10178128_672606562812203_3225991600333808761_nΩς την πιο σπουδαία εμπειρία της ζωής τους μας περιέγραψαν τα τρία κορίτσια από την Κάλυμνο, η Φένια Γραμματικάκη, η Άννα Μαρία Ψαρομπά και η Ειρήνη Τρικοίλη , το πρόσφατο ταξίδι τους στο Στρασβούργο. Ένα ταξίδι στη διάρκεια του οποίου απέκτησαν την ιδιότητα της ευρωβουλευτίνας για μια μέρα, εξοικειώθηκαν με τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, συζήτησαν για τη δημοκρατία, τα θεμελιώδη δικαιώματα, τις ευρωπαϊκές αξίες και εξέφρασαν τις προσωπικές τους απόψεις σχετικά με τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα αντήλλαξαν εμπειρίες και πληροφορίες σε μια ξένη γλώσσα, κατανοώντας ουσιαστικά τη σημασία της διαπολιτισμικής συνεργασίας.
Σε μια αίθουσα με 600 μαθητές, 16-18 χρόνων, από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ άδραξαν την ευκαιρία στο πλαίσιο του ελεύθερου βήματος, να θέσουν ερωτήσεις προς προβληματισμό για τη χώρα τους αλλά και για το νησί τους.
Ελλάδα και ΕΕ
Η Φένια στο σύντομο χρόνο που της αναλογούσε, αναφέρθηκε αρχικά στις υποτιθέμενες αρχές που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως η αλληλεγγύη, ο αλτρουισμός και η λήψη μέτρων για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των κρατών μελών της. Επικαλέστηκε τα αδυσώπητα ποσοστά των αυτοκτονιών, της μετανάστευσης, της ανεργίας στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης-αντιπαραβάλλοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί πρωτογενούς πλεονάσματος τη στιγμή που ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Διατύπωσε λοιπόν την ερώτηση αν η ΕΕ προτίθεται να λάβει κάποια μέτρα για να αποκαταστήσει το πνεύμα αλληλεγγύης και σεβασμού μεταξύ των χωρών της το οποίο έχει χαθεί τα τελευταία χρόνια με κραυγαλέο παράδειγμα αυτό της Ελλάδας.
Κάλυμνος και ΕΕ
Από την πλευρά της η Άννα Μαρία εστίασε στην ιδιαίτερη πατρίδα της την Κάλυμνο και ενημέρωσε τους συνομηλίκους της για τα προβλήματα των κατοίκων του νησιού της, τα οποία προκύπτουν από την πλημμελή ακτοπλοϊκή σύνδεση. Μίλησε για τις ελλείψεις που παρατηρούνται συχνά σε προϊόντα και φάρμακα, αλλά και για τις επιπτώσεις στον τουρισμό και διερωτήθηκε πού πήγαν άραγε όλες αυτές οι επιδοτήσεις που κατά καιρούς έχουν δοθεί από την ΕΕ στην ελληνική κυβέρνηση για την στήριξη των παραμεθόριων περιοχών. Καταλήγοντας πρότεινε την αλλαγή του τρόπου διάθεσης των κονδυλίων, ώστε αυτά να χορηγούνται απευθείας στους Δήμους και αυτοί να τα διαχειρίζονται προς όφελος των κατοίκων τους.
Συμμετοχή σε ομάδες εργασίας
Φτάνοντας στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι 24 μαθητές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (μεταξύ των οποίων και οι τρεις μαθήτριες από την Κάλυμνο, συνοδευόμενες από τον καθηγητή τους κ. Γιάννη Μάγκο) χωρίστηκαν σε 6 ομάδες, προκειμένου να ενταχθούν στην αντίστοιχη ομάδα εργασίας στο Ευρωκοινοβούλιο (στην οποία συμμετείχαν μαθητές από όλα τα κράτη μέλη) και προετοιμάστηκαν στα παρακάτω θέματα:
Η 1η Ομάδα: «Περιβάλλον και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Πώς μπορεί να προωθηθεί μια αλλαγή συμπεριφορών; Πώς θα ενθαρρυνθεί η βιώσιμη ανάπτυξη;
Η 2η Ομάδα: «Ελευθερία ενημέρωσης και αγωγή του πολίτη». Συμβάλλουν τα μέσα ενημέρωσης στο δημοκρατικό διάλογο; Ευκαιρίες και παγίδες από την ανάπτυξη των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).
Η 3η Ομάδα: «2014- Ευρωπαϊκό Έτος για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων». Τρόποι για τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων που φθάνει τα 89 εκατομμύρια τόνων κατ’ έτος, ήτοι 179 χιλιόγραμμα ανά κάτοικο. Εάν δε ληφθεί κανένα μέτρο, εκτιμάται ότι, μέχρι το 2020, θα ανέλθει στα 125 εκατομμύρια τόνους.
Η 4η Ομάδα: «Το μέλλον της Ευρώπης». Ποιες προτάσεις έχετε να κάνετε ώστε η Ευρώπη να προσεγγίσει το ευρωπαϊκό σας ιδεώδες;
Η 5η Ομάδα: «2014- Ευρωπαϊκές εκλογές». Η δραστήρια συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εκλογές έχει αντίκτυπο στη νομιμότητα των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Η 6η Ομάδα: «Εργασία για τους νέους». Ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προώθηση της ανεργίας των νέων;
Οι μαθητές κλήθηκαν να επικοινωνήσουν, να συναντηθούν, να συζητήσουν και να συνεργαστούν μεταξύ τους, να προβληματιστούν και να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στο θέμα που τους δόθηκε για επεξεργασία, και τελικά να συντάξουν ένα κείμενο, το οποίο χρησιμοποίησαν στις εργασίες των ομάδων, που διεξήχθησαν στις αίθουσες των επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι Έλληνες μαθητές κέρδισαν τις εντυπώσεις
Η Φένια Γραμματικάκη μάλιστα επιλέχθηκε πρόεδρος της ομάδας στην οποία συμμετείχε και ήταν αυτή που εισηγήθηκε το θέμα «ελευθερία ενημέρωσης και αγωγή του πολίτη» μέσα σε ένα γεμάτο ευρωκοινοβούλιο. Ανακαλώντας στη μνήμη της τα λεπτά που διήρκησε η εισήγησή της, είναι ακόμη και σήμερα εμφανές το άγχος της από την πρωτόγνωρη και συγκλονιστική αυτή εμπειρία.
Τα κορίτσια μας είπαν πως οι Έλληνες συμμετέχοντες μαθητές κέρδισαν τις εντυπώσεις τόσο με την παρουσία τους όσο και με το λόγο τους, είχαν πολύ ενεργό συμμετοχή καθόλη τη διάρκεια των εργασιών, γεγονός που το αποδεικνύουν τα παρακάτω στατιστικά:
– έξι ερωτήσεις ειπώθηκαν από Έλληνες
-κατά τη διάρκεια του debate 2 Ελληνίδες εκλέχθηκαν ως συντάκτες και μια ως πρόεδρος
-μια Ελληνίδα βρισκόταν στη νικητήρια τετραμελή ομάδα του eurogame (ένα παιχνίδι γνώσεων στο οποίο κλήθηκαν να λάβουν μέρος όλα τα παιδιά).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s