DSC08006Μπορεί να μην έζησε στην Κάλυμνο, η πλειονότητα όμως των έργων της έχει πηγή έμπνευσης το νησί του πατέρα της.
Μπορεί να έκανε δεκαπέντε χρόνια να την επισκεφθεί πικραμένη επειδή, όπως είπε, κάποια από τα δικά της τεχνουργήματα και του γεννήτορά της δεν βρίσκονταν εκεί που θα έπρεπε, θεωρεί όμως την Κάλυμνο το ομορφότερο μέρος του κόσμου «είναι ωραίο να ξυπνάς το πρωί και να βλέπεις την Τέλενδο».
Για να επισφραγίσει λοιπόν αυτή τη σχέση ζωής, αποφάσισε να χαρίσει μέρος των έργων της με θέμα την Κάλυμνο στο νησί της καρδιάς της, ώστε να εμπλουτίσουν το Κέντρο Προβολής Πολιτισμού που πρόσφατα ανακαίνισε και λειτούργησε ο Δήμος στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου.
Οι λόγοι αυτοί ήταν υπεραρκετοί για να τιμήσει απόψε ο Δήμος Καλυμνίων την διακεκριμένη γλύπτρια Ειρήνη Κοκκίνου, κόρη του μεγάλου γλύπτη Μιχαήλ Κόκκινου «για την προσφορά της στην τέχνη και τον πολιτισμό και τη δωρεά μεγάλου μέρους των γλυπτών της στη βασική πηγή έμπνευσής της, την Κάλυμνο».
Αεικίνητη και θαλερή παρά τα 85 χρόνια της, γλυκύτατη και με έκδηλη τη χαρά της που βρίσκεται στην Κάλυμνο, ανάμεσα σε συγγενείς και φίλους, έκατσε στην πρώτη σειρά έχοντας δίπλα της τον αδελφό της κ. Σακελλάρη Κόκκινο και τον γιο της κ. Γιώργο Γκούτμαν τους οποίους επίσης τίμησε ο Δήμος. Στον πρώτο χαρίζοντάς του το πολυτελές συλλεκτικό λεύκωμα «Σφουγγαράδες. Θρύλοι του Αιγαίου» της Σου Παπαδάκου και στον δεύτερο το βιβλίο των Νικητάδαινα Ρεϊση και Καλλιόπη Μαύρου «Η Κάλυμνος του νόστου…και της καρδιάς μας».
Κοσμούν όλη την Κάλυμνο
Σε όλη την Κάλυμνο υπάρχουν έργα της Ειρήνης Κοκκίνου:
-ο ανδριάντας του Καλύμνιου πρωτεργάτη της απελευθέρωσης της Δωδεκανήσου Σκεύου Ζερβού, στην πλατεία μπροστά από το επαρχείο
-η γοργόνα της Καλύμνου (χαλκός) καθήμενη στον υπήνεμο μόλο του λιμανιού να χαιρετά με το χέρι της σηκωμένο τους σφουγγαράδες και τους ταξιδιώτες που πηγαινοέρχονται
προτομή του αγωνιστή παπά Μιχάλη Τσουγκράνη, στην λιθόστρωτη αυλή του Ιερού Ναού της Παναγιάς Κεχαριτωμένης Χώρας
Καλυμνιά σταμνοφόρα κόρη, στην μικρή πλατεία που πήρε και το όνομά της, καθώς επίσης και στον Άγιο Γεώργιο Πανόρμου, στην Κω, στη Ρόδο, στο Χριστοδουλάκειο Ίδρυμα στην Αθήνα, στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριδας και στην Αυστραλία.
Βραβεύσεις και διακρίσεις
Η Ειρήνη Κοκκίνου μυήθηκε στην τέχνη της γλυπτικής από τον πατέρα της και του συγγενή της Σακελλάρη Γαλουζή ο οποίος ήταν ο πρώτος βοηθός του μεγάλου γλύπτη August Rodin. Σπούδασε γλυπτική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών των Βρυξελλών, από την οποία αποφοίτησε το 1949 με βαθμό «άριστα» και το πρώτο βραβείο της Σχολής. Ήδη το 1948 είχε βραβευθεί με το χρυσό μετάλλιο της πόλεως των Βρυξελλών για την διάκρισή της στον διαγωνισμό σύνθεσης.
Την περίοδο 1949-1950 συνέχισε τις σπουδές της στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Λονδίνου και στη συνέχεια στην αντίστοιχη της Αθήνας.
Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Αθήνα με τους γονείς της και τον γιό της Γιώργο Γκούτμαν, όπου ζει μέχρι σήμερα.
Τη δεκαετία 1968-1978 κινήθηκε μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών και παράλληλα ασχολήθηκε και με την ζωγραφική δημιουργώντας περίπου 150 έργα ζωγραφικής παράλληλα με αρκετές δεκάδες γλυπτά που ξεχωρίζουν για τη ζωτικότητα και την ρυθμική τους αρμονία. Ίσως αυτό οφείλεται στην φοίτησή της τα νεανικά της χρόνια στη θεατρική Σχολή Κλασσικού Μπαλέτου των Βρυξελλών.
Αρκετά από τα καταξιωμένα έργα της βρίσκονται σήμερα σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στην Αμερική, στην Αυστραλία και στο βέλγιο.
Να σημειωθεί ότι η διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης έγινε με την χορηγία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s