DSC09874Η παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος του Καλύμνιου δημοσιογράφου Μιχάλη Τεζάρη «Η Ελλάδα της Κρίσης σε 100+ φωτογραφίες, 2010-2013» το απόγευμα στο καφέ «ραντεβού», αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για γόνιμη σκέψη και προβληματισμό όσον αφορά στις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας και στις αιτίες που μας οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο. Με αυτοκριτική διάθεση και εξομοιώνοντας τα δεινά που έχουν βρει τους Έλληνες που ζουν στην Αθήνα (απ’ όπου και το σύνολο των φωτογραφιών του βιβλίου) με αυτά που βιώνουν οι Καλύμνιοι στην εσχατιά της χώρας, έγινε έκκληση, τόσο από το πάνελ των ομιλητών όσο και από τους παρευρισκόμενους, για ομόνοια και σύμπνοια προκειμένου να δοθεί ένα τέλος σ’ αυτή την εξαθλίωση.
Ένα λεύκωμα με πολλούς αποδέκτες
Για τον Μιχάλη Τεζάρη και τον δυνάδελφό του Γιάννη Κέμμο που συνυπογράφει το άλμπουμ, μίλησε αρχικά ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Μαύρος για να επικεντρωθεί στη συνέχεια στις εικόνες που επέλεξαν για να συμπεριλάβουν στο βιβλίο τους. Αφού έκανε μια γρήγορη περιήγηση σ’ αυτές που του προκάλεσαν ζωηρή αίσθηση (άστεγοι, διαδηλώσεις, αυτοκτονίες), άδραξε την ευκαιρία για να πάει την κουβέντα πιο πέρα υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «όλα αυτά συμβαίνουν σε μια Ελλάδα που όλοι ξέρουμε τι φταίει αλλά ο καθένας δίνει τη δική του ερμηνεία ανάλογα με τον ρόλο που επιτελεί ή που θέλει να επιτελέσει», παρουσιάζοντας τις πολλές αναγνώσεις της κρίσης.
Καταλήγοντας επεσήμανε πως το λεύκωμα είναι αφιερωμένο σε όλους αυτούς που παλεύουν για τα προς το ζειν, τους πατεράδες και τις μανάδες που πάλεψαν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, στους νέους επιστήμονες που σπούδασαν είναι γεμάτοι γνώσεις και ενέργεια να προσφέρουν και δεν μπορούν να βρουν δουλειά, στα παιδιά μας «για να το βλέπουν όταν θα μεγαλώσουν όπως εμείς τώρα βλέπουμε κάποιες φωτογραφίες από δικτατορία, από εμφυλίους και προσπαθούμε να μην κάνουμε τα ίδια λάθη» και στη γενιά των 30-40 «που οφείλουμε να κάνουμε αυτό που λεει ο Μιχάλης οτι έκαναν οι γονείς του, ο κύριος Θεόφιλος και η κυρία Αγγελική και πολλοί άλλοι γονείς, να μάθουμε στα παιδιά μας να παλεύουν και να προσφέρουν στο σύνολο με γνώμονα την τιμιότητα την αξιοκρατιά ,την διαφάνεια και την αλληλεγγύη».
Ιστορική μνήμη και μάθημα
«Ελπίζω ότι το βιβλίο αυτό δεν θα αποτελέσει μόνο ένα αρχειακό άλμπουμ, αλλά μια ιστορική μνήμη και ένα μάθημα για πιο υπεύθυνες πολιτικές που θα εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας» σημείωσε αμέσως μετά ο Μιχάλης Τεζάρης. Ο ίδιος ένιωσε την ανάγκη να αποσαφηνίσει πως αν και έζησε και ζει πάμπολλα τέτοια γεγονότα, όπως αυτά που απαθανάτισε με την φωτογραφική μηχανή του, ποτέ δεν αποδέχθηκε ως λογικές τις εικόνες που έβλεπε «δεν μπορεί να βλέπεις ανθρώπους να τρώνε από τα σκουπίδια και να το θεωρείς λογικό» επιδιώκοντας ίσως να αφυπνίσει ανάλγητες συνειδήσεις, σημεία των καιρών. Στάθηκε κυρίως στην απότομη άνοδο της χρυσής αυγής στην Ελλάδα, αποτρέποντας τους συμπατριώτες του από πιθανές σκέψεις στήριξης του νεοναζιστικού μορφώματος.
«Αν όνειρό μας είναι να γίνουμε μια βραχονησίδα…»
Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδοίκησης του νησιού που βρίσκονταν εντός και εκτός της αίθουσας, τους παρακάλεσε να φροντίσουν τον τόπο τους και τους ανθρώπους του και να δώσουν αγώνα για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. «Δεν γίνεται να μην έχουμε γιατρούς, φάρμακα. Δεν γίνεται να μην έχουμε παιδεία. Πρέπει να μαζευτούμε όλοι, να οργανωθούμε και να αγωνιστούμε. Όχι διχόνοια, όχι εμφυλιακές καταστάσεις. Πρέπει να σταματήσει αυτό που συμβαίνει στην Κάλυμνο η ασυδοσία, η ανομία. Τι θα αφήσουμε πίσω μας; Είμαστε καλοί άνθρωποι στην Κάλυμνο, έχουμε χάσει όμως τον προσανατολισμό μας. Το νησί συνεχώς αδειάζει. Αν όνειρό μας είναι να γίνουμε μια βραχονησίδα, τότε επιτελούμε άξια τον ρόλο μας».
Ακολούθησαν τοποθετήσεις και από το κοινό όπου διατυπώθηκε η ίδια αγωνία για την πορεία του νησιού.

One response »

  1. Ο/Η Mikes Rigas λέει:

    Συγχαρητήρια Μιχάλη για ενα υπέροχο λεύκωμα που αποθανατίζει την κατάσταση της πατρίδας μας σήμερα. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο και σε λίγα χρόνια να ακολουθήσει ένα νέο που θα δείχνει μια νέα Ελλάδα!
    Σας υπενθυμίζω ότι ο Μιχάλης είναι ο πρώτος Καλύμνιος που έγινε μέλος της ΕΣΗΕΑ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s