DSC09050Μπορεί τα χρόνια τους να πέρασαν, κάποιοι να απέκτησαν τη δική τους οικογένεια, κάποιοι άλλοι να βρήκαν τρόπο να εξοικονομούν τα προς το ζην, όμως το όνειρό τους να τελειώσουν το σχολείο- που για κάποιους λόγους το σταμάτησαν- και να πάρουν στα χέρια το πολυπόθητο απολυτήριο λυκείου, αποτελεί για όλους τους κοινό στόχο και όνειρο ζωής. Κάποιοι μάλιστα στοχεύουν ακόμη παραπέρα. Να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.
Στις 7 το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, ημέρα εξετάσεων, χτύπησε το κουδούνι στο Εσπερινό Σχολείο της Καλύμνου και στο προαύλιο διακρίναμε ένα ανομοιγενές μαθητικό δυναμικό. Μαθητές 20 έως και 43 χρόνων.
Τον μέσο όρο αυτή τη χρονιά-γιατί τις προηγούμενες υπήρξε μαθήτρια 56 χρόνων-τον ανεβάζει ο Μιχάλης Μαμουζέλλος ο μεγαλύτερος σε ηλικία μαθητής, ο οποίος σταμάτησε πριν από πολλά χρόνια το σχολείο για να δουλέψει ως μάγειρας σε γειτονικά νησιά. «Δεν τα κατάφερνα και πολύ καλά στο σχολείο, δεν υπήρχε και η δυνατότητα για φροντιστήρια» και αφού εργάστηκε για αρκετά χρόνια μακριά από την Κάλυμνο, προστέθηκε, λόγω κρίσης, στον μακρύ κατάλογο των ανέργων. «Είπα λοιπόν να εκμεταλλευτώ αυτό το διάστημα που δεν εργάζομαι για να τελειώσω το σχολείο. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα αντιστραφεί το κλίμα και θα είμαι έτοιμος για την αγορά εργασίας με ένα επιπλέον απολυτήριο στα χέρια μου».
Παρόμοια ιστορία έχει και ο 33χρονος Πρόδρομος Καμπούρης που μετά το Γυμνάσιο δούλεψε για οκτώ χρόνια ως μάγειρας στη Ρόδο, επέστρεψε για προσωπικούς λόγους στην πατρίδα του και επειδή υποαπασχολείται αυτό τον καιρό, είπε να αδράξει την ευκαιρία για να τελειώσει το Λύκειο.
Ο 26χρονος Δημήτρης Ανδρόνικος από τις 6 το πρωί δουλεύει σε μανάβικο και πολλές φορές πηγαίνει κατευθείαν στο σχολείο, εκτός και αν είναι τυχερός και προλάβει προηγουμένως να κάνει ένα μπάνιο. Ακριβώς επειδή εργάζεται τόσο σκληρά και τόσες ώρες, δεν έχει το χρόνο να διαβάσει και φέτος είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά που δίνει εξετάσεις στην τελευταία τάξη του λυκείου επιθυμώντας διακαώς να πάρει επιτέλους το περιπόθητο χαρτί στα χέρια του. Μας δήλωσε αισιόδοξος και καλύτερα προετοιμασμένος, επισημαίνοντάς μας πως ελπίζει αυτή τη φορά να τα πάει καλύτερα στις εξετάσεις.
Και ο 23χρονος Μανώλης Πετράκης εργάζεται ως οικοδόμος και το δρομολόγιο που ακολουθεί καθημερινά είναι οικοδομή-σχολείο.
Τα δυο κορίτσια του Λυκείου η Ελένη Σαββίδη 22 ετών και η Θεμελίνα Σαββίδη 20 ετών, είναι αδελφές. Αμφότερες διέκοψαν το σχολείο όταν έχασαν τη μητέρα τους και αναγκάστηκαν να εργαστούν. Η Ελένη μόλις τελειώνει τα βράδια το μάθημα δουλεύει σε μια πιτσαρία στη διανομή και πριν από μέρες έδωσε και πανελλήνιες. Οι σχολές που την ενδιαφέρουν είναι το Τμήμα Αισθητικής-Κοσμητολογίας και το Τμήμα Φωτογραφίας- Οπτικοακουστικών Τεχνών. Οι καθηγητές της έχουν «επενδύσει» πάνω της και εύχονται με όλη τους την καρδιά το όνειρό της να γίνει πραγματικότητα. Υπάρχει άλλωστε και το παράδειγμα του Ιωάννη Παστρικού αριστούχου απόφοιτου του σχολείου που πέρυσι πέρασε στο Παιδαγωγικό της Ρόδου.
Με το μωρό της στο σχολείο
DSC09055Η αδελφή της, Θεμελίνα (φωτο), αν και μικρότερη έχει δημιουργήσει ήδη τη δική της οικογένεια και πρόσφατα απέκτησε και μωρό, ένα κοριτσάκι. Το πιο μικρό μέλος της οικογένειας του Εσπερινού, το οποίος τις ημέρες αυτές των εξετάσεων και επειδή «καταλαβαίνει» πως η μαμά του θέλει πολύ να κλείσει αυτό το ανοιχτό κεφάλαιο που έχει με το σχολείο, περνάει ήσυχα την ώρα της σε κάποια αγκαλιά εκπαιδευτικού που κάνει δουλειά γραφείου, ελλείψει…άλλης νταντάς.
Όλοι βοηθάνε όλους
Αυτή ακριβώς η εικόνα είναι η πλέον αντιπροσωπευτική για το Εσπερινό Σχολείο. Από την πρώτη στιγμή που θα βρεθείς εκεί, αντιλαμβάνεσαι ότι το κλίμα είναι όχι απλά φιλικό, αλλά οικογενειακό. Η πλειονότητα των εκπαιδευτικών είναι σχεδόν συνομήλικοι με τους μαθητές τους. Οι δεύτεροι είναι πλήρως συνειδητοποιημένοι όσον αφορά στο σκοπό της παρουσίας τους στις σχολική αίθουσα και οι πρώτοι γνωρίζουν καλά πως όσοι επιλέγουν το σχολείο στο οποίο διδάσκουν, είναι παιδιά και ενήλικες που η ζωή δεν τους τα έχει προσφέρει όλα απλόχερα. Αισθάνονται λοιπόν την υποχρέωση να βοηθήσουν με κάθε τρόπο τους μαθητές τους, να διευκολύνουν όσο μπορούν την προσπάθεια που καταβάλλουν για να αποδείξουν πρώτα στον εαυτό τους και έπειτα στο περιβάλλον τους ότι παρά τις αντιξοότητες με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι, δεν έχουν καμιά διάθεση να το βάλουν κάτω και πως έστω και κάπως καθυστερημένα (ποτέ αργά) έχουν αποφασίσει να διεκδικήσουν με κάθε θυσία το δικαίωμά τους στη μόρφωση.
Παρά τις καλές προθέσεις όλων όμως, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που διακόπτουν τη φοίτηση στα μέσα της χρονιάς για επαγγελματικούς κυρίως λόγους, είτε γιατί βρίσκουν δουλειά σε κάποιο γειτονικό νησί, είτε γιατί οι εργοδότες τους δεν συμμερίζονται την επιθυμία τους να ολοκληρώσουν το σχολείο και τους επιβαρύνουν με επιπλέον υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να χάνουν τα μαθήματά τους. Βέβαια ο αριθμός των απουσιών για τους μαθητές του Εσπερινού είναι κατά τι μεγαλύτερος από των πρωινών σχολείων, αλλά και πάλι δύσκολα μπορούν να ανταποκριθούν.
Τι είναι το Εσπερινό Σχολείο
Σύμφωνα με την διευθύντρια κ. Ευαγγελία Τρικοίλη, το Εσπερινό Σχολείο Καλύμνου (ή όπως ακριβώς είναι ο τίτλος του: «Εσπερινό Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις») λειτουργεί στο νησί από το 1991 και έχει χορηγήσει 400 απολυτήρια Γυμνασίου και Λυκείου.
Απευθύνεται σε άτομα άνω των 14 ετών, ανεξαρτήτως ηλικίας, τα οποία είχαν σε κάποια φάση διακόψει το σχολείο, εργάζονται για βιοποριστικούς λόγους και επιθυμούν παράλληλα με την πρωινή τους εργασία να ολοκληρώσουν το Γυμνάσιο ή το Λύκειο.
Το Γυμνάσιο ακολουθεί πρόγραμμα σπουδών αντίστοιχο με εκείνο των Ημερησίων Σχολείων, με τη διαφορά ότι ορισμένα μαθήματα «δευτερεύουσας σημασίας» όπως π.χ. η Φυσική Αγωγή και τα Καλλιτεχνικά δεν γίνονται για την εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου.
Η φοίτηση διαρκεί 3 χρόνια, και το απολυτήριο Γυμνασίου είναι πλήρως ισότιμο και αντίστοιχο με του Ημερήσιου Γυμνασίου.
Η φοίτηση στο Λύκειο είναι τετραετής: η Α’ και η Β’ Λυκείου του Εσπερινού αντιστοιχούν στην Α’ Λυκείου του πρωινού, ενώ η Γ’ και η Δ’ Εσπερινού Λυκείου στη Β’ και Γ’ του ημερήσιου αντίστοιχα.
Ο τελειόφοιτος της Δ’ Εσπερινού εφόσον έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον και την Γ’ Εσπερινού- έχει ολοκληρώσει δηλαδή τουλάχιστον δυο χρόνια σπουδών σε Εσπερινό Λύκειο – δικαιούται να συμμετάσχει στις Πανελλήνιες Εξετάσεις Πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Οι τελειόφοιτοι/αποφοιτοι Εσπερινής Εκπαίδευσης εξετάζονται με διαφορετικούς όρους σε σχέση με τα Ημερήσια Λύκεια, διεκδικώντας ειδικό ποσοστό επί των συνολικών θέσεων στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα της χώρας.
Το ωράριο λειτουργίας του σχολείου είναι από 18.55΄ έως 22.15΄.
Εγγραφές γίνονται από 23/6 έως 4/7 και από 1/9 έως 11/9 καθημερινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.
Το Εσπερινό Σχολείο Καλύμνου συστεγάζεται με το 2ο Γενικό Λύκειο (πρώην Θηλέων) στην περιοχή της Ανάστασης.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22430-23448 και 6979830200.
Το εκπαιδευτικό προσωπικό
Οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί που δίδασκαν φέτος στο σχολείο είναι οι:
Γκανά Παναγιώτα, Μανώλης Μιχαήλ, Ξενιάς Ευθύμιος, Παπουτσάκη Ελευθερία, Ροντογιάννη Αικατερίνη, Ρούσσος Γιώργος, Σταματόπουλος Νικόλαος, Τάσιου Σοφία και Φραγκιαδάκη Δώρα.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s