dsc09056Από τους Συλλόγους Καθηγητών του 1ου και 2ου ΓΕΛ Καλύμνου, λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο:
«Η αναλογία μαθητών που φοιτούν στην τεχνική εκπαίδευση σε χώρες του εξωτερικού (όπου βέβαια η τεχνική εκπαίδευση δεν παρουσιάζει τις αδυναμίες και τις ελλείψεις που παρατηρούνται στην Ελλάδα) και όσων φοιτούν στη γενική εκπαίδευση είναι 70-30 σε αντίθεση με τα ελληνικά δεδομένα όπου η φοίτηση στα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ συγκεντρώνει μόλις ένα 20% και στα ΓΕΛ το 80%. Η τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση είναι απαξιωμένη στη χώρα μας σε σχέση με τις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης όπου κατέχει εξέχουσα θέση στα εκπαιδευτικά συστήματα και η αναγκαιότητά της δεν αμφισβητείται από κανένα. Σαφέστατα η ελληνική πολιτεία κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες να αντιστρέψει τα ποσοστά αυτά υπέρ της τεχνικής εκπαίδευσης. Και όσοι θα σπεύσουν να σκεφτούν ότι μέλημά της είναι η άμεση επαγγελματική αποκατάσταση των μαθητών, ας αναλογιστούν με ποιους όρους «αναβαθμίζεται» η τεχνική εκπαίδευση με το νομοσχέδιο για το Νέο λύκειο και ποιες σκοπιμότητες κρύβονται από πίσω.
Επιχειρείται σκόπιμα να αποθαρρυνθούν οι μαθητές από τη φοίτησή τους στα ΓΕΛ και κατ’επέκταση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση (με την εισαγωγή της Τράπεζας θεμάτων, την ποσόστωση της βαθμολογίας στις 3 τάξεις του λυκείου για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, το κλείσιμο πολλών σχολών και τμημάτων της Γ΄θμιας εκπ/σης) και να στραφούν στην τεχνική εκπαίδευση: αρκεί να θυμηθούμε και το ανάλογο τηλεοπτικό σποτ του υπουργείου με τον 15 χρονο να ονειρεύεται να γίνει κομμωτής ή ηλεκτρολόγος σε πείσμα των δικών του που τρέφουν όνειρα για πανεπιστημιακή μόρφωση.
ΜΥΘΟΣ 1ος: Τελειώνοντας το ΕΠΑΛ οι απόφοιτοι έχουν πάρει πτυχίο ειδικότητας και μπορούν να βγουν άμεσα στην αγορά εργασίας.
Κανείς δε λέει στον 15 χρονο της διαφήμισης ότι αφού ολοκληρώσει τις σπουδές του στο ΕΠΑΛ και ακολουθήσει την ειδικότητα των ονείρων του τον περιμένει ένας γολγοθάς μέχρι να υπογράψει – αν φτάσει κάποτε στο σημείο αυτό- την πρώτη του ηλεκτρολογική εγκατάσταση: θα πρέπει να αποκτήσει προϋπηρεσία 36 μηνών με ένσημα (αλήθεια, ποιος εργοδότης άραγε σε εποχές τέτοιας ανεργίας θα του δώσει αυτή τη δυνατότητα; Το πιο πιθανό είναι να χρειαστούν πολλά χρόνια για να συγκεντρώσει την απαιτούμενη προϋπηρεσία μέχρι να πάρει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος) Και μετά από 3 χρόνια κακοπληρωμένης «προϋπηρεσίας» θα πρέπει να δώσει εξετάσεις προκειμένου να αποκτήσει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Κι αυτό συμβαίνει με όλες τις ειδικότητες: για να πάρεις την πολυπόθητη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος θα πρέπει να αποκτήσεις τεκμηριωμένη προϋπηρεσία πολλών ετών (ανάλογα με την ειδικότητα) και να δώσεις και εξετάσεις (που δε γίνονται σε τακτά διαστήματα αλλά η αναμονή μπορεί να φτάσει και τα 2 χρόνια) στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων. Κι αυτή είναι η καλή περίπτωση.
ΜΥΘΟΣ 2ος: Οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ έχουν θεσμοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα που ορίζονται με Προεδρικά Διατάγματα.
Η κακή περίπτωση είναι να πάρεις ένα χαρτί χωρίς κανένα αντίκρισμα. Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει επανειλημμένως προσφύγει στη δικαιοσύνη (εκ μέρους αγανακτισμένων γονιών που επένδυσαν στη τεχνική εκπαίδευση των παιδιών τους για γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση) για το γεγονός ότι στο 50% των ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και στα ΕΠΑΣ δεν υπάρχουν θεσμοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα για τους απόφοιτους, παρόλο που έχουν περάσει 16 χρόνια(!) από την ίδρυση και λειτουργία των ειδικοτήτων αυτών (από τα ΤΕΕ του ν. 2640/98). Αποτέλεσμα: πτυχιούχοι πολλών τεχνικών ειδικοτήτων δεν έχουν ακόμα δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος της ειδικότητάς τους! Αποτελεί πάγιο αίτημα των Ενώσεων Λειτουργών Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης να προβεί η κυβέρνηση στην έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων που θα κατοχυρώνουν τα επαγγελματικά δικαιώματα χιλιάδων αποφοίτων ΕΠΑΛ.
ΜΥΘΟΣ 3ος Με το θεσμό της μαθητείας ο μαθητής θα βγει άμεσα στην αγορά εργασίας συνδυάζοντας την πρακτική εξάσκηση και την αποκόμιση επαγγελματικής εμπειρίας με την εξασφάλιση οικονομικών απολαβών.
Ο τέταρτος χρόνος του ΕΠΑΛ περιλαμβάνει –προαιρετικά- την πρακτική άσκηση, το θεσμό της μαθητείας. Βέβαια, δεν περιλαμβάνει μόνο εργασιακή πρακτική αλλά στην «Τάξη Μαθητείας», εφαρμόζεται το δυϊκό σύστημα εκπαίδευσης (μαθητείας) του Ο.Α.Ε.Δ., η οποία έχει διάρκεια ένα (1) έτος και περιλαμβάνει Μαθητεία με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας, Μάθημα Ειδικότητας και Προπαρασκευαστικά Μαθήματα Πιστοποίησης στη σχολική μονάδα αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης μαθητείας, οι νέοι και οι νέες δε θα παίρνουν μισθό, αλλά 300 ευρώ το μήνα με τη μορφή «υποτροφίας» από το υπουργείο. Οι εργοδότες απαλλάσσονται και από το ασφάλιστρο, αφού το υπουργείο θα ασφαλίζει τους μαθητευόμενους μόνο για την περίπτωση «ατυχήματος». Αξίζει να σημειωθούν και τα ψιλά γράμματα που υπάρχουν στο πρόγραμμα, που μπορεί να στερήσουν από τους μαθητευόμενους ακόμα και αυτά τα 300 ευρώ. Απλήρωτος θα μένει, για παράδειγμα, ο μαθητευόμενος αν αποχωρήσει από τη μαθητεία πριν συμπληρωθεί ένα ελάχιστο διάστημα 2 μηνών, ενώ για να καταβληθεί το πλήρες ποσό απαιτείται η συμπλήρωση 20 ημερών μαθητείας κάθε μήνα. Με άλλα λόγια, οι μαθητευόμενοι δεν έχουν ούτε το δικαίωμα να αρρωστήσουν, χωρίς να υποστούν τις συνέπειες.
Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει θέσεις μαθητείας για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί και κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων. Με λίγα λόγια, θα τρίβουν τα χέρια τους οι επιχειρηματίες και οι μεγάλες πολυεθνικές που τα δημόσια ΕΠΑΛ φρόντισαν να τους εξασφαλίσουν φτηνά εργατικά χέρια χωρίς απαιτήσεις και δικαιώματα.
ΜΥΘΟΣ 4ος Στόχος είναι η ποιοτική αναβάθμιση της Δημόσιας Τεχνικής Εκπαίδευσης και η εισαγωγή ειδικοτήτων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών και της αγοράς εργασίας.
Ακριβώς για τα συμφέροντα των ιδιωτών, κατάργησαν το καλοκαίρι τμήματα και ειδικότητες των ΕΠΑΛ με μεγάλη ζήτηση: τους τομείς Υγείας –Πρόνοιας και εφαρμοσμένων τεχνών και γραφικών τεχνών που συγκέντρωναν τις προτιμήσεις του 33% των φοιτούντων στα ΕΠΑΛ. Η δικαιολογία του υπουργείου «δημιουργείται σύγχυση με αντίστοιχες ειδικότητες άλλων σχολών κατάρτισης» (βλ. κολλέγια, ιδιωτικά ΙΕΚ). Γι αυτό και την επόμενη της κατάργησης ο υπουργός παιδείας παρέστη στα εγκαίνια των αντίστοιχων ειδικοτήτων στα ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Κι έτσι λύθηκε η σύγχυση: το φιλέτο επαγγελμάτων με ζήτηση δόθηκε απευθείας στους ιδιώτες αφήνοντας ακάλυπτους 20.000 μαθητές που είχαν ήδη φοιτήσει στον πρώτο χρόνο της ειδικότητας που καταργήθηκε και αφήνοντας στο δρόμο 2500 εκπαιδευτικούς που έχασαν τα θέσεις τους εν μια νυκτί.
ΜΥΘΟΣ 5ος Οι απόφοιτοι του ΕΠΑΛ εισάγονται στα δημόσια ΙΕΚ κατά προτεραιότητα και φοιτούν για 1 χρόνο (ενώ για τους απόφοιτους ΓΕΛ η φοίτηση διαρκεί 2 χρόνια).
Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας και μοριοδότησης των υποψηφίων των δημόσιων ΙΕΚ οι απόφοιτοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ δικαιούνται εισαγωγή στα ΙΕΚ με κριτήριο α) τον γενικό βαθμό απολυτηρίου β) τις επιμέρους βαθμολογίες στα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των μαθηματικών σε περίπτωση ισοψηφίας στην περίπτωση α. Πουθενά δεν αναγνωρίζεται προτεραιότητα σε αποφοίτους ΕΠΑΛ. Επιπλέον, η φοίτηση σε τμήμα ΙΕΚ που δεν αντιστοιχεί στην ειδικότητα του αποφοίτου ΕΠΑΛ διαρκεί 2 χρόνια, ενώ δίνεται η δυνατότητα εγγραφής στο γ΄εξάμηνο μόνο αν ο απόφοιτος εισάγεται στην αντίστοιχη με το πτυχίο του ειδικότητα του ΙΕΚ. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, η «πριμοδότηση» των αποφοίτων του ΕΠΑΛ είναι από αστεία έως ανύπαρκτη: φέτος από τους 1720 νεοεισαχθέντες στα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ οι 1700 γράφτηκαν στο α΄εξάμηνο (σπουδές 2 ετών) και μόνο 20 πανελλαδικά (!) γράφτηκαν στο γ΄εξάμηνο (τα τμήματα καθορίζονται βάσει των προτιμήσεων των υποψηφίων)
ΜΥΘΟΣ 6ος:Οι μαθητές που στο γυμνάσιο είχαν χαμηλές επιδόσεις δεν θα αντεπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις της Α΄λυκείου των ΓΕΛ (και με τράπεζα θεμάτων).
Η φοίτηση στην Α΄λυκείου τόσο στο ΕΠΑΛ όσο και στα ΓΕΛ περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας που εξετάζονται κατά 50% από τους διδάσκοντες και κατά 50% από την τράπεζα θεμάτων. Η παραπλήσια διδαχθείσα ύλη αποδεικνύεται από το γεγονός ότι με το Νέο Λύκειο έχουν δικαίωμα εγγραφής στη Β΄ταξη του ΓΕΛ απόφοιτοι της Α΄τάξης του ΕΠΑΛ και το αντίστροφο. Επομένως, μαθητής που ολοκλήρωσε την Α΄λυκείου του ΕΠΑΛ θεωρείται ότι έχει διδαχθεί τα βασικά στοιχεία των γνωστικών αντικειμένων της Α΄λυκείου, ώστε να μπορέσει απρόσκοπτα να εγγραφεί στη Β΄λυκείου του ΓΕΛ.
ΜΥΘΟΣ 7οςΑπολυτήριο Λυκείου στο ΓΕΛ παίρνεις μόνο συμμετέχοντας στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Λάθος: Οι μαθητές που επιθυμούν να αποκτήσουν μόνο το ισχυρό και αναγνωρισμένο ευρωπαϊκά εθνικό απολυτήριο του ΓΕΛ, ώστε να διεκδικήσουν θέση σε προκηρύξεις του δημοσίου ή να συνεχίσουν σπουδές σε δημόσια ΙΕΚ ή σε χώρες του εξωτερικού, επιλέγουν να εξεταστούν ΜΟΝΟ ενδοσχολικά, από τους καθηγητές τους. Η υποχρεωτική συμμετοχή σε πανελλήνιες εξετάσεις αφορά μόνο όσους επιθυμούν να διεκδικήσουν θέσεις στην Γ΄θμια Εκπ/ση (όπως και στο ΕΠΑΛ)
ΜΥΘΟΣ 8οςΜέσα από τα ΕΠΑΛ θα είναι ευκολότερη η πρόσβαση σε ΤΕΙ / ΑΕΙ.
Οι μαθητές των ΕΠΑΛ στη Γ΄τάξη έχουν το δικαίωμα να παρακολουθήσουν μαθήματα γενικής παιδείας ώστε να διεκδικήσουν με πανελλήνιες εξετάσεις την εισαγωγή τους σε ΤΕΙ/ ΑΕΙ. Τα ποσοστά εισαγωγής στην Γ΄θμια εκπ/ση (ΤΕΙ) είναι 79% από ΓΕΛ, 20% από ΕΠΑΛ 1% από Εσπερινά και 10% σε απόφοιτους παρελθόντων ετών. . Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τις Ενώσεις Λειτουργών Τεχνικής Εκπαίδευσης, οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό μαθημάτων γενικής παιδείας στα ΕΠΑΛ οδηγεί συχνά στη διδασκαλία μόνο μαθημάτων ειδικότητας ενώ τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν πανελλαδικώς καλύπτονται καθυστερημένα με ωρομίσθιους ή δεν καλύπτονται καθόλου. Αλλά και όταν επιτευχθεί η εισαγωγή σε ΤΕΙ (συγκεκριμένες σχολές), οι γνωστικές ελλείψεις των φοιτητών που προέρχονται από ΕΠΑΛ σε μαθήματα γενικής παιδείας και κατεύθυνσης (Φυσική, Μαθηματικά, Χημεία) είναι τόσο μεγάλες που οδηγούν στην ανάγκη φροντιστηρίων Γ΄θμιας εκπ/σης ή στην εγκατάλειψη των σπουδών.(τεράστια ποσοστά διαρροής αποφοίτων ΕΠΑΛ από ΤΕΙ και ΑΕΝ)
Τέλος μην ξεχνάμε ότι από πέρυσι το καλοκαίρι αιφνιδίως καταργήθηκαν από τα δημόσια ΕΠΑΛ οι ειδικότητες του τομέα Υγείας , εφαρμοσμένων τεχνών και γραφικών τεχνών που ήταν οι τομείς με την καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση.
Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους νέους που ξεκινούν τη ζωή τους, και αυτό οφείλεται στην έλλειψη θέσεων εργασίας και όχι στα ελλιπή προσόντα των νέων. Δεν προσπαθούμε να ωραιοποιήσουμε τις συνθήκες που ισχύουν στα Γενικά Λύκεια ούτε να απαξιώσουμε την τεχνική εκπαίδευση. Η επιλογή πρέπει να γίνεται με σοβαρότητα και με τη σωστή πληροφόρηση».

 

12 responses »

 1. Ο/Η tasos λέει:

  Συγχαρητήρια για το άρθρο σας!
  Εξαιρετικό.
  Πράγματι ισχύει η ενδοσχωλική εξέταση σε περίπτωση που δεν θέλει κάποιος να δώσει πανελλαδικές.
  Ίσχυε και παλαιότερα και στις Δέσμες,για κάποιο λόγο κρατήθηκε μυστικό…

 2. Ο/Η Δημήτρης λέει:

  Ντροπή σας πραγματικά για το άρθρο, το οποίο θέλει εσκεμμένα να δυσφημίσει την τεχνική εκπαίδευση. Οι καθηγητές του 1ου και 2ου ΓΕΛ Καλύμνου προφανώς εξυπηρετώντας δικά τους συμφέροντα και φοβούμενοι απολύσεις, με δόλιο τρόπο αποπροσανατολίζουν τους μαθητές, τους λένε ψέματα για το τι εννοούμε τεχνική εκπαίδευση και ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος των ΕΠΑΛ. Αυτοί οι άνθρωποι θα έπρεπε να ντρέπονται και καλύτερα θα ήταν να λογοδοτήσουν και στο Υπουργείο Παιδείας για το θράσος τους να δυσφημούν ολόκληρες εκπαιδευτικές δομές.

  ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΩΝ ΓΕΛ ΚΑΛΥΜΝΟΥ.,Δείχνετε πόσο πτωχοί είστε πνευματικά και μάλλον ακατάλληλοι για καθηγητές παιδιών !!!!!!!!!!!!!!

  Προσπαθείτε να αποπροσανατολίσετε τα παιδιά, λέγοντας του ςότι οι συνεχείς πανεπιστημιακές σπουδές 5 και 8 ετών θα τους προσφέρουν πιο σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση. Δεν βλέπετε καν κλίσεις, δεξιότητες παιδιών, δεν έχετε γνώσεις καν επαγγελματικού προσανατολισμού. Βλέπετε μόνο το τομάρι σας πως θα σωθεί από απόλυση, επειδή σε λίγα χρόνια δεν θα έχετε προφανώς μαθητές.

  ΕΙΣΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΛΗΘΕΣ ΣΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

  • Ο/Η Konstantinos λέει:

   Συμφωνώ και επαυξάνω … Η χώρα έχει ανάγκη από τεχνικούς όλων των ειδικοτήτων κυρίως νέων τεχνολογιών (Ηλεκτρονική – Επικοινωνίες – Πληροφορική). Αυτό φαίνεται και στην αγορά εργασίας όπου η ζήτηση σε αυτές τις ειδικότητες είναι αυξημένη σε σχέση με άλλες, όμως είναι και αυτές σαφώς επειρεασμένες από την κρίση.

   Ακόμη και σήμερα οι θέσεις όλων των τεχνικών ειδικοτήτων, καταλαμβάνονται από αυτοδίδακτους εμπειροτέχνες αμφιβόλου επαγγελματικής κατάρτισης και συνεπώς αξιοπιστίας. Πρέπει κάποια στιγμή αυτό να σταματήσει. Δεν είναι δυνατόν να διακυβεύεται η ασφάλεια του πολίτη αυτής της χώρας, επειδή κάποιος δηλώνει τεχνικός χωρίς να έχει καμία επάρκεια με το αντικείμενο της εργασίας του. Το ο,τι δηλώσεις είσαι είναι καιρός να το εγκαταλείψουμε.

   Πιστέψτε με στον επαγγελματικό στίβο έχω δει αρκετούς «τεχνικούς» κάποιοι είναι απόφοιτοι αυτών των «καθηγητικών» σχολών οι οποίοι δεν είχαν άλλη επαγγελματική διέξοδο, διότι οι θεωρίες που μάθαιναν στις σχολές τους απέχουν έτη φωτός από την εργασιακή πραγματικότητα, να καταπιάνονται με τεχνικές εργασίες αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας.

   Εδώ βέβαια φταίει και η πολιτεία που δεν νομοθετεί στη λογική της Αποκλειστικότητας: Π.Χ. Μόνο ο τεχνικός τηλεπικοινωνιών και δικτύων θα ασχολείται με τις εργασίες ά, β, γ…θ και κανένας άλλος, Μόνο ο τεχνικός αυτοκινήτων,… ο ηλεκτροτεχνίτης .. ο πληροφορικός κλπ. και να διασφαλίζεται ενυπόγραφα η εκτέλεση τεχνικών εργασιών.

   Νομίζω ότι δεν είναι επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν καθηγητές γενικής παιδείας στην επαγγελματική εκπαίδευση. Που στηρίζουν το επιχείρημα αυτό; Ποιος ο λόγος το υπουργείο να μην θέλει να στείλει καθηγητές γενική παιδείας στα ΕΠΑΛ με αποτέλεσμα αυτά να βρίσκονται υποστελεχωμένα;

 3. Ο/Η ELENI λέει:

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ.ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΙΟΣ ΥΠΕΡΙΣΧΥΕΙ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ?ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΙΕΚ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Ή ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ.ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.ΑΚΟΥΩ ΟΜΩΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙ.

 4. Ο/Η IWANNHS λέει:

  Πολύ βρόμικη προπαγάνδα εκ μέρους σας! Είστε και εσείς υπεύθυνοι για την υποβάθμιση του ΕΠΑΛ! Το μόνο που αξίζει στο ΓΕΛ τώρα είναι η Θετική κατεύθηνση(η οποία είναι και η μόνη που θα δώσει δουλεία στον απόφοιτο ΓΕΛ), η Τεχνολογική είναι άχρηστη εφόσων υπάρχουν τα ΕΠΑΛ και για την Θετική απλά δεν το συζητάω.Χωνέψτε το εσείς οι κατακριτές του ΕΠΑΛ, ότι η Θετική και η Τεχνολογική(μέσω ΕΠΑΛ) κατεύθηνση βρίσκουν ψωμί. ΝΤΡΟΠΗ και πάλι ΝΤΡΟΠΗ σας. Μόνο στην Ελλάδα υποβαθμίζουμε τον Τεχνολογικό τομέα όπου σε άλλες χώρες είναι πρωτεύων κατεύθηνση και στις «καλές» δουλείες του Γιατρού,του Φυσικού,του Δικηγόρου κλπ κλπ συμπεριλαμβάνετε και η δουλειά του Μηχανολόγου Μηχανικού και ας μην μιλήσω πόσοι από τους Πληροφορικούς ας τους ονομάσω, έχουν πλουτίσει. Αλλά βλέπεις,στην Ελλάδα υπάρχουν «εκπαιδευτικοί» σαν εσάς, γιαυτό έχουμε γίνει έτσι…

 5. Ο/Η Manos λέει:

  ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Ειμαι 24 χρονων δουλευω σαν ηλεκτρολογος και πηγαινω και σε επαλ της θεσσαλονικης και θα αναλυσω γιατι ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!
  Μυθος πρωτος: Απο επαλ βγαινεις με πτυχιο τριτης κατηγοριας και αδεια ασκησεως βοηθου. Για την αδεια ασκησεως εππαγγελματος(υπογραφη δηλαδη) χρειαζονται 450 ημερομισθια.(το ξερω γιατι θα παω παρω αυτην την αδεια γιατι εχω μαζεψει τα ενσυμα).

  Μυθος δευτερος: δηκαιοματα εχουν οσες ειδηκοτητες εχουν και αδειες ασκησεως εππαγγελματος. Οι υπολοιπες θα δειτε οτι εχουν προβλημα ακομα και απο τει/αει.

  Μυθος τριτος: Παλαιοτερα εκανα μαθητεια του οαεδ εχετε δικαιο εκμαιταλευση και χαμηλη αμοιβη ΑΛΛΑ το ποσοστο των αποφοιτων που ακολουθουν το επαγγελμα της ειδικοτητας τους ειναι πολυ μεγαλητερο απο αυτο οσων δεν κανουν πρακτικη.

  Μυθος τεταρτος:Πολυ σωστος δεν προσπαθουν να βαλουν κοσμο στην τεχνικη εκπαιδευση αλλα να απομακρυνουν, οπως προσπαθητε να κανετε και εσεις!!

  Μυθος πεμπτος:Λεει εναν χρονο για ειδηκοτητα του υπαρχων πτυχειου, αρα αναγνωριζονται μαθηματα που εχεις ηδη κανει,αρα αυτο ειναι καλο. Γιατι να χασω εναν χρονο απο την ζωη μου παρακολουθωντας τα ιδια?

  Μυθος εκτος:Η υλη στα επαλ ειναι λιγοτερη και πιο ευκολη το οτι μπορει ενα παιδι να παει γελ μετα την πρωτη επαλ ειναι λαθος κατα την γνωμη μου. Αλλα απο την αλλη μπορει ενα παιδι να μετανοιωσει για την επιλογη του να παει επαλ και να θελει να παει γελ καλο ειναι να εχει το δηκαιωμα και αν οντως το θελει η υλη καλυπτετε ευκολα.

  Μυθος εβδομος:Ισχυρο ειναι στη χωρα μας για καποιους που υποτιμουν τα επαλ γιατι σαν απολυτηριο ειναι το ιδιο.Αν θελησεις να μπεις στο δημοσιο μοριοδοτουνται το ιδιο!!!

  Μυθος ογδοος:Αν το παιδι εχει αποφασησει που θελει να σπουδασει και υπαρχει η ειδηκοτητα αυτη σε επαλ ειναι πανευκολο με λιγη προσπαθεια και χωρις φροντηστιρια να περασει.Επισης στα επαλ λογο το οτι οι περισσοτεροι μαθητες δεν πανε φροντηστιρια(στην ταξη απο τους 25 οι 3) οι καθηγητες κανουν σοβαρο μαθημα και δεν επαναπαυονται στο οτι τα εκαναν στο φροντηστηριο!

  Στηριξτε τα παιδια στις επιλογες τους.
  Μην τα παρασηρετε στα γελ αν δεν εχουν την ορεξη να διαβασουν και δεν εχετε την ανεση των φροντηστηριων.
  Αν το παιδι ξερει τι θελει να κανει και υπαρχει ειδηκοτητα στα επαλ απο την οποια θα περασει στο τει που θελει, στειλτε το εκει θα περασει πιο ευκολα!
  Δεν ειχαι ποτε μου την ιδεα οτι θα πηγαινα σε ενα τει και τωρα που το εχω δει σοβαρα διαβαζω οσο μπορω και ειναι λιγο (λογο δουλειας) και βγαζω 19 και 6 και του χρονου θα βρισκομαι σε ενα τει!!!!!
  Υ.Γ. Συγνωμη για την ορθογραφια μου αλλα δυστηχως οταν επρεπε δεν την εμαθα!

 6. Ο/Η Elektrotechniker λέει:

  Ντροπη σας. Ντροπη σας πραγματικα. Προπαγανδιστε τα παιδια των ΓΕΛ εκει που ειστε να τα σκανε οι γονεις τους στα φροντηστηρια, επειδη και μονο τρεμει η καρεκλα μερικων σας.
  Θα πρεπε να ντρεπεστε εφοσον ταϊζετε με τετοιο σανο και τα παιδια που σας εχουν αναθεσει να μορφωσετε. Μονο μορφωση δεν εχουν ανθρωποι που υποβιβαζουν ετσι ολοκληρους θεσμους μιας χωρας.
  Σας μιλαω ως ενας 19χρονος που μια μερα σηκωθηκε και εφυγε απ’την οικογενειακη επιχειρηση ΓΕΛ βλεπωντας πως η οικογενεια του δε θα τα ‘βγαζε περα μεχρι το ΑΕΙ-ΤΕΙ που επρεπε να μπω για να παρω την αδεια μου ως ηλεκτρολογος. Τσιμα που προλαβα τη μεταγραφικη περιοδο, και πραγματικα ηταν αποφαση μιας μερας και απορω με τον εαυτο μου που δε πιστεψα στη δυσανεσχεια καθηγητων και διευθυνσης οταν τους δηλωσα την αποφαση μου αυτη. Βλεπετε αντιθετως με το τί ιδεα εχετε στο μικρο σας αυτο εγκεφαλο για το ποιοι ειναι οι μαθητες των ΕΠΑΛ, εγω ημουν μαθητης του 18 μεχρι την Α Λυκειου που αποφασισα να φυγω. Αποφαση μιας μερας κυριοι, και η καλυτερη της ζωης μου. Πηγα στο επαλ πηρα το πτυχιο μου και κυριοι ηρθε η ωρα να μεταναστευσω Γερμανια για να ζησω. Και ΟΧΙ, δε φταιει το ΕΠΑΛ για τη μεταναστευση μου, αντιθετως ηταν πολυ σωστη αποφαση. Ο αδερφος μου που ακολουθησε ΑΕΙ δε προλαβε να τελειωσει ποτε τη σχολη λογω οικονομικων δυσκολιων που προανεφερα.
  Ξερετε παντογνωστες εσεις τί μου ειπαν απ’τη Deutsche-Bahn που ετοιμαζομαι να παω οταν τους ειπα ειμαι αποφοιτος ΕΠΑΛ? ΕΥΤΥΧΩΣ ειπαν. Θα πρεπε να σας λεει πολλα αυτο. Ευτυχως διοτι οι αποφοιτοι των ΑΕΙ-ΤΕΙ που επιχειρησαν να πανε βορεια για δουλεια απετυχαν ως επι των πλειστων, ακριβως επειδη ειχαν την ιδια αντιλειψη που εχετε εσεις. Η αντιλειψη του «τα ξερω ολα εχω αποψη για ολα».
  Ντροπη σας, και ελπιζω το συγκεκριμενω Αρθρο να βρεθει καποιος να το μεταφερει στους εκπαιδευτικους θεσμους. Να απολογηθειτε για τη προπαγανδιση αυτη.
  10 μνημονια μεχρι να αλλαξετε μυαλα μερικοι.

  • Ο/Η Georg λέει:

   Συμφωνώ πως το ΕΠΑΛ είναι η καλήτερη λύση για παιδιά που θέλουν να κάνουν κάτι στην ζωή τους και να προοδέψουν χωρίς να χάσουν χρόνο. Έτυχε και εγω να είμαι απόφοιτος ΕΠΑΛ σαν ηλεκτρολόγος και μετανάστης στην Γερμανία. Δυστυχώς δεν ξέρω ποιά ειναι τα σωστά βήματα για αναγνώρηση του πτυχείου μου εδώ. Αν μπορείς, θες και έχεις χρόνο και επικοινωνήσεις μαζί μου θα σου είμαι υπόχρεος.

 7. Ο/Η info4epal λέει:

  Είναι απίστευτο πως αυτό το Γκεμπελικο κείμενο φέρει την υπογραφή συλλόγου ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
  ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ συνάδελφοι ή μάλλον «συνάδελφοι»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s