DSC00080Την προσφορά και το έργο του κ. Φίλιππου Ολυμπίτη (φωτο), την έχει περιγράψει πριν από ένα περίπου χρόνο η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» που τον βράβευσε επειδή «από το 1996 αφιέρωσε τη ζωή του στην ίδρυση του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία «ο Άγιος Παντελεήμων» (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) στην Κάλυμνο, με σκοπό να συμβάλλει σε μια καλύτερη και αξιοπρεπή ζωή των ανθρώπων αυτών και των οικογενειών τους, δεδομένης της έλλειψης αντίστοιχων υποδομών στο νησί».

Επιβραβεύτηκε επίσης για το ψυχικό του σθένος και τη θετική του στάση απέναντι στη ζωή, χαρακτηρίζοντάς τον ως αφανή ήρωα της καθημερινότητας που ανέτρεψε τα κοινωνικά δεδομένα, προσφέροντας ανιδιοτελώς και διαχρονικά, σημαντικό έργο για τους συνανθρώπους του, αποτελώντας παράλληλα παράδειγμα προς μίμηση. Σ’ αυτόν τον άνθρωπο λοιπόν οφείλεται η λειτουργία του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και αυτός με τη σειρά του οφείλει την δράση του στην κόρη του Μαρία, η οποία υπήρξε η κινητήριος δύναμη για όλη αυτή την πολύχρονη προσφορά η οποία κάθε άλλο παρά εξαντλήθηκε στην δημιουργία του Κέντρου, αφού οι στόχοι του, αν και μεγαλεπήβολοι υλοποιούνται ένας ένας με αργά αλλά σταθερά βήματα.

Βιώνοντας τον ρατσισμό

Ο ρατσισμός απέναντι στο παιδί του ήταν η κύρια αιτία που τον ώθησε να δημιουργήσει μια δομή αποκλειστικά για τα παιδιά με ιδιαιτερότητες, δεδομένου ότι επιστρέφοντας στην Κάλυμνο με την οικογενειά του, από την Αυστραλία όπου είχε μεταναστεύσει σε νεαρή ηλικία, ήρθαν αντιμέτωποι με την προκατάληψη και τη σκληρότητα συγγενών και φίλων, για το «άρρωστο- προβληματικό» παιδί. Βίωσαν έντονα το συναίσθημα της απόρριψης και απέφευγαν να συμμετάσχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις, οικογενειακές-φιλικές συναθροίσεις, προκειμένου να προστατευτούν από τα επικριτικά βλέμματα. Αν και στην αρχή η κοινωνία ήταν διστακτική και πολλοί δεν πίστευαν σ’ αυτό που είχε οραματιστεί, κατάφερε με πολύ αγώνα και κόπο να την ευαισθητοποιήσει και να στηρίξει την όλη προσπάθειά του.

Το ιστορικό του Κέντρου DSC00087

Το 2000 για πρώτη φορά χορηγείται άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του ως πιστοποιημένος φορέας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπου στεγάζεται σε μισθωμένο οίκημα (πρώην Λιονταράκια) το οποίο τα μέλη του διαμορφώνουν και εξοπλίζουν κατάλληλα. Το 2009, ο Δήμος Καλυμνίων παραχωρεί τη χρήση του κτιρίου «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Α.με.Α» σε μια πολύ όμορφη έκταση 7 περίπου στρεμμάτων στο Άργος. Ένα κτίριο Ευρωπαϊκών Προδιαγραφών με ειδικά διαμορφωμένους χώρους για την κάλυψη των αναγκών του Κέντρου, στόχοι του οποίου είναι η κατάργηση της απομόνωσης, του οικογενειακού εγκλεισμού και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των μελών του.

Ο τρόπος λειτουργίας του

Σήμερα 35 άτομα με αναπηρίες έχουν βγει από τα σπίτια τους, φιλοξενούνται καθημερινά στο Κέντρο στο οποίο μεταφέρονται με ειδικά λεωφορεία, απασχολούμενα δημιουργικά για έξι περίπου ώρες, συμμετέχοντας σε προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες του καθενός. Ειδικότερα προσφέρει υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας , δημιουργικής απασχόλησης μέσω προγραμμάτων έκφρασης και ψυχαγωγίας, άσκησης λόγου, ανάπτυξης ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, άθλησης και σωματικής αγωγής και ψυχολογική υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Στο κτίριο λειτουργεί αίθουσα γυμναστικής, ηλεκτρονικών υπολογιστών, υφαντικής, αγγειοπλαστικής, διακοσμιτικής και εικαστικής-χειροτεχνίας, ενώ απασχολούνται έντεκα άτομα (κοινωνική λειτουργός, ψυχολόγος, κοινωνιολόγος, παιδαγωγοί, διοικητικό προσωπικό).

Με χορηγίες και προσφορές

Εκτός από την χρηματοδότησή του μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, η λειτουργία του Κέντρου στηρίζεται κυρίως σε οικονομικές ενισχύσεις από ιδιώτες, από πωλήσεις ημερολογίων, από bazaar των έργων των παιδιών κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα και Καλοκαίρι, δεδομένου ότι το Κέντρο είναι ανοικτό για το κοινό καθημερινά. Σημαντική βοήθεια για το Σωματείο είναι ότι τα πάγια έξοδα του κτιρίου όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΚ τα έχει αναλάβει ο Δήμος Καλυμνίων βάσει Προγραμματικής Σύμβασης. Ταυτόχρονα και σε καθημερινή βάση ο πρόεδρός του κ. Ολυμπίτης «βομβαρδίζει» με επιστολές όλους τους κρατικούς και μη φορείς, έχοντας εξασφαλίσει σημαντικές χορηγίες κυρίως σε υπερσύγχρονο εξοπλισμό.

Ένα ακόμη όραμα παίρνει σάρκα και οστά

Ο πρόεδρος του Σωματείου τους τελευταίους δέκα μήνες έχει έναν επιπλέον λόγο για να αισιοδοξεί. Πρόκειται για την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013 του έργου «Κατασκευή και εξοπλισμός Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμΕΑ στην Κάλυμνο», με προϋπολογισμό1,1 εκ. ευρώ. Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο. «Ένας από τους σημαντικότερους στόχους και δικός μου αλλά και του Σωματείου ήταν η δημιουργία κατοικιών- ξενώνων, υποστηριζόμενης διαβίωσης για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των ατόμων με αναπηρία. Η αγωνία πολλών γονιών, είναι όταν φύγουν από τη ζωή να εξασφαλίσουν μια στέγη κατάλληλη για τα παιδιά τους. Οι κατοικίες θα στελεχώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό που θα στηρίζει ενεργά τους ενοίκους ώστε να διαχειρίζονται την καθημερινότητα τους, να συμβιώνουν δημιουργικά και να ενταχθούν στο περιβάλλον για να εξασφαλίσουν αυτόνομη και αξιοπρεπή διαβίωση».

Και οι διεκδικήσεις δεν σταματούν

Αν και δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι εργασίες για την κατασκευή των κατοικιών (δίπλα από το ΚΔΑΠ) ο κ. Ολυμπίτης μας εκμυστηρεύεται έναν νέο στόχο που έχει θέσει το Σωματείο που δεν είναι άλλος από την δημιουργία και λειτουργία σε παραθαλάσσια περιοχή της Καλύμνου, μόνιμου χώρου για θερινές διακοπές προσαρμοσμένες στις ανάγκες των ατόμων. «Η πολύχρονη εμπειρία μας στη διοργάνωση παρόμοιων δραστηριοτήτων οδήγησε στη διαπίστωση αυτής της αναγκαιότητας. Θέλουμε να επιχειρήσουμε μια νέα προσέγγιση όπου θα συνυπάρχουν η ψυχαγωγία και η αναψυχή με την εκπαίδευση σε δεξιότητες καθημερινής ζωής».

Αν λάβουμε υπόψη το τι έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα στην Κάλυμνο όσον αφορά στα άτομα με αναπηρία, θεωρούμε ότι είναι θέμα χρόνου να πάρει το δρόμο του και αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Σωματείου. «Η προσωπική εξέλιξη του κάθε παιδιού καθώς και η δημιουργικότητα του είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση και η ηθική ανταμοιβή μου. Αυτά είναι που μου δίνουν την δύναμη όχι μόνο να συνεχίσω αλλά και να επεκτείνω το έργο που εξαρχής είχα οραματιστεί» μας λέει ο κ. Ολυμπίτης.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως σε μια περίοδο κρίσης, στο ΚΔΑΠ εργάζονται έντεκα άτομα και όταν ολοκληρωθούν οι κατοικίες θα προσληφθεί επιπλέον προσωπικό, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με τις εγκαταστάσεις για τις θερινές διακοπές των ατόμων με αναπηρία. Αυτή είναι μια άλλη κοινωνική διάσταση του θέματος την οποία οφείλουν να δουν και να στηρίξουν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, όπως άλλωστε έχουν κάνει μέχρι σήμερα.

Το δ.σ. του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ

Το πενταμελές διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου «Άγιος Παντελεήμων» απαρτίζεται από τους:

-Φίλιππο Ολυμπίτη, πρόεδρο

-Κατερίνα Βαρδαούλη Ατσά, αντιπρόεδρο

-Χρήστο Χατζηιωάννου, γραμματέα

-Κατερίνα Βοντετσιάνου, ταμία

-Πόπη Γαβαλά Γλυνάτση, μέλος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s