DSC06774Ένα βήμα παραπέρα επιχειρεί να πάει ο μελισσοπαραγωγός Γιάννης Καρδούλιας τον ανεκτίμητο διατροφικό θησαυρό που παρέχει απλώχερα ο τόπος στους ανθρώπους που ασχολούνται με τη μελισσοκομία στην Κάλυμνο.
Αφουγκραζόμενος τις επιταγές της σύγχρονης εποχής και αντιλαμβανόμενος την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του τρόπου παραγωγής, τυποποίησης και διάθεσης του μελιού-όπως ισχύει άλλωστε σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα- προχώρησε πρόσφατα στη δημιουργία μιας σύγχρονης μονάδας μελισσοκομικής εκμετάλλευσης, προκειμένου να είναι αποδοτική και να έχει μέλλον.
Μιας μονάδας που τη χαρακτηρίζει η καλή οργάνωση και ο σύγχρονος εξοπλισμός, δεδομένου ότι ο τρόπος και τα μέσα συσκευασίας και τυποποίησης του μελιού έχουν μεγάλη σημασία για την προώθηση και διάθεση του προϊόντος στην αγορά και στον τελικό καταναλωτή, διασφαλίζοντας έτσι την ποιότητά του. IMG_6954aΣε μια πανέμορφη τοποθεσία, στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης στην Κεφάλα, με θέα τη θάλασσα και τα πνιγμένα από θυμάρι βουνά, λειτουργεί το πρώτο συσκεαυστήριο-τυποποιητήριο στο νησί, και τα σχέδια για την περαιτέρω εξέλιξή της ώστε να μπορεί να παράγει κι άλλα προϊόντα με βασικό συστατικό το μέλι, όπως για παράδειγμα το παστέλι, έχουν αρχίσει ήδη να πέφτουν στο τραπέζι.
«Μέσα από την ενασχόλησή μου με την μελισσοκομία, από τα επιμορφωτικά σεμινάρια τα οποία παρακολούθησα, αλλά και από μεγάλες εκθέσεις στις οποίες συμμετείχα, διαπίστωσα πως είναι επιτακτική ανάγκη για εμάς τους παραγωγούς να περάσουμε σε τυποποιημένα επώνυμα προϊόντα. Γιατί σήμερα κρίνεται, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ο τρόπος που προσφέρεις ένα προϊόν, πόσο το σέβεσαι, πότε το ελέγχεις, αν το αποθηκεύεις και το συσκευάζεις σωστά και αν ελέγχεσαι γι’ αυτό» μας εξηγεί ο κ. Καρδούλιας για να προσθέσει πως όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις τις καλύπτει η χορήγηση της άδειας που εξασφαλίζει κάποιος για να λειτουργήσει ένα τυποποιητήριο. «Το προϊόν υπάγεται σε ετήσιες εργαστηριακές εξετάσεις ώστε να επιβεβαιώνεται η ποιότητά του, αλλά και οι συνθήκες συσκευασίας και τυποποίησής του».
Αξίζει να σημειωθεί πως της χορήγησης της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας μιας αντίστοιχης μονάδας, προηγείται ο έλεγχος από την αρμόδια επιτροπή η οποία γνωμοδοτεί σχετικά αποφασίζοντας για την χορήγηση ή μη της άδειας λειτουργίας.
Ο Γ. Καρδούλιας έχει εξασφαλίσει αυτή την άδεια όπως επίσης και τον σχετικό αριθμό έγκρισης της εγκατάστασης ο οποίος σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία «δίνει τη δυνατότητα στην μικρή τυποποιητική επιχείρηση να διατηρεί το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα έναντι άλλων μελισσοκομικών εταιρειών και μάλιστα σε πολύ απαιτητικές αγορές, όπως αυτές των χωρών του εξωτερικού στις οποίες η ποιότητα και η πλήρης γνώση του τόπου συγκομιδής και τυποποίησης είναι το ζητούμενο».
Η εν λόγω μονάδα εφαρμόζει και το σύστημα ελέγχου HACCP (Ανάλυση Κινδύνων και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου) το οποίο είναι μια προληπτική μέθοδος που σκοπό έχει την εξασφάλιση της ασφάλειας και υγιεινής του προϊόντος που παράγει μια επιχείρηση σε όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής και διάθεσης.
Αυτή η διαδικασία εξασφαλίζει στην μονάδα προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, στην άκρως ανταγωνιστική αγορά που δραστηριοποιείται.
Melicatessen
IMG_7038aΣήμερα ο Γ. Καρδούλιας έχει μια μονάδα με 230 μελίσσια η διαμονή των οποίων, ανάλογα με την εποχή, μοιράζεται ανάμεσα στην Κω και στην Κάλυμνο. Στην Κάλυμνο βρίσκουν το ιδιαίτερα αγαπητό φυτό, το θυμάρι με το οποίοι οι μέλισσες κάνουν το πιο ονομαστό μέλι, το θυμαρίσιο μέλι που είναι εξαιρετικής ποιότητας. Η επωνυμία του προϊόντος που παράγει είναι “melicatessen”.
«Από τον Μάιο μέχρι τις 20 περίπου Ιουνίου τοποθετώ τις κυψέλες μου στην περιοχή του τυποποιητηρίου στην Αγία Αικατερίνη (εκεί που ανατέλει ο ήλιος) προκειμένου οι μέλισσες να συγκεντρώσουν το πρώιμο μέλι και από τις 20 Ιουνίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου τις μεταφέρω στον Εμπορειό για το όψιμο μέλι».
Σύμφωνα με γεωπόνους που γνωρίζουν καλά τα της μελισσοκομίας «το ελληνικό μέλι θεωρείται ως το καλύτερο του κόσμου, δεδομένου ότι η ανωτερότητά του οφείλεται στη μεγάλη βιοποικιλότητα (μεγάλος αριθμός διαφορετικών φυτών), στις εδαφολογικές, κλιματικές συνθήκες της χώρας μας και στο υψηλό γνωστικό επίπεδο, επαγγελματισμό και μεράκι του Έλληνα μελισσοκόμου. Υστερεί όμως σε brand name. Η τυποποίηση -μεταποίηση αυτό το πρόβλημα έρχεται να λύσει. Το ελληνικό μέλι να αποκτήσει την προστιθέμενη αξία που του αναλογεί».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s