DSC09606Οι ευχές έπεφταν…βροχή από το παρευρισκόμενο πλήθος στο νέο δήμαρχο Καλυμνίων κ. Γιάννη Γαλουζή και στους νεοεκλεγέντες δημοτικούς συμβούλους στην σημερινή ορκωμοσία που πραγματοποιήθηκε στις 7 το απόγευμα στον όροφο του Πνευματικού Κέντρου.
Ηχηρές απουσίες από τη διαδικασία ο απερχόμενος δημάρχος κ. Δημ. Διακομιχάλης και οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του κ. Παν. Ζωϊδης και Σεμ. Ψαρομπά, οι οποίοι είχαν προηγουμένως ενημερώσει σχετικά τον κ. Γαλουζή με επιστολή τους για την απόφασή τους να απέχουν.
Η ζέστη και η αθρόα προσέλευση των συγγενών και φίλων των νεοεκλεγέντων που κατέκλυσαν την αίθουσα, δημιούργησαν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα παρά τα κλιματιστικά που λειτουργούσαν στο φουλ και παρά το γεγονός ότι η έναρξη έγινε ακριβώς στις 7 και ολοκληρώθηκε μία ώρα μετά.
Της τελετής χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παϊσιος, ενώ στην πρόκληση της νέας δημοτικής αρχής ανταποκρίθηκαν οι βουλευτές Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Υψηλάντης και κ. Μίκα Ιατρίδη, ο πρώην βουλευτής κ. Γιώργος Κασσάρας, οι πρώην δήμαρχοι Καλυμνίων κ. Μιχάλης Ζαϊρης και κ. Γιώργος Ρούσσος. Τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Κω κ. Κυρίτση, εκπροσώπησε ο κ. Δαυίδ Γερασκλής. Τις ευχές τους απέστειλαν γραπτώς οι βουλευτές κ. Μάνος Κόνσολας και Δημήτρης Κρεμαστινός.
Η επιστολή Διακομιχάλη
Μετά το σύντομο τελετουργικό ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ποθητός Μαγκούλιας ανέγνωσε την επιστολή του κ. Διακομιχάλη επισημαίνοντας πως η αποστολή της έγινε σήμερα στις 12 το μεσημέρι με κλητήρα του Δήμου. Στην επιστολή (κοινοποιήθηκε ταυτόχρονα στο υπουργείο Εσωτερικών και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου) ο απερχόμενος δήμαρχος ανέφερε μεταξύ άλλων πως σύμφωνα με τον Νόμο «οι εκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι μπορούν να αποποιηθούν την εκλογή τους δέκα ημέρες πριν από την έναρξη της νέας δημοτικής περιόδου, δηλαδή μέχρι και την 21η Αυγούστου 2014.
«Επειδή δεν θέλω να στερήσω το δικαίωμα του Νόμου, τόσο στον εαυτό μου, όσο και στους εκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους της Παράταξής μου, δε θα είμαστε παρόντες στη σημερινή διαδικασία της ορκωμοσίας».
Καταλήγοντας μάλιστα κατηγορούσε ανοιχτά τον κ. Γαλουζή για την επιλογή του να γίνει η ορκωμοσία δέκα ημέρες νωρίτερα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «η ορκωμοσία είναι η κορυφαία στιγμή στο πλαίσιο έναρξης μιας νέας δημοτικής περιόδου και της ανάληψης καθηκόντων του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων και πρέπει να συνάδει και με το γράμμα και με το πνεύμα του Νόμου και των ερμηνευτικών εγκυκλίων».
Χαιρετισμοί και επισημάνσεις
Στο σύντομο χαιρετισμό τους: ο κ. Υψηλάντης τάχθηκε στο πλευρό του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, η κ. Ιατρίδη κάλεσε τα μέλη του Σώματος να συμπορευθούν χέρι χέρι με σύμπνοια και αγάπη για να εκοξευθεί αναπτυξιακά τα επόμενα χρόνια η Κάλυμνος και ο κ. Κασσάρας υπογράμμισε πως το νησί έχει πολλές ανάγκες και πολλές απαιτήσεις και πως δεν υπάρχει η επιλογή της μικροπολιτικής.
Το λόγο πήραν στη συνέχεια οι επικεφαλής των αντιπολιτεύσεων: ο κ. Μαστροκούκος διαβεβαίωσε τους συμπατριώτες του ότι η παράταξή του θα τιμήσει την εντολή τους και θα ασκήσει γόνιμη αντιπολίτευση, ενώ ο κ. Μαύρος επεσήμανε πως θα είναι δίπλα στη νέα δημοτική αρχή με την προϋπόθεση ότι ο αγώνας της θα διακρίνεται από διαφάνεια και αξιοκρατία.
«Ξύπνα κόσμε»
DSC09653Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Σάκης Χούλης άδραξε την ευκαιρία, όταν του δόθηκε ο λόγος, για να απευθύνει έναν διαφορετικό χαιρετισμό. Έναν χαιρετισμό-κραυγή συμπαράστασης στον Παλαιστινιακό λαό, επικαλούμενος την τόσο επίκαιρη ποίηση του Γιάννη Ρίτσου: «Μαύρο! Τούτο το καλοκαίρι μαύρισε απ’ την κάπνα της φωτιάς. Ψάχνω να βρω μιαν άλλη λέξη απ’ τη λέξη “μαύρο”. Δε βρίσκω. Μαύρο και μαύρο. Αχ, μαύρη μάνα, Παλαιστίνη. Χτυπάω το άδειο παγούρι σου ταμπούρλο. Ξύπνα κόσμε. Ξυπνήστε!».
«Όλα στο φως, τίποτα στο σκοτάδι»
Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ομιλία του κ. Γιάννη Γαλουζή ο οποίος εμφανίστηκε ενωτικός «υπογράφουμε συμβόλαιο συνέπειας να υπηρετήσουμε όλους τους Καλύμνιους χωρίς διαχωρισμούς», έδωσε διαβεβαιώσεις για άσκηση των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες «όλα στο φως, τίποτα στο σκοτάδι» και απευθυνόμενος στους βουλευτές που βρίσκονταν στην αίθουσα τους κάλεσε να συνδράμουν την προσπάθεια που θα ξεκινήσει αναφερόμενος σε συγκεκριμένα θέματα που θα χρειαστεί η παρέμβασή τους.
Τέλος σχολιάζοντας την επιστολή Διακομιχάλη «στην οποία ουσιαστικά μας λέει πως έχει το δικαίωμα να σκεφτεί μέχρι τις 21 του μήνα αν θα συμμετάσχει στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο» σημείωσε με νόημα πως ο ίδιος θα περιμένει για δέκα ακόμη ημέρες την απόφαση του απερχόμενου δημάρχου, εκφράζοντας την πρόθεση να καλέσει ξανά στην ορκωμοσία του τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Παϊσιο.
Το νέο δ.σ.
Τα μέλη του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Καλυμνίων που έδωσαν απόψε όρκο να υπηρετήσουν για πέντε χρόνια την πατρίδα και τους συνδημότες τους είναι οι:
Μικές Ρήγας, Γιώργος Τρικοίλης, Γιώργος Ψαράς, Χαράλαμπος Πλάτσης, Ιωάννης Διαμαντής, Νέστωρ Φρατζής, Ποθητός Μαγκούλιας, Σακελλάρης Τηλιακός, Κωνσταντίνος Ζαϊρης, Γιώργος Πέρος, Ιωάννης Γαλιμιτάκης, Μαρία Αλεξανδράκη, Σεβαστός Κορφιάς, Μιχαήλ Βάλλας, Νικόλαος Μαργαρίτης, Γιώργος Μελάς, Γιάννης Μαστροκούκος, Εμμανουήλ Μουσελλής, Μιχαήλ Λελέκης, Ιωάννης Μαγκάκης, Σακελλάρης Ζερβός, Γιώργος Μαύρος, Γιάννης Μαγκάκης και Σακελλάρης Χούλης.


Έδωσε στίγμα
DSC09650Μας… εξέπληξε η βουλευτίνα κ. Μίκα Ιατρίδη η οποία, με το που κατέβηκε από το βήμα και μετά το σύντομο χαιρετισμό της, προέβη πάραυτα και ενώ η διαδικασία της τελετής βρισκόταν σε εξέλιξη, σε ανάρτηση στην προσωπική της σελίδα στο Facebook, φωτογραφιών από την ομιλία της και την ορκωμοσία των νέων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου προσθέτοντας το παρακάτω σχόλιο: «Ορκομωσία νέου Δημοτικού Συμβουλίου Καλύμνου! Καλορίζικοι! Με ενότητα συμπολίτευση, αντιπολίτευση και με τη βοήθεια της Παναγίας να ξαναφέρετε την Κάλυμνό μας στην ανάπτυξη που της αξίζει!!».
Άμα το έχεις με την τεχνολογία…

 

Ενδυματολογικές επιλογές
DSC09608Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες η τελετή ορκωμοσίας δεν διέπονταν από συγκεκριμένο ενδυματολογικό κώδικα. Κάποιοι έκαναν αυστηρή εμφάνιση με κουστούμια και γραβάτες και ταγέρ (ο λόγος για τη μοναδική γυναίκα την κ. Αλεξανδράκη). Κάποιοι επέλεξαν να εμφανιστούν φορώντας κουστούμι χωρίς γραβάτα, κάποιοι απλά ένα πουκάμισο ή t-shirt και παντελόνι.
Δεδομένου μάλιστα ότι η ζέστη στην αίθουσα ήταν αφόρητη και βλέποντας τα κάθιδρα μέτωπα και πουκάμισα, είμαστε σίγουροι πως πολλοί ήταν εκείνοι που μετάνιωσαν για τις ενδυματολογικές τους επιλογές…

 

 

Βαρόµετρο χειροκροτήµατος
DSC09615Τη δική του σημειολογία είχε το χειροκρότημα κατά την ανακοίνωση των ονομάτων των δημοτικών συμβούλων προκειμένου αυτοί να σπεύσουν να υπογράψουν το σχετικό πρακτικό της ορκωμοσίας. Από την ένταση του χειροκροτήματος των παρευρισκομένων αντιλαμβανόσουν το πόσο δημοφιλές ήταν το κάθε μέλος του Σώματος, αλλά και ποιος είχε τους περισσότερους φίλους και συγγενείς στην αίθουσα…

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s