dsc05526

Οι περσινοί πρώτοι απόφοιτοι της Σχολής

Πολύ δύσκολα θα λειτουργήσει φέτος η Σχολή Δυτών Καλύμνου, δεδομένου ότι υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα στο Λιμεναρχείο του νησιού που καθιστούν ιδιαίτερα αμφίβολη τη δυνατότητα συνέχισης εκπαίδευσης στις εγκαταστάσεις της. Η αίθουσα της σχολής, όπου πέρυσι γινόταν η θεωρητική άσκηση των μαθητών, έχει μετατραπεί από την άνοιξη, σε χώρο υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας των δεκάδων μεταναστών που καθημερινά σχεδόν εντοπίζονται στα θαλάσσια όρια της Καλύμνου. Αν και ο Δήμος και η Μητρόπολη έχουν παραχωρήσει κάποιους χώρους για το σκοπό αυτό (στο εντευκτήριο του Ανοιχτού Θεάτρου Χώρας και στις θερινές κατασκηνώσεις του Άργους αντίστοιχα), η έλευση του χειμώνα θα καταστήσει τον έναν τουλάχιστον από τους δύο χώρους ακατάλληλο. Η κρίση στη Συρία και η αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα, έχει επιβαρύνει τους λιμενικούς των νησιών της Δωδεκανήσου και στην προκειμένη περίπτωση της Καλύμνου με επιπλέον καθήκοντα και ως εκ τούτου μια επιπρόσθετη ευθύνη, όπως είναι αυτή της λειτουργίας της Σχολής Δυτών, αποτελεί πονοκέφαλο για τους υπεύθυνους του Λιμεναρχείου, λόγω της έλλειψης προσωπικού. Ο λιμενάρχης κ. Ιωάννης Οικονομάκος τονίζει πως το υπουργείο Ναυτιλίας έχει ενημερώσει από το καλοκαίρι τον Δήμο Καλυμνίων (το ίδιο συνέβη και με τις δημοτικές αρχές των υπολοίπων νησιών) ζητώντας την υπόδειξη χώρων που θα μπροούν να φιλοξενούνται προσωρινά οι μετανάστες, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει γίνει κάτι τέτοιο.

Αναρμόδιος ο Δήμος

Από την πλευρά του ο δήμαρχος κ. Γιάννης Γαλουζής σημειώνει πως ο Δήμος δεν έχει καμιά αρμοδιότητα για τους μετανάστες , παραπέμποντάς μας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην οποία –όπως είπε- χορηγούνται χρήματα για το σκοπό αυτό. «Ας μας χρηματοδοτήσουν και θα φροντίσουμε να εξασφαλίσουμε κάποιους χώρους, όπως για παράδειγμα κάποια ξενοδοχεία. Σε διαφορετική περίπτωση ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει κάτι» υπογραμμίζει για να προσθέσει πως εντός των επόμενων ημερών προτίθεται με πρωτοβουλία του να συγκαλέσει σύσκεψη στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν ο έπαρχος Καλύμνου, ο λιμενάρχης και ο αστυνομικός διευθυντής προκειμένου να αναζητήσουν, από κοινού, λύσεις στο θέμα που έχει δημιουργηθεί. Κι όλα αυτά γιατί ακόμη δεν υπάρχει η χάραξης μίας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής και συνεργασίας στο θέμα της μετανάστευσης, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να το έχει εναποθέσει η κεντρική εξουσία στις τοπικές κοινωνίες χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει η απαιτούμενη στήριξη και βοήθεια.

Υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τη Σχολή DSC00094

«Δεν χρηματοδοτείται η Περιφέρεια για τους ματενάστες» απαντά ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κ. Κώστας Σταυλάς. Δεδομένου ότι ο ίδιος είχε ασχοληθεί πέρυσι, με την ιδιότητα του επάρχου Καλύμνου, με την επαναλειτουργία της Σχολής Δυτών μας ενημερώνει πως, όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τη Σχολή ύψους 25.000 ευρώ, με το ποσό να είναι ήδη κατατεθημένο σε συγκεκριμένο λογαριασμό της Alpha τράπεζας. Μάλιστα έχει ενημερώσει σχετικά το Λιμεναρχείο Καλύμνου. Ο ίδιος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπεύθυνο του υπουργείο Νατιλίας και Αιγαίου ο οποίος τον ενημέρωσε πως τις επόμενες ημέρες θα δημοσιοποιήσει τη σχετική προκήρυξη.

Ο πρόεδρος των σπογγαλιέων

Αισιόδοξος εμφανίζεται και ο πρόεδρος των Σπογγαλιέων Καλύμνου κ. Παντελής Γεωργαντής όσον αφορά στη λειτουργία της σχολής, δηλώνοντας πως η έναρξή της θα γίνει στα μέσα του Οκτώβρη. Ο ίδιος δέχεται συχνά τηλεφωνήματα από νέους διαφόρων περιοχών της Ελλάδας που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τα μαθήματα και ρωτούν για τον ακριβή χρόνο δημοσίευσης της σχετικής προκήρυξης.

Η σχολή

Να υπενθυμίσουμε ότι η Σχολή Δυτών Καλύμνου λειτούργησε για πρώτη φορά πέρυσι, μετά από επτά χρόνια που παρέμεινε κλειστή. Είχε πρωτοξεκινήσει τη λειτουργία της το 1956 με Βασιλικό Διάταγμα, με σκοπό να καλυφθεί το κενό της άγνοιας και να σταματήσουν τα απανωτά ατυχήματα (γνωστά ως νόσος των δυτών). Το 2006 διέκοψε τη λειτουργία της λόγω αδυναμίας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, όπου υπάγεται, να τη χρηματοδοτήσει. Επτά χρόνια μετά, με αποκλειστικό χρηματοδότη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η σχολή υποδέχθηκε ξανά τους πρώτους μαθητές της. Πέρυσι αποφοίτησαν 21 εκπαιδευόμενοι της σχολής οι 14 εκ των οποίων απέκτησαν το δίπλωμα του δύτη, 1 του κυβερνήτη και 6 του επιτηρητή (του κολαουζιέρη στη γλώσσα των σφουγγαράδων).

Η φοίτηση είναι δωρεάν και τα μαθήματα, τα οποία διαρκούν 40 μέρες, παρέχουν στους μαθητές όλες τις απαραίτητες γνώσεις για ασφαλή υποβρύχια δραστηριότητα, καθώς και γνώσεις για τις πολυάριθμες επαγγελματικές εφαρμογές της κατάδυσης όπως ανεύρεση και ανέλκυση αντικειμένων, εργασίες σε λιμένες, τοποθέτηση και υποβρύχια ηλεκτροκόλληση αγωγών. Το πτυχίο της σχολής, μαζί με την προϋπηρεσία ενός χρόνου του κατόχου ως βοηθού δύτη, εξασφαλίζουν άδεια δύτη.

Να σημειώσουμε τέλος ότι πέρυσι η σχειτκή προκήρυξη είχε δημοσιευθεί στις 19 Ιουνίου 2013 και τα μαθήματα αν και είχαν προγραμματιστεί για τις 7 του Οκτώβρη, ξεκίνησαν ένα περίπου μήνα μετά, με τους πρώτους απόφοιτους να παίρνουν το δίπλωμά τους στις 20 Δεκεμβρίου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s