Μγιατροιόλις 2 από τους 8 συνολικά γιατρούς της Καλύμνου που μέχρι πρότινος είχαν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ κατέθεσαν τελικά αιτήσεις για συνεργασία με το νέο φορέα πρωτοβάθμιας περίθαλψης που θα λειτουργήσει στο νησί.

Η συντριπτική πλειονότητα προτίμησε την απασχόληση στο ιδιωτικό ιατρείο, ανοίγοντας το δρόμο σε νέες προσλήψεις οι οποίες καθίστανται αναγκαίες για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που δημιουργούνται.

Ειδικότερα οι δύο γιατροί, γενικής ιατρικής, που αποφάσισαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με το ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) είναι οι κ.κ. Νικόλας Γαβαλάς και Παντελής Μαγριπλής, πράγμα που σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν στην Κάλυμνο και τα δυο ιατρεία στην Πόθια και στο Χωριό, τις ανάγκες των οποίων κάλυπταν μέχρι χθες οι ίδιοι.

Οι υπόλοιποι έξι γιατροί που ήταν συμβεβλημμένοι με τον ΕΟΠΠΥ και δεν υπέβαλαν εκ νέου αίτηση, επιλέγοντας το ιδιωτικό τους ιατρείο, είναι οι: Γεράσιμος Αποστολάτος (γυναικολόγος), Μανώλης Γλυνάτσης (ΩΡΛ), Μιχάλης Μονοκάνδηλος (πνευμονολόγος), Κατερίνα Κατσοτούρχη (παιδίατρος), Μανώλης Μιχαηλίδης (καρδιολόγος) και Δημήτρης Γερούκαλης (νευρολόγος-ψυχίατρος).

Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει την τοπική κοινωνία αν και ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξουν κενά σε ορισμένες μονάδες νομών όπου υπήρξε μειωμένη ζήτηση, απάντησε ότι οι ανάγκες του κόσμου θα αντιμετωπιστούν σε πρώτο χρόνο με συμβασιούχους και επικουρικούς γιατρούς και δεσμεύθηκε ότι όλα τα πολυϊατρεία θα επαναλειτουργήσουν αμέσως.

Κοινό αίτημα του ιατρικού κόσμου της Καλύμνου και γενικότερα του Νοτίου Αιγαίου είναι να υπάρξει διαχωρισμός και ειδική ρύθμιση για την νησιωτική Ελλάδα που να μην δεσμεύει τους γιατρούς του ΠΕΔΥ με το καθεστώς της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. «Η δυνατότητα που θα δίνει στους γιατρούς να απασχολούνται και εκτός δημοσίου, είναι ένα καλό κίνητρο για να έρθουν νέοι επιστήμονες στα απομακρυσμένα νησιά της Ελλάδας να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και ταυτόχρονα να μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς».

Το αίτημα έχει αποσταλεί και κατατεθεί στον υπουργό Υγείας, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ληφθεί υπόψη, αν και ο ιατρικός κόσμος θα συνεχίσει να διεκδικεί μετ’ επιτάσεως την εφαρμογή του.

Πανελλαδικά στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, σε πανελλαδικό επίπεδο στο σύστημα εισάγονται 2.319 γιατροί οι οποίοι έκαναν την αίτηση και άλλοι 2.600 μένουν εκτός ΠΕΔΥ. Οι 2.319 θα κλείσουν τα ιατρεία τους και θα εργάζονται σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ενώ οι άλλοι 2.600 θα μπορούν να κάνουν σύμβαση με το ΠΕΔΥ. Λέγεται πάντως πως αρκετοί γιατροί έκαναν αίτηση για να ενταχθούν στο σύστημα και την επομένη ανακάλεσαν την απόφασή τους. Επίσης εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μπορεί και άλλοι από τους 2.319 να αποχωρήσουν καθώς έκαναν αιτήσεις με επιφύλαξη! Γεγονός που σημαίνει ότι θα αδειάσει ακόμη περισσότερο το ΠΕΔΥ από ιατρικό προσωπικό. 

Τέλος εκτιμάται ότι το 70% των γιατρών που έκαναν αίτηση είναι από την Αττική. Αυτό είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς θεωρεί αναγκαιότητα να δοθεί βάρος στην περιφέρεια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s