DSC08693Έναν ακόμη λόγο για να επισκεφθεί κανείς την Κάλυμνο ευελπιστεί ο Μιχάλης Κυράννης (φωτο) να αποτελέσει η Ιδιωτική Λαογραφική και Ιστορική Συλλογή Εκθεμάτων που φέρει την ονομασία «Νεοκλασικό» και η οποία άνοιξε πρόσφατα τις πύλες της.
Στην πλατεία του 3ου Δημοτικού Σχολείου, στο ισόγειο ενός όμορφου παραδοσιακού σπιτιού (που είναι το πατρικό του) και χτίστηκε το 1908 από τον παππού του Παρασκευά Σκυλλά βάσει ενός εξαιρετικού αρχιτεκτονικού σχεδίου, ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός προσπάθησε με πολύ κόπο και περισσή φροντίδα να συντηρήσει, να αναδείξει και να αξιοποιήσει οικογενειακά κειμήλια και φωτογραφικό υλικό, αλλά και πληθώρα αντικειμένων που του εμπιστεύθηκαν συγγενείς και φίλοι, ώστε να τα εκθέσει και να γνωρίσουν οι επισκέπτες της Καλύμνου-και όχι μόνο- μια αλλοτινή καθημερινότητα της τοπικής νησιωτικής κοινωνίας.
Η συλλογή περιλαμβάνει πολύτιμα έργα των χεριών του λαού της Καλύμνου, αντικείμενα της καθημερινής εργασίας και οικοσυσκευής των προγόνων του συλλέκτη, παραδοσιακά εργαλεία και μηχανισμούς του οποίους χρησιμοποιούσαν εδώ και 100 χρόνια στην λαϊκή οικοτεχνία, αλλά και στις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η γωνιά που είναι αφιερωμένη στην καλύμνικη κοινότητα που έζησε και δραστηριοποιήθηκε για χρόνια στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας και στην οποία η οικογένεια Κυράννη είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Μικροπωλητές σφουγγαριών στην αρχή και στη συνέχεια φημισμένοι ζαχαροπλάστες, έκρυψαν στα χρόνια της Ρωσικής Επανάστασης από τους μπολσεβίκους την βασίλισσα Όλγα της Ελλάδας στην εκκλησία της ελληνικής καλυμνιακής κοινότητας, στην οποία και ήταν επίτροποι, καταφέρνοντας να την φυγαδεύσουν στην Ελλάδα, αφού προηγουμένως την έντυσαν με χωριάτικα ρούχα. Το φουστάνι που φορούσε εκείνη την ημέρα η Όλγα, στην ιστορία του οποίου ο συγγραφέας Γιάννης Πουγούνιας έχει αφιερώσει το τελευταίο του βιβλίο «Το ροζ φουστάνι της βασίλισσας Όλγας» βρίσκεται στην Αθήνα για συντήρηση.
Ο κ. Κυράννης απευθύνει πρόσκληση σε κάθε συμπατριώτη του προκειμένου να συμπεριλάβει στη συλλογή του κάποιο αντικείμενο από την οικογενειακή του ιστορία και παράδοση που θα συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας πληρέστερης εικόνας του επισκέπτη για τη ζωή, τις συνήθειες και τα έθιμα των παλαιών Καλύμνιων. Για να τα γνωρίσουν οι νέοι και να τα θυμηθούν οι παλαιότεροι.
Στη συλλογή, μας ξενάγησε ο ίδιος ο κ. Κυράννης ο οποίος βρίσκεται καθημερινά στη διάθεση των σχολικών κοινοτήτων και κάθε ενδιαφερόμενου κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού (6946465882). Ήδη έχουν περιηγηθεί στους χώρους σχολεία του νησιού, ενώ έχει προγραμματιστεί και επίσκεψη της αντιπροσωπείας των ξένων εκπαιδευτικών που φιλοξενεί αυτές τις ημέρες το Μανιάειο Δημοτικό στο πλαίσιο του προγράμματος “Comenius”.
Ο κ. Κυράννης προγραμματίζει μάλιστα να διαθέτει τις διπλανές αίθουσες του κτιρίου ώστε να φιλοξενούνται διάφορες εκθέσεις, ατομικές ή ομαδικές και καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να επικοινωνήσει μαζί του.
Να σημειωθεί ότι η περιήγηση στη συλλογή είναι δωρεάν.
Ευχαριστίες
Ο συλλέκτης σημειώνει πως οφείλει πολλές ευχαριστίες στα μέλη της οικογένειάς του και δη στον πατέρα του Μικέ Κυράννη, στη σύζυγό του Κλειώ Καλικατζάρου Κυράννη, στα παιδιά του Μικέ, Άγγελο και Κατερίνα, στον αδελφό του Νικόλαο Κυράννη, στα πεθερικά του Μιχάλη και Κατίνα Καλικατζάρου, στον κουνιάδο του Γιάννη Καλικάτζαρο και στους: Άννα Μαγκλή Σκοπέλου, Γιάννη και Μαρία Χαλιπήλια, Ευαγγελία Καρδούλια Πουγούνια, οικογένειες Γιάννη και Ηλία Πουγούνια, Ποσειδώνα Ζαϊρη, Νικόλαο Κουτελά, Κώστα Κυπραίο και Σεβαστή Γερακιού.

 

One response »

  1. Ο/Η geomam λέει:

    Μπράβο στον κύριο Κυράννη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s