DSC08138Με μια θεατρική παράσταση, ύμνο στη νίκη των λαών ενάντια στο φασισμό, τίμησε απόψε την 9η του Μάη το 2ο Γυμνάσιο Καλύμνου, ομάδα μαθητών του οποίου παρουσίασε στο θεατράκι του Δήμου επτά μονόπρακτα από το βιβλίο του Μπέρτολτ Μπρέχτ «Τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ».
Για τη σημασία της ημέρας- όταν πριν από 69 χρόνια η ναζιστική Γερμανία συνθηκολόγησε άνευ όρων, σηματοδοτώντας τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, του φονικότερου πολέμου που γνώρισε η ανθρωπότητα- μίλησε η εκπαιδευτικός του σχολείου κ. Μαρία Τασοπούλου υπογραμμίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα διάσωσης της ιστορικής μνήμης: «Η υπεράσπιση της αλήθειας είναι χρέος μας, καθώς η μέρα αυτή και το νόημά της βρίσκονται στο στόχαστρο των παραχαρακτών της ιστορίας που επιδιώκουν να την ξαναγράψουν στα μέτρα τους. Πρώτη και καλύτερη ανάμεσά τους η ίδια η ΕΕ, που προσπαθεί να την αναγορεύσει σε «Μέρα της Ευρώπης», ώστε να αποδυναμώσει τη σημασία της και να σβηστούν από την ιστορική μνήμη όλα όσα σηματοδοτεί η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Μια προσπάθεια που χτυπά ιδιαίτερα τη συνείδηση, στις νεότερες γενιές, εκείνες που δεν έχουν άμεση ιστορική μνήμη ή ιστορική γνώση για τα γεγονότα, προκειμένου να «σκοτώσει» την όποια δύναμη ανατρεπτικής πάλης, ακριβώς επειδή η γνώση της ιστορίας είναι πηγή πολιτικής αφύπνισης, πηγή μιας νέας προσδοκίας για το μέλλον της ανθρωπότητας. Και ιδιαίτερα σήμερα, που οι πολιτικοί απόγονοι των Ναζί και των Ελλήνων συνεργατών τους (Χ.Α.) προσπαθούν να σηκώσουν ξανά κεφάλι λέγοντας ψέματα και σκορπώντας το μίσος, αποθρασυμένοι από τη στήριξη που τους παρέχει λιγότερο ή περισσότερο φανερά το ίδιο το σύστημα. Γιατί ο φασισμός αποτελεί κομμάτι του ίδιου του συστήματος».
Όσον αφορά στα μονόπρακτα που παρουσιάστηκαν γράφτηκαν από τον Γερμανό δραματουργό Μπ. Μπρέχτ το 1939 όντας εξόριστος από τη Χιτλερική Γερμανία πριν ακόμη αποκαλυφθεί ολόκληρη η φρίκη της φασιστικής εξουσίας. Σε μια προσπάθεια του μεγάλου σκηνοθέτη να διδάξει στάσεις που θέλησε να μετουσιωθούν σε δράση για την αλλαγή των πραγμάτων. «Γιατί πιστεύει πως ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός, ακόμη κι αν σήμερα φαίνεται παντελώς ανέφικτος».
Οι συντελεστές
Οι μαθητές που συμμετείχαν στην θεατρική παράσταση είναι οι:
Μαρία Καμπούρη, Μαρία Μαϊλλη, Ανδρέας Καρδούλιας, Ειρήνη Τσάταλου, Νικόλας Αμπελάς, Λαρίσα Κίκους, Χαρούλα Πατέλλη, Σταυρούλα Δούκη, Ευδοκία Νίννη, Σάββας Καραγεωργίου, Δημήτρης Τσέρος, Μαρία Μακρινάκη, Αλέξανδρος Κώτης, Ειρήνη Σδρέγα, Έλενα Μάγκου, Ιωάννα Κλειδαρά.
Με τα παιδιά δούλεψε η εκπαιδευτικός Μαρία Τασοπούλου, ενώ στην όλη παρουσίαση συνέβαλαν οι Λευτέρης Σαρούκος, Αγγελική Βασιλακοπούλου και Σόνια Βαζούρα.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s