2014-07-14 10.45.31Την έντονη αντίδραση της Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου έχει προκαλέσει η απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου να αναπληρωθούν οι διδακτικές ώρες που χάθηκαν από τις τελευταίες καταλήψεις στα σχολεία της Καλύμνου και της Κω στις 24 και 25 Απριλίου (Πέμπτη και Παρασκευή μετά το Πάσχα). Η διοίκηση της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης κάνει λόγο για τιμωρητικές αποφάσεις του υπουργείου απέναντι στους μαθητές και για αυταρχικές απέναντι στους εκπαιδευτικούς, επισημαίνοντας πως δεν έχει επιδειχθεί ο ίδιος ζήλος όταν χάνονται ώρες μαθημάτων λόγω των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Ζητά μάλιστα την άμεση απόσυρση του σχετικού εγγράφου και καλεί τους συλλόγους γονέων να σταθούν έμπρακτα δίπλα στα παιδιά τους προκειμένου να τους προστατέψουν από τιμωρητικές οδηγίες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Β’ ΕΛΜΕ έχει ως εξής:
«Την Παρασκευή 4 Απριλίου 2014 η Περιφερειακή Διεύθυνση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Νοτίου Αιγαίου απέστειλε έγγραφο (03/04/2014, αρ. πρωτ. Φ22.2./2637) στα σχολεία της Καλύμνου και της Κω, με θέμα την αναπλήρωση διδακτικών ωρών λόγω κατάληψης. Με το συγκεκριμένο έγγραφο «αποφασίζεται» η αναπλήρωση μαθημάτων στα τρία γυμνάσια και στα δύο λύκεια της Καλύμνου, καθώς και σε γυμνάσιο στην Κω, στις 24 και 25 Απριλίου 2014, ανάλογα με τις μέρες της κατάληψης. Η Δ.Δ.Ε. Δωδεκανήσου είχε ήδη στείλει έγγραφα στα σχολεία για το συγκεκριμένο ζήτημα και τώρα έρχεται η συγκεκριμενοποίηση των ημερών.
Η Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου έχει ήδη απαντήσει για τα εν λόγω έγγραφα. Το έγγραφο της Περιφέρειας έρχεται να συμπληρώσει από τη μια τις τιμωρητικές αποφάσεις του υπουργείου απέναντι στους μαθητές και από την άλλη τις αυταρχικές αποφάσεις απέναντι στους εκπαιδευτικούς.
Από την αρχή του σχολικού έτους τόσο οι εκπαιδευτικοί, όσο και οι μαθητές σε όλη τη χώρα έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους απέναντι στο νόμο για το Νέο Λύκειο, που θα δώσει το ολοκληρωτικό χτύπημα στο δημόσιο σχολείο, θα το μετατρέψει σε εξεταστικό κάτεργο, θα προκαλέσει μαθητική διαρροή και θα οδηγήσει τους μαθητές στην κατάρτιση και στη φτηνή εργασία. Οι μαθητές λοιπόν που αγωνίζονται, πρέπει να τιμωρηθούν και να κάνουν μαθήματα μέσα στις διακοπές του Πάσχα. Αυτό είναι το μήνυμα τους σε όποιον διαφωνεί και αντιστέκεται.
2014-07-14 11.05.49Δεν είδαμε τον ίδιο ζήλο, όταν χάνονται ώρες μαθημάτων λόγω των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Κάθε χρόνο ξεκινούν τα μαθήματα με ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, που καλύπτονται – όχι πάντα – κοντά στα Χριστούγεννα ή και πολλές φορές πολύ αργότερα. Ειδικά τη φετινή χρονιά δεν έγιναν διορισμοί εκπαιδευτικών, καταργήθηκαν τομείς της τεχνικής εκπαίδευσης και καθηγητές τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Το αποτέλεσμα και φέτος είναι χιλιάδες κενά, με αποτέλεσμα μαθητές της γενικής και τεχνικής εκπαίδευσης να χάνουν ώρες μαθημάτων, ακόμα και των πανελλαδικά εξεταζόμενων. Επίσης δεν είδαμε την ίδια ευαισθητοποίηση, όταν συγχωνεύονται ή καταργούνται τμήματα και σχολεία και οι μαθητές στοιβάζονται σε τμήματα των 30 ατόμων. Τέλος δεν είδαμε τον ίδιο προβληματισμό, όταν τέθηκε η ιδέα για τη λευκή εβδομάδα των διακοπών μέσα στο χειμώνα. Η ουσία της γνώσης, της μόρφωσης βρίσκεται στην ποσότητα ή στην ποιότητα τελικά;
Η πολιτική απέναντι στους εκπαιδευτικούς είναι αυτή της επιστράτευσης, του εντέλλεσθε, του αποφασίζουμε και διατάζουμε. Οι εκπαιδευτικοί όμως όλα αυτά τα χρόνια αγωνίζονται για να διατηρήσουν το δημόσιο σχολείο. Δεν χρειάζονται εντολές! Οι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη φροντίσει για την κάλυψη των διδακτικών ωρών. Οι εκπαιδευτικοί δεν θα λειτουργήσουν τιμωρητικά απέναντι στους μαθητές τους.
Ο σύλλογος διδασκόντων σε κάθε σχολείο είναι αρμόδιος να αποφασίσει ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος για την κάλυψη των ωρών, όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Ζητάμε να αποσυρθεί άμεσα το έγγραφο για την αναπλήρωση των διδακτικών ωρών και η σχετική νομοθεσία.
Καλούμε τους συλλόγους γονέων να σταθούν έμπρακτα δίπλα στα παιδιά τους και να τα προστατέψουν από τιμωρητικές οδηγίες.
Η Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου μαζί με την ΟΛΜΕ θα λάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για να μην εφαρμοστεί στην πράξη η τιμωρητική απόφαση.
Για το δ.σ. ο πρόεδρος Μιχάλης Ρούσσος, η γραμματέας Φωτεινή Ρώϊμπα».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s