298543_657009250983235_665535354_nΩς Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη έχει οριστεί η σημερινή (14 Ιουνίου) για όλη την ανθρωπότητα και με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Καλύμνου υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά τη σπουδαιότητα της προσφοράς αίματος.
Τη μέρα αυτή τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά του χωρίς ανταμοιβή: Δέκα λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 450 ml από το αίμα του, ικανά να χαρίσουν ζωή.
Αφορμή για την καθιέρωση της εν λόγω ημέρας στάθηκαν «τα γενέθλια του γερμανού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900 και αργότερα τα ρέζους, τιμήθηκε δε, με το Nobel Ιατρικής το 1930 για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη.
Και σήμερα ύστερα από 114 χρόνια, στο 2014, υπάρχουν ακόμα χώρες, οι οποίες δεν έχουν αυτάρκεια σε αίμα. Μία εξ αυτών και μοναδική στην Ευρώπη είναι και η Ελλάδα μας!
Το μήνυμα του εορτασμού δεν είναι μόνο να εξαλείψει την προκατάληψη, το φόβο και την άγνοια γύρω από την αιμοδοσία, αλλά κυρίως:
να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες
να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν κανονικοί αιμοδότες, δηλαδή τακτικοί εθελοντές αιμοδότες
να μεταγγίσει στη νέα γενιά αιμοδοτών την ιδέα της μη αμειβόμενης Εθελοντικής Αιμοδοσίας.
Κάθε χώρα, για να καλύψει τις ανάγκες της σε αίμα, χρειάζεται 60.000 φιάλες αίμα, σε 1.000.000 κατοίκους και άρα στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων απαιτούνται τουλάχιστον 600.000 μονάδες, από τις οποίες μόνο το 40% καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες.
Εκλογοαπολογιστική συνέλευση
10394863_657125407699759_8071520101519328974_nΑύριο Κυριακή στις 7.30 το απόγευμα ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Καλύμνου πραγματοποιεί την τρίτη (λόγω μη απαρτίας) επαναληπτική εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευσή του στο Θεατράκι του Δήμου.
Τα θέματα ημερήσιας διάταξης είναι τα ακόλουθα:
1. Πεπραγμένα απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου (δράσεις και ενέργειες).
2. Οικονομικός Απολογισμός.
3. Ενημέρωση – συζήτηση σε θέματα που αφορούν στη λειτουργία του Συλλόγου και του Σταθμού Αιμοδοσίας.
4. Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Όπως μας ενημερώνει η κ. Ελένη Βάλλα Σταυροπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου (ο οποίος συμπληρώνει αυτές τις μέρες 15 χρόνια λειτουργίας και σημαντικής παρουσίας-προσφοράς στην Κάλυμνο και στους ανθρώπους της), βάσει του καταστατικού, έχουν δικαίωμα να δηλώσουν υποψηφιότητα οι τακτικοί Εθελοντές Αιμοδότες και όσοι έδωσαν αίμα τουλάχιστον δυο φορές την προηγούμενη χρονιά.
Σταθμός Αιμοδοσίας στο νοσοκομείο
Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Καλύμνου κ. Ι. Σοροκάκη η λειτουργία του Σταθμού Αιμοδοσίας στο νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης αιμοληψιών και όχι μόνο, είναι θέμα περαίωσης γραφειοκρατικών διαδικασιών. Ο Σταθμός είναι εξοπλισμένος και στελεχωμένος κατάλληλα ώστε να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του νησιού, ικανοποιώντας ένα χρόνιο και πάγιο αίτημα.
Σήμερα οι αιμοληψίες γίνονται από κινητή μονάδα που έρχεται στο νησί από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο δύο φορές το χρόνο.
Η μονάδα θα βρίσκεται στην Κάλυμνο στις 18, 19 και 20 Ιουλίου όπου για τρεις συνεχόμενες ημέρες θα προσκληθούν οι κάτοικοι του νησιού να προσφέρουν δέκα λεπτά από το χρόνο τους, να προσφέρουν ζωή!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s