DSC06583«Εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στον διευθυντή κ. Παντελή Έλληνα και στους εκπαιδευτικούς του Νικηφόρειου 1ου Γυμνασίου Καλύμνου για τη σύσταση βιβλιοθήκης στο σχολείο καθώς και για τη λειτουργία της αίθουσας Τηλεδιάσκεψης εξ αποστάσεως Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης».

Η παραπάνω επιστολή του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου κ. Διονύσιου Μεσσάρη, η οποία κοινοποιήθηκε και στα τοπικά ΜΜΕ, ήταν η αιτία της επίσκεψής μας στο Νικηφόρειο Γυμνάσιο προκειμένου να δούμε από κοντά τον συγκεκριμένο χώρο και να ενημερωθούμε για τον τρόπο λειτουργίας του.

Με ξεναγό μας τον κ. Έλληνα περιηγηθήκαμε όχι μόνο στην βιβλιοθήκη, αλλά και σε όλες σχεδόν τις αίθουσες και τα εργαστήρια του διδακτηρίου διαπιστώνοντας πως πρόκειται για ένα σχολείο στο οποίο γίνεται μια προσπάθεια εξοπλισμού και ανάδειξής του σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτήριο.

Εργαστήρι τεχνολογίας, αίθουσα καλλιτεχνικών, κλειστό γυμναστήριο, εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη διαμόφωση του περιβάλλοντα χώρου και των αθλητικών γηπέδων, δημιουργία θερμοκηπίου στο οποίο θα καλλιεργούνται φυτά για αναδάσωση διαφόρων περιοχών του νησιού, αμφιθεατρική αίθουσα πολλαπλών χρήσεων η οποία όταν γίνουν οι απαιτούμενες επεμβάσεις θα μπορεί να φιλοξενεί όλες τις εκδηλώσεις του σχολείου.

Και φυσικά η αναμόρφωση του πρώτου κτιρίου του Γυμνασίου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και το οποίο σήμερα στεγάζει δυο αίθουσες διδασκαλίας, το γραφείο των διδασκόντων, της διεύθυνσης και την βιβλιοθήκη που φέρει το όνομα του Καλύμνιου συγγραφέα «Ιωάννη Μαγκλή».

Λειτουργεί και ως δημόσια δανειστική βιβλιοθήκη

Όπως διαβάζουμε σε παλαιότερη δημοσίευση στο διαδίκτυο η βιβλιοθήκη «ανασυστάθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης του εγκεκριμένου από το Υπουργείο Παιδείας πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο «Αναδιοργάνωση, Εκσυγχρονισμός και Επέκταση Ιστορικής Βιβλιοθήκης “Ιωάννης Μαγκλής”», κατά το σχολικό έτος 2011–2012.

Η εκπόνηση του προγράμματος αφορούσε στην προετοιμασία και καθαριότητα του χώρου στέγασης της βιβλιοθήκης, τη μεταφορά και τη συγκέντρωση των βιβλίων, την κατάταξή τους σε κατηγορίες, την τοποθέτησή τους στα ράφια, την κωδικοποίηση και αρίθμηση αυτών.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις που αφορούσαν την εξοικείωση των παιδιών με το βιβλίο και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας μιας βιβλιοθήκης (με εισηγήσεις, βίντεο, παιδαγωγικά παιχνίδια).

Επιπλέον, οι μαθητές συνέταξαν και απέστειλαν περί 100 περίπου επιστολές σε εκδοτικούς οίκους για τον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης, πολλοί εκ των οποίων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους».

Σήμερα το σχολείο μετρά 15.000 τίτλους βιβλίων (Αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς, Καλύμνιοι συγγραφείς, ξένη λογοτεχνία κ.α.) και στόχος της διεύθυνσης είναι με συγκεκριμένο προγραμματισμό ο αριθμός αυτός να αυξηθεί. Για το λόγο αυτό κατασκευάστηκαν και καινούργια ράφια ώστε να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση των μαθητών στα βιβλία, αντικαθιστώντας τα παλαιά μεταλλικά κλειστά ράφια.

Η βιβλιοθήκη, με απόφαση της εκπαιδευτικής κοινότητας του σχολείου λειτουργεί και ως δημόσια δανειστική βιβλιοθήκη. Τους καλοκαιρινούς μήνες, κατά την διάρκεια των διακοπών και στην θερινή βάρδια τους, όλοι οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου συνέβαλαν και συμβάλλουν στην λειτουργία της, δανείζοντας βιβλία σε όλους τους συντοπίτες μας.

Αίθουσα τηλεδιασκέψεων

Προ ημερών με πρωτοβουλία του κ. Έλληνα έγινε ένα ακόμη βήμα εκσυγχρονισμού του χώρου. Έγινε προμήθεια υπολογιστών, μεγάλης τηλεοπτικής οθόνης, μικροφώνων, ηχείων εξασφαλίζοντας έτσι τη δυνατότητα της διενέργειας εξ αποστάσεως επιμορφώσεων και εκπαιδεύσεων.

Το πρώτο σεμινάριο με αυτή τη μορφή θα γίνει το επόμενο διάστημα και θα έχει θέμα την «οργάνωση δανειστικής βιβλιοθήκης». Η πραγματοποίησή του θα γίνει με την συνεργασία της κ. Ευαγγελίας Μουλά, Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Δωδεκανήσου και την υποστήριξη της κ. Αδαμαντίας Φατσέα Σχολικής Συμβούλου.

Όπως μας ενημέρωσε ο διευθυντής του εκπαιδευτηρίου η αίθουσα θα μπορεί να διατίθεται και σε άλλους φορείς και συλλόγους του νησιού, προκειμένου να υλοποιούν αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s