DSC06968Η διακοπή της ηλεκτροδότησης τις τελευταίες δύο ημέρες σε καταναλωτές της ΔΕΗ στο νησί, κάποιοι εκ των οποίων ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, ασθενείς, ανάπηροι) ήταν η αιτία της αποψινής  έκτακτης σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλυμνίων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από τον δήμαρχο κ. Δημ. Διακομιχάλη η ΔΕΗ έχει συντάξει μια λίστα με 168 δημότες οι οποίοι έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς και βάσει αυτής από χθες ξεκίνησαν οι διακοπές σε 25 καταναλωτές. Η δημοτική αρχή απέστειλε επιστολή προς τα κεντρικά της Επιχείρησης και κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο δήμαρχος με τον υπουργό ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη, ο τελευταίος έκανε παρέμβαση στον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Ζερβό εξασφαλίζοντας ολιγοήμερη παράταση- μέχρι την Παρασκευή-και προσωρινή παύση των διακοπών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να ενημερώσει τους δημότες εκείνους που έχουν τέτοιου είδους εκκρεμότητες με τη ΔΕΗ ώστε να απευθυνθούν στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, για να εξετάσουν τη δυνατότητα ένταξής τους στο Κοινωνικό Τιμολόγιο.

Το διάστημα αυτό ο Δήμος θα έχει επαφές με τα αρμόδια όργανα της Επιχείρησης προκειμένου να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διευκόλυνσης των οφειλετών με διακανονισμούς τέτοιους που να μπορούν να ανταποκριθούν οι καταναλωτές οι οποίοι σήμερα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Τα χειρότερα έπονται…

Στη συνεδρίαση υπήρξε έντονος προβληματισμός από αρκετούς δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι στην απόφαση διακοπής της ηλεκτροδότησης, είδαν την αρχή μιας σειράς παρόμοιων μέτρων που θα λαμβάνονται στο εξής προκειμένου να εξαθλιώσουν μέχρις εσχάτων τον Έλληνα πολίτη.

Ο κ. Γ. Μαστροκούκος αναφερόμενος στην παρέμβαση Μανιάτη τόνισε πως “οι δράστες που έχουν δημιουργήσει τα σημερινά θύματα εμφανίζονται με ευαισθησίες τη στιγμή που αυτοί με τις πολιτικές τους έχουν οδηγήσει τους πολίτες σε απόγνωση και στην αδυναμία-ανεπάρκεια να ανταποκριθούν αξιοπρεπώς στις υποχρεώσεις τους”.

Ο κ. Γ. Γαλουζής ήταν κατηγορηματικός ως προς την στάση που πρέπει να κρατήσει ο Δήμος, προτείνοντας να ασκηθούν πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση ώστε να μην κοπεί η ηλεκτροδότηση από κανένα σπίτι “χωρίς ρεύμα δεν μπορεί να ζήσει κανείς τη σημερινή εποχή”.

Ο κ. Μ. Λελέκης επεσήμανε πως έπρεπε η δημοτική αρχή να είχε προβλέψει την κατάσταση αυτή και να κινηθεί νωρίτερα ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο να υπάρχουν σήμερα σπίτια χωρίς ρεύμα, ενώ ο κ. Γ. Κατσοτούρχης σημείωσε χαρακτηριστικά πως αν σήμερα ο αριθμός των πολιτών που δεν μπορεί να πληρώσει τη ΔΕΗ είναι 168, αύριο θα είναι 1.680 καλώντας το Σώμα να έχει ομοφωνία ώστε από κοινού να αγωνιστούν για την αντιμετώπιση των δύσκολων εποχών που έρχονται.

Από την πλευρά του ο κ. Ν. Γιαννικουρής πρότεινε να ασκηθούν πιέσεις προς τη ΔΕΗ ώστε να αλλάξουν οι όροι διακανονισμού των οφειλετών και να γίνουν πιο ελαστικοί, προκειμένου να μπορούν να τους εξοφλήσουν.

Ο κ. Γ. Κοπανέζος σημείωσε πως αυτό που γίνεται σήμερα με τη ΔΕΗ αύριο θα γίνει με τα ενοίκια, με τις δόσεις των δανείων και θα αφορά όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, που μπορεί να μην ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που παίρνουν επιδόματα από την Πρόνοια, αλλά είναι σε δυσμενέστερη κατάσταση λόγω αυξημένων υποχρεώσεων και χρεών.

Το λόγο πήρε και το μέλος του δ.σ. του Εργατικού Κέντρου κ. Θ. Μαϊλλης υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να πληρώσει τα σπασμένα ο λαός, αλλά το κεφάλαιο που δημιούργησε αυτή την κατάσταση, καλώντας όλους να σταθούν δυναμικά απέναντι “σε εκείνους που θέλουν τον πολίτη χωρίς ρεύμα, χωρίς φάρμακα, χωρίς υγεία, χωρίς νοσοκομεία”.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s