοτική αρχή Καλυμνίων έναν χώρο ο οποίος θα λειτουργεί ως κτηνιατρείο για να μπορούν να περιθάλπουν τα αδέσποτα ζώα. Στο χώρο αυτό θα μπορούν να παράσχουν ιατρική φροντίδα και κτηνιατρικές υπηρεσίες ομάδες εθελοντών κτηνιάτρων που επισκέπτονται τα νησιά δυο φορές το χρόνο και προβαίνουν στην στείρωση και στον αποπαρασιτισμό των ζώων. Μέχρι στιγμής οι αιτήσεις τους δεν βρήκαν καμιά ανταπόκριση, αν και θα έπρεπε ο Δήμος να στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο αυτή την προσπάθεια των μελών και των εθελοντών της Ομάδας. Αρκεί να φανταστεί κανείς τί μπορεί να συνέβαινε αν τα δεκάδες αδέσποτα κυκλοφορούσαν στους δρόμους του νησιού με ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία, τον πολλαπλασιασμό –αναπαραγωγή τους κ.λπ.

Οι ζωόφιλοι ζητούν επίσης από την δημοτική αρχή να υδροδοτήσει τα δύο καταφύγια της ομάδας, ώστε να πάψουν να κουβαλούν το νερό με τα δοχεία για να διατηρήσουν σε καλό επίπεδο τις συνθήκες υγιεινής στους  εν λόγω χώρους φιλοξενίας.

Δυο αιτήματα που επιβάλλεται να ικανοποιηθούν άμεσα ως ελάχιστη αναγνώριση στο έργο και στην προσφορά των φιλόζωων της περιοχής, πέρα από ανελαστική υποχρέωση και καθήκον της εκάστοτε δημοτικής αρχής.

Το δ.σ. της Φιλοζωικής

BirgitMoellerπρόεδρος

-Σεβαστή Γερακιού αντιπρόεδρος

WolfgangGleskeταμίας

Ειρήνη Νικηφόρου γραμματέας

Σοφία Λίγδα μέλος

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να ανατρέξει κανείς στην σελίδα της ομάδας στο facebook: «Φιλοζωική Ομάδα Καλύμνου- HandsofKalymnos». Γίνετε μέλη στην ομάδα και ενημερωθείτε από τις αναρτήσεις των υπευθύνων για ότι αφορά στα αδέσποτα, για την ισχύουσα νομοθεσία, για το πώς μπορείτε να αντιδράσετε σε περίπτωση που γίνετε μάρτυρας κακοποίησης ζώου, αλλά και να βοηθήσετε, είτε ως μέλος είτε ως απλός εθελοντής, στο έργο της ομάδας. Και όπως λένε τα μέλη της Φιλοζωικής «τα χέρια που βοηθάνε, είναι ιερότερα από τα στόματα που προσεύχονται».

 

 

Η ιστορία της Νόμι

20Την παρακάτω ιστορία την αλιεύσαμε από την σελίδα της Φιλοζωικής Καλύμνου στο facebook. Είναι μια πραγματική ιστορία της εθελόντριας Νομικής Πελεκάνου. Αξίζει να τη διαβάσετε για να κατανοήσετε την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν καθημερινά οι φιλόζωοι για να σώσουν ένα ανυπεράσπιστο πλασματάκι και να του χαρίσουν μια όμορφη ζωή κοντά σε ανθρώπους που το αγαπάνε:

 

«θα ήθελα να μοιραστώ αυτή την υπέροχη ιστορία μαζί σας γιατί ειναι συγκινητική και μας αποδεικνύει οτι υπάρχουν ακόμη ΑΝΘΡΩΠΟΙ! Αυτή η κουκλίτσα είναι η Νόμι.. Κάποτε ζούσε αλυσοδεμένη σε ένα βαρέλι σε μια άγονη περιοχή της Ρόδου. Ήταν υποσιτισμένη και είχε μόλυνση στο μάτι.. Μια υπέροχη κυρία, τουρίστρια απο την Σουηδία την είδε καθώς έκανε τον περίπατό της και πήγαινε καθημερινά και την τάιζε. Όταν έφυγε και πήγε στην χώρα της ζήτησε απο την υπεύθυνη υιοθεσιών αδέσποτων στο εξωτερικό να βρει τρόπο να της στείλει αυτό το σκυλάκι. Η Κυρία αυτή ήρθε σε επαφή μαζί μου (το πως με βρήκε είναι μεγάλη ιστορία..η βάση της είναι στην Αγγλία). Μου έστειλε σε e-mail το σημείο που βρισκόταν σε Google map και χωρίς δεύτερη σκέψη αφού έκανα 50 χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο και περίπου μιάμιση ώρα αναζήτησης στα χωράφια,την ΒΡΗΚΑ!! Της έβαλα λουράκι, την έβαλα στο αυτοκίνητο και πήγαμε στην κτηνίατρο. Αφού της έκανε τις απαραίτητες εξετάσεις και προετοιμασία για να  ταξιδέψει,  (βιβλιάριο, τσιπ, εμβόλια) βρήκαμε και μια άλλη υπέροχη κυρία, φίλη της κτηνιάτρου και εθελόντρια της φιλοζωικής, να την φιλοξενήσει ώσπου να βρούμε πτήση.

Εγώ μέσα από το ξενοδοχείο που εργαζόμουν κατόρθωσα με πολύ μεγάλο κόπο να βρω συνοδούς (γιατί έπρεπε να βρω και αεροπορική εταιρία που να δέχεται σκυλιά και να συμβαδίζει με αυτή των συνοδών). Τελικά τα κατάφερα και βρήκα ενα ζευγάρι φιλόζωων φινλανδών που δέχτηκαν μετά χαράς να το κάνουν. Η Σουηδέζα κυρία με τον σύζυγό της έπρεπε να κάνουν ταξίδι δύο ημερών με τρένο και ferry boat για να πάνε απο την Σουηδία στην Φινλανδία να την παραλάβουν.

Στο τέλος όλα πήγαν καλά και η Νόμι έφτασε ασφαλής στο καινούριο της σπίτι και την παντοτινή της οικογένεια που θα την λατρεύει για πάντα!

Η Νόμι χωρίς να το γνωρίζουμε ήταν έγκυος όταν ταξίδευε. Μετά από λίγο καιρό έφερε στην ζωή πέντε υπέροχα μωράκια τα οποία δόθηκαν σε υπέροχες οικογένειες και η Νόμι στειρώθηκε..Της έδωσαν το όνομά μου και τα μωράκια πήραν το όνομα των Φινλανδών συνοδών και της κυρίας που μεσολάβησε για να ταξιδέψει η Νόμι.

Η Ζωή μπορει να είναι σαν παραμύθι ακόμα και για τους τετράποδους φίλους μας, φτάνει εμείς να μην τα προσπεράσουμε όταν μας έχουν ανάγκη!!!».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s