DSC09918Στο πρώην Φαρμακείο της Χώρας, σε ένα παραδοσιακό οίκημα, κτισμένο το 1900 από την τότε Δημογεροντία, στην ιστορική συνοικία «Μαγαζί» φιλοξενούνται από σήμερα οι πολύτιμοι, για τη νεότερη ιστορία του νησιού, τόμοι των αρχείων της Δημογεροντίας που καλύπτουν μια σημαντική περίοδο εκατό χρόνων, όχι μόνο για την Κάλυμνο, αλλά και για τα γύρω «αδελφά νησιά».
Τα κτίριο εγκαινιάστηκε στις 7 σήμερα το απόγευμα από την απερχόμενη δημοτική αρχή φέροντας εις πέρας, με τον τρόπο αυτό, μια προσπάθεια καταγραφής και αξιοποίησης του πλούσιου αρχειακού υλικού που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2011 με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία της Τοπικής Αρχειακής Συλλογής Δήμου Καλυμνίων.
Όπως επισημάνθηκε, αυτό ήταν το πρώτο βήμα σειράς ενεργειών που επιβάλλεται να ακολουθήσουν προκειμένου οι τόμοι να αντέξουν και να διασωθούν από τη φθορά του χρόνου. Ο υπεύθυνος της Συλλογής κ. Κυριάκος Χατζηδάκης διατύπωσε μάλιστα την ευχή «η ιερή για όλους μας ιστορική παρακαταθήκη να εμπλουτιστεί συν το χρόνω με ποικίλο αρχειακό υλικό (βιβλία, έγγραφα, παλιές εφημερίδες, περιοδικά, φωτογραφίες κ.λπ.) που βρίσκεται διάσπαρτο στα χέρια ιδιωτών κ.α. Αυτός πρέπει να είναι από δω και πέρα ένας από τους στόχους των ανθρώπων που θα αναλάβουν να υπηρετήσουν το τοπικό μας αρχείο».
Στην «πλατεία Δημογεροντίας»
Αυτή είναι η ονομασία που έδωσαν οι κάτοικοι της περιοχής στην πλατεία όπου βρίσκεται το παλαιό Φαρμακείο προβαίνοντας στη συγκέντρωση υπογραφών, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νικόλας Γαβαλάς. Ο ίδιος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στους πολλούς συμβολισμούς που συνυπάρχουν στο κτίριο που επιλέχθηκε να στεγάσει το αρχειακό υλικό, υπογραμμίζοντας πως «είναι το μοναδικό στο χωριό που κατασκευάστηκε με έξοδα συμπολίτη μας και ανήκει στο Δήμο. Δεν έγινε από κανέναν κατακτητή, είναι ελληνικό».
«Μεταφέραμε την κιβωτό της διαθήκης της Καλυμνιακής κοινωνίας στο φυσικό της χώρο» κατέληξε ο κ. Γαβαλάς για να ευχαριστήσει στη συνέχεια όλους τους ιδιώτες χορηγούς, τους ανθρώπους που εργάστηκαν υποδειγματικά για την ολοκλήρωση της Τοπικής Αρχειακής Συλλογής και δη τον κ. Κυριάκο Χατζηδάκη «την ψυχή του αρχείου» και την συνεργάτιδά του κ. Ελένη Σκυλλά.
Τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο κ. Γιάννη Γαλουζή εκπροσώπησε ο κ. Ιωάννης Γαλιμιτάκης ο οποίος διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους πως «η νέα δημοτική αρχή θα αξιοποιήσει και θα προβάλλει όσο το δυνατόν καλύτερα το θησαυρό της πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς».
«Άνοιξα μια τεράστια πόρτα»
Ως την κορυφαία στιγμή της τριαντάχρονης εμπλοκής του με τα κοινά χαρακτήρισε τα εγκαίνια του κτιρίου, στο οποίο θα λειτουργεί στο εξής η Τοπική Αρχειακή Συλλογή του Δήμου Καλυμνίων, ο απερχόμενος δήμαρχος κ. Δημήτρης Διακομιχάλης. «Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος και ικανοποιημένος γιατί είχα την τιμή να ανοίξω την πόρτα αυτού του χώρου. Άνοιξε μια τεράστια πόρτα, γιατί ο χώρος αυτός δεν θα είναι μια αποθήκη, αλλά ένας χώρος λειτουργικός, θα είναι η καρδιά της Καλύμνου, η ιστορία του τόπου μας».
Ο κ. Διακομιχάλης έκανε μια σύντομη αναφορά στην έναρξη και ολοκλήρωση της όλης προσπάθειας και εξέφρασε κι αυτός τις ευχαριστίες του στους ανθρώπους που εργάστηκαν για την υλοποίηση του μεγαλεπήβολου αυτού στόχου. Τέλος σημείωσε πως στη διάθεση της νέας δημοτικής αρχής θα βρίσκονται και δυο μελέτες σχετικά με την αυτόματη πυρόσβεση και την διατήρηση της προβλεπόμενης για το χώρο θερμοκρασίας, ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία των παλαιών τόμων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s