DSC07834Σε τέσσερα σημαντικά έργα που αφορούν στην ανάπτυξη του νησιού εστιάζει την προσοχή του ο πρώην δήμαρχος κ. Γιώργος Ρούσσος καλώντας τον νεοεκλεγέντα πρώτο πολίτη της Καλύμνου κ. Γιάννη Γαλουζή να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα από τώρα-πριν ακόμη αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του από Σεπτέμβρη- δεδομένου ότι ο χρόνος μετρά ήδη αντίστροφα για την δυνατότητα υλοποίησης και προώθησής τους.
Ο κ. Ρούσσος με επιστολή του στον κ. Γαλουζή- την οποία κοινοποίησε και στον απερχόμενο δήμαρχο κ. Διακομιχάλη, στους επικεφαλής και στα μέλη της αντιπολίτευσης, αλλά και στους περιφερειακούς συμβούλους (νυν και νεοεκλεγέντες) – στέκεται ιδιαίτερα στην κατασκευή του ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ, στα δημοτικά έργα Leader αλιείας, στην αγορά οικοπέδου Φωκιου στον Άγιο Θεολόγο και στο θέμα που έχει προκύψει με τις ιχθυοκαλλιέργειες στον Άγιο Νικόλαο.
Τέλος εκφράζει την ευχή η νέα δημοτική αρχή να πετύχει στο έργο της σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «θα είναι αυτοκτονικό για όλους μας αν δεν στηριχθεί η προσπάθειά σου από όλους και τουλάχιστον για ένα μεγάλο μέρος αυτής της πενταετίας έως ότου καταλήξει κανείς για το αν πετυχαίνεις ή όχι. Ειλικρινά σου εύχομαι να πετύχεις. Το έχει ανάγκη η Κάλυμνος συνολικά και ο κάθε Καλύμνιος χωριστά».
Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

Κύριε Δήμαρχε , αγαπητέ Γιάννη
Με την ευκαιρία της παρούσας επιστολής μου , σας εκφράζω και γραπτώς τα συγχαρητήρια μου για την νίκη σας στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές και εύχομαι σε εσάς προσωπικά και σε όλους τους συνεργάτες σας , να έχετε πολύ δύναμη και ψυχραιμία στο δύσκολο έργο σας για τα επόμενα 5 χρόνια .
Γνωρίζοντας το πολύτιμο του χρόνου σας , σκεφτόμενος των κατάλογο των άπειρων θεμάτων που σίγουρα ήδη σας κατακλύζουν αλλά και με πιεστικό αίσθημα ευθύνης ως τ. Δήμαρχος που έχει μια γενική θεώρηση των αναγκών και των προτεραιοτήτων της Καλύμνου , θεώρησα αναγκαίο , χρήσιμο και υποχρέωση μου να σας στείλω την επιστολή μου αυτή γιατί υπάρχουν συγκεκριμένα σημαντικά θέματα για τα οποία δυστυχώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια της αναμονής έως την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων σας ως Δήμαρχος την 01/09/14.
Η επιστολή μου αυτή αφορά 4 από αυτά τα πολλά σημαντικά θέματα με κυριότερο το θέμα της αποπεράτωσης του ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ που προσωπικά αξιολογώ ως το πλέον επείγον.
Συγκεκριμένα:
ΘΕΜΑ 1: ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ
1. Όπως πληροφορήθηκα από τα ΜΜΕ , ήδη έχετε ενημερωθεί αρμοδίως ότι δυστυχώς εξέπνευσε η περίοδος κατά την οποία θα μπορούσε να επανενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ 2007-2013 ή στο επόμενο ΕΣΠΑ με συνέχιση της αρχικής εργολαβίας.
2. Από αυτά τα οποία δηλώσατε στα ΜΜΕ καταλαβαίνω ότι μετά από αυτή την οδυνηρή διαπίστωση προσανατολίζεστε πλέον να ξεκινήσετε τις απαραίτητες διαδικασίες επικαιροποίησης μελετών και ωρίμανσης νέου φακέλου για ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ και ανάθεση της αποπεράτωσης του μέσω νέου Διαγωνισμού. Το ίδιο άκουσα αυτοπροσώπως να προτείνει σε συνέντευξή του και ο νυν Δήμαρχος κ. Διακομιχάλης.
3. Επειδή ίσως νομίζετε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση , σας ενημερώνω ότι κατά την άποψη μου υπάρχει εναλλακτική , επισημαίνοντας κατ’ αρχήν ότι η διαφαινόμενη επιλογή σας όπως την προτείνει και ο κ. Διακομιχάλης έχει τουλάχιστον τα ακόλουθα αρνητικά χαρακτηριστικά
a. Το έργο θα αρχίσει να κατασκευάζεται το νωρίτερο μετά την 01/01/2017 θεωρώντας εξασφαλισμένη την ένταξη του στο νέο ΕΣΠΑ (κάτι όχι σίγουρο). Αυτό σημαίνει συνέχιση εισπνοής του καρκίνου από όλους μας για άλλα 5 χρόνια έως και την ολοκλήρωση και λειτουργία του.
b. Θα εμπλακεί ο Δήμος σε διαδικασίες αποπληρωμής του περιβόητου 6ου λογαριασμού που έχει μείνει σε εκκρεμότητα όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν για εργασίες-προμήθειες που έχουν ήδη ολοκληρωθεί τουλάχιστον σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του εργολάβου. Αυτό θα σημαίνει μια μάταιη πιθανή δαπάνη από ίδια κεφάλαια του Δήμου της τάξεως των 400.000 ευρώ
c. Θα εμπλακεί ο Δήμος σε διαδικασίες αποζημίωσης του εργολάβου λόγω διακοπής των εργασιών και διάλυσης της εργολαβίας χωρίς υπαιτιότητα του εργολάβου. Αυτό θα σημαίνει μια μάταιη δαπάνη της τάξεως των 100.000 ευρώ
d. Θα εμπλακεί ο Δήμος σε διαδικασίες διεκδίκησης του εργολάβου για τόκους κ.λ.π. για όλα τα ανωτέρω ποσά. Αυτό θα σημαίνει μια μάταιη δαπάνη τουλάχιστον κάποιων δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
4. Κατόπιν όλων των ανωτέρω προκύπτει ότι , με μια χονδρική εκτίμηση , η λύση αυτή εκτός της καθυστέρησης της επίλυσης ενός σημαντικού προβλήματος υγείας του πληθυσμού θα σημαίνει την επιβάρυνση του Δήμου από δικά του (ανύπαρκτα) χρήματα με ένα ποσό της τάξεως τουλάχιστον των 500.000 ευρώ καθώς και με απώλεια πολύτιμου χρόνου και κόπου και συνακόλουθης καθυστέρησης επίλυσης άλλων προβλημάτων…..
5. Η λύση αυτή δεν είναι μονόδρομος
6. Σας προτείνω λοιπόν να μην επιλέξετε αυτή την λύση πριν εξαντλήσετε την υπαρκτή δυνατότητα συνέχισης της παρούσας εργολαβίας με χρηματοδότηση από την ΣΑΤΑ , συμπληρωματικούς Εθνικούς πόρους (π.χ. Πράσινο Ταμείο αλλά και ΠΔΕ) που πρέπει και μπορούμε άμεσα να διεκδικήσουμε ως Κάλυμνος καθώς και από άλλες πηγές χρηματοδότησης χωρίς να αποκλείεται η μερική κάλυψη μέσω δανεισμού , σε συνδυασμό με διαπραγμάτευση με τον εργολάβο με στόχο τόσο την παραίτηση του από μέρος ή το σύνολο των διεκδικήσεων του σε τόκους και άλλες συναφείς αποζημιώσεις όσο και την συμφωνία του για πληρωμή του σε όσο γίνεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
7. Κατά την άποψη μου , δεν υπάρχει πρόβλημα ιδιοκτησιακού. Το έργο μπορεί και πρέπει να προχωρήσει ενώ συγχρόνως θα γίνονται οι διαδικασίες «απαλλοτρίωσης» ή απαλλοτρίωσης…..

ΘΕΜΑ 2: ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑ LEADER ΑΛΙΕΙΑΣ
541. Όπως πληροφορούμαι , επιτέλους και έστω με καθυστέρηση 3,5 χρόνων , η απερχόμενη Δημοτική Αρχή προχωρά εντός των ημερών στην προκήρυξη των έργων αυτών (απομένει βέβαια να το δούμε να γίνεται και στην πράξη). Ο κίνδυνος όμως να μην προλάβουμε και να χαθούν τα χρήματα αυτά (περίπου 2.300.000 ευρώ) εξακολουθεί να είναι μεγάλος και δυστυχώς , εφόσον προκηρυχτούν τότε κατά άδικο πολιτικά τρόπο θα χρεώνεται όλο και περισσότερο σε εσάς αυτός ο κίνδυνος καθώς θα περνούν οι μήνες.
2. Στην κρίσιμη λοιπόν αυτή στιγμή πρέπει να σας επισημάνω μια τεχνική λεπτομέρεια πολύ σημαντική που από όσα έχω αντιληφθεί μέχρι στιγμής κανείς δεν σας την έχει επισημάνει και γι’ αυτό ίσως να μην την έχετε υπόψη σας. Συγκεκριμένα: Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν για το LEADER ΑΛΙΕΙΑΣ
a. η επιδότηση του Δήμου είναι 100%
b. τα χρήματα , κατ’ αρχήν , δεν δίνονται ούτε εν συνόλω ούτε εν μέρει στον Δήμο , προκαταβολικά
c. Τα χρήματα δίνονται στον Δήμο εκ των υστέρων σε δόσεις και μετά από πιστοποίηση των εργασιών κάθε φορά . Υπάρχει όμως στο πρόγραμμα αυτό μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με όλα τα άλλα προγράμματα. Ενώ στα άλλα προγράμματα (π.χ. ΕΣΠΑ) μετά την πραγματοποίηση εργασιών ενταλματοποιείται και εγκρίνεται από το επίτροπο η δαπάνη και στην συνέχεια αποστέλλοντα τα χρήματα από την Διαχειριστική Αρχή στον Δήμο και τέλος αυτός πληρώνει τον εργολάβο , στο LEADER ΑΛΙΕΙΑΣ δεν γίνεται έτσι αλλά μετά την ενταλματοποίηση και την έγκριση του Επιτρόπου πρέπει πρώτα να πληρώσει ο Δήμος το αντίστοιχο ποσό στον εργολάβο από δικά του χρήματα και μετά να στείλει στην ΑΝΔΩ φάκελο τεκμηρίωσης της σχετικής δαπάνης στο οποίο εκτός των άλλων περιλαμβάνονται και παραστατικά εξόφλησης του εργολάβου οπότε στην συνέχεια η ΑΝΔΩ δίνει τα αντίστοιχα χρήματα στον Δήμο.
d. Η ανωτέρω τεχνική λεπτομέρεια σημαίνει ότι ο Δήμος πρέπει να διαθέτει δικά του χρήματα να πληρώνει τον ή τους εργολάβους και μετά θα πάρει την ισόποση επιδότηση από την ΑΝΔΩ. Τέτοια χρήματα δυστυχώς δε υπάρχουν.
e. Δεδομένης της οικονομικής δυσκολίας του Δήμου η μόνη εφικτή λύση , κατά την άποψη μου , είναι: Να δανειοδοτηθεί ο Δήμος με μέρος των απαιτούμενων χρημάτων με αντίστοιχη εκχώρηση ισόποσης επιδότησης και έκδοση εγγυητικής επιστολής. Αυτό μπορεί να γίνει με ευλύγιστο και δυναμικό τρόπο ώστε να μειωθεί στο ελάχιστον η επιβάρυνση του Δήμου. Για παράδειγμα μόλις λαμβάνεται μια επιδότηση αμέσως να αποπληρώνεται το αντίστοιχο μέρος του δανείου που της αντιστοιχεί και να εκταμιεύεται το επόμενο μέρος αυτού αντίστοιχο με την επόμενη ώριμη πληρωμή. Μια ειδική συμβουλή από τις τράπεζες μέσω της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την σύναψη της δανειακής σύμβασης θα ήταν πολύ χρήσιμη
f. Αν η ανωτέρω πρόταση μου είναι πράγματι η μόνη εφικτή λύση τότε πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες για την βέλτιστη διαμόρφωση και υπογραφή της απαιτούμενης δανειακής σύμβασης το ταχύτερο δυνατόν.
g. Συγχρόνως πρέπει άμεσα:
i. Να διερευνηθεί η δυνατότητα μερικής ή και ολικής προκαταβολής των χρημάτων ανά έργο , μέσω της άμεσης ωρίμανσης και υποβολής σχετικού φακέλου-αιτήματος στην ΑΝΔΩ. (Υπάρχει τεχνικά αυτή η δυνατότητα)
ii. Να διεκδικηθεί , σε συνεργασία και με άλλους δημόσιους φορείς-δικαιούχους των υπόλοιπων 8 περιοχών του Leader Αλιείας , η τροποποίηση των ισχυουσών διατάξεων ώστε να επιτρέπεται η μεταβίβαση των ποσών των πληρωμών από τις διαχειριστικές αρχές στους δημόσιους φορείς υλοποίησης πριν την πληρωμή τους στους εργολάβους και η εκ των υστέρων τεκμηρίωση της ολοκλήρωσης των πληρωμών.

ΘΕΜΑ 3: ΑΓΟΡΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΦΩΚΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΕΟΛΟΓΟ
Για το θέμα αυτό απλώς σας ενημερώνω ότι ήδη βρίσκομαι σε συνεννόηση με κατοίκους της γειτονιάς μου προκειμένου να οριστικοποιηθεί μια άτυπη επιτροπή πολιτών της γειτονιάς που θα επιδιώξει τον ταχύτερο δυνατό απεγκλωβισμό του θέματος και επιτέλους , την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού έργου για την Κάλυμνο συνολικά. Θα σας κρατάμε ενήμερο για τις ενέργειές μας και θα σας επισκεφτούμε προσεχώς για τον απαιτούμενο συντονισμό των ενεργειών μας. Επίσης θα επιδιώξουμε την επαφή μας και με τον νυν Δήμαρχο κ. Διακομιχάλη και τον εργολάβο κ. Κρούσκο Ν καθώς και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια κριθεί σκόπιμη και απαραίτητη.

ΘΕΜΑ 4: ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
DSC07839Για το θέμα αυτό απλώς σας ενημερώνω ότι κατά τις ημέρες της πρόσφατης επικαιρότητας του , και για δική μου κατανόηση και χρήση , το μελέτησα , πιστεύω σε ικανοποιητικό βαθμό , και μου προέκυψαν σοβαρά συμπεράσματα που κανονικά θα έπρεπε τότε να τεθούν στον δημόσιο διάλογο και να γίνουν οι αντίστοιχες ενέργειες. Όμως τότε ήταν προεκλογική περίοδος και κάθε δική μου εμπλοκή στο θέμα σίγουρα δεν θα είχε μια δημιουργική υποδοχή από κανένα και επίσης σίγουρα δεν θα είχε το παραμικρό πρακτικό αποτέλεσμα , δυστυχώς. Όμως έστω και τώρα υπάρχουν σοβαρές ενέργειες που πρέπει να γίνουν και οι οποίες είναι αδύνατο να αναπτυχθούν και να τεκμηριωθούν στο πλαίσιο μιας ενημερωτικής-εισηγητικής επιστολής όπως η παρούσα.
Είμαι στην διάθεση του Δημοτικού Συμβουλίου για μια παρουσίαση αυτής της εργασίας και μια αντίστοιχη συζήτηση στο όποιο επίπεδο , με στόχο την κατανόηση του θέματος από όλους και για όλες τις πτυχές του και την άμεση λήψη αποφάσεων για τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν.
Κύριε Δήμαρχε, αγαπητέ Γιάννη

Τα 5 χρόνια που θα είσαι Δήμαρχος είναι μεγάλο χρονικό
διάστημα.

Θα καθορίσουν την ποιότητα της ζωής όλων μας , το μέλλον των παιδιών μας.

Θα είναι αυτοκτονικό για όλους μας αν δεν στηριχθεί η προσπάθειά σου από όλους και τουλάχιστον για ένα μεγάλο μέρος αυτής της πενταετίας έως ότου καταλήξει κανείς για το αν πετυχαίνεις ή όχι.

Ειλικρινά σου εύχομαι να πετύχεις. Το έχει ανάγκη η Κάλυμνος συνολικά και ο κάθε Καλύμνιος χωριστά.

Δέξου την παρέμβαση μου αυτή ως υλοποίηση του κοινού μας τόπου για έγκαιρη και τεκμηριωμένη συμμετοχή στην συζήτηση των δημόσιων θεμάτων, όλων των παραγόντων της δημόσιας ζωής της Καλύμνου , με διαφάνεια , καλοπιστία , σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Με εκτίμηση
Γιώργος Α Ρούσσος
Μαθηματικός -τ. Δήμαρχος Καλυμνίων

 

One response »

  1. Ο/Η Eleni Haramantas λέει:

    Συμφωνώ απολύτως μέ τό σκεπτικό σου Γιώργο μου,ποτέ δέν αμφέβαλα γιά τήν αγάπη σου γιά τήν Κάλυμνό μας.Λές όμως οι εγωισμοί νά μπούν στήν μέση;Θεία Ελένη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s