IMG_2364Από την διοίκηση της Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου μας στάλθηκε η παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με την καταπάτηση τμήματος του αύλειου χώρου του 2ου Γυμνασίου Καλύμνου προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως ιδιωτικό πάρκινγκ:
«Με έγγραφο που εστάλη στις 24/04 στο δήμο Καλυμνίων και στη Δ.Δ.Ε. Δωδεκανήσου, ο σύλλογος διδασκόντων και ο διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Καλύμνου καταγγέλλουν ότι μεγάλο μέρος του αύλειου χώρου του σχολείου στη δεξιά πλευρά της εισόδου του, καταπατήθηκε προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως ιδιωτικό πάρκινγκ. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, όχι μόνο εξαιτίας της σπουδαιότητας του συγκεκριμένου χώρου όσον αφορά την ικανοποίηση των εκπαιδευτικών, ψυχαγωγικών και λειτουργικών αναγκών ενός σχολείου που στεγάζει πάνω από 200 παιδιά αποκλειστικά σε κοντέινερ, αλλά και εξαιτίας του τρόπου που πάρθηκε η απόφαση, καθώς και των στόχων στους οποίους άμεσα ή έμμεσα αποσκοπεί.
Πιο συγκεκριμένα θεωρούμε ως αυτονόητη υποχρέωση από την πλευρά του δήμου, τουλάχιστον την ενημέρωση του συλλόγου διδασκόντων, των μαθητών και του συλλόγου γονέων για ένα ζήτημα που τους αφορά άμεσα. Και λέμε τουλάχιστον, διότι βασικά πιστεύουμε ότι και η ίδια η τελική απόφαση εφόσον αφορά ένα σχολείο, θα πρέπει να έχει την τελική έγκριση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων που σε τελική ανάλυση είναι αυτοί που θα επωμιστούν και τις συνέπειες της εφαρμογής της. Βέβαια με όσα συμβαίνουν στο χώρο της εκπαίδευσης, ειδικά τα τέσσερα τελευταία χρόνια, μια τέτοια άποψη ίσως μοιάζει εκτός τόπου και χρόνου, οπότε ας περιοριστούμε (προς το παρόν) στο ζήτημα της ενημέρωσης η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.
Τώρα όσον αφορά το ζήτημα των στόχων της απόφασης, σε επικοινωνία που είχαμε με το δήμο μας ενημέρωσαν ότι το τμήμα του χώρου που “αφαιρέθηκε” από το σχολείο θα εξυπηρετήσει τη μετακίνηση του απορριμματοφόρου. Όμως εμείς θα θέλαμε να επιμείνουμε λίγο. Και αυτό διότι από τη μια, ήδη ζούμε στην εποχή των καταχρεωμένων καλλικρατικών δήμων με τις πολλές αρμοδιότητες και τους ελάχιστους κρατικούς πόρους, που για να ανταπεξέλθουν αναγκάζονται να συμπράττουν με ιδιώτες, μη κυβερνητικές οργανώσεις κτλ, εκχωρώντας τμήμα των υπηρεσιών τους ή προσφέροντάς τους τμήμα της περιουσίας τους (π.χ. τμήμα κάποιου σχολείου, βλ. ΕΠΑΛ στην Κω), προκειμένου οι τελευταίοι να την εκμεταλλευτούν για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Και από την άλλη, υπάρχει κάτι που δεν έχουμε ακόμα ολοκληρωτικά ζήσει, αλλά που με την απειλή του οποίου ζούμε τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο καθημερινά και ακούει στο όνομα αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση.
Πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στα πολλά κριτήρια-δείκτες που καθορίζουν την εφαρμογή της στη σχολική μονάδα καθώς και στους εκπαιδευτικούς έχουμε και κάποια όπως σχολικός χώρος – υλικοτεχνική υποδομή και οικονομικοί πόροι, διαχείριση και αξιοποίηση μέσων και πόρων, συνεργασία με κοινωνικούς φορείς κτλ. Όλα τα παραπάνω φυσικά αποτελούν τμήμα της κυβερνητικής πολιτικής στα πλαίσια της διαμόρφωσης ενός σχολείου-επιχείρησης, αδιάφορου για τις ουσιαστικές ανάγκες των εκπαιδευτικών και των μαθητών, που θα λειτουργεί και θα λογοδοτεί με βάση τα κριτήρια της αγοράς στα πλαίσια ενός δήμου της αγοράς.
Σε κάθε περίπτωση, θεωρώντας ότι οι αλλαγές που συντελούνται ευρύτερα στο δημόσιο και όχι μόνο δεν είναι τυχαίες αλλά τμήμα μιας συνολικότερης πολιτικής με ξεκάθαρο στόχο την εξυπηρέτηση των καπιταλιστικών συμφερόντων, καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να είναι σε εγρήγορση και να συσπειρωθούν γύρω από το σωματείο τους, προκειμένου να αντισταθούμε και να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s