DSC00373Τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης δέχθηκε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η δημοτική αρχή Καλυμνίων, όταν το Σώμα κλήθηκε να λάβει απόφαση σχετικά με την διενέργεια οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου στον Δήμο, τα νομικά του πρόσωπα και τις επιχειρήσεις του για τα έτη 2011-2014, την περίοδο δηλαδή δημαρχίας Διακομιχάλη.

Οι ενστάσεις αφορούσαν τόσο στη σκοπιμότητα όσο και στον τρόπο που επιλέγει η δημοτική αρχή να πραγματοποιήσει τον έλεγχο, με τη συνδρομή ορκωτών λογιστών, μετά την καθοριστική πρόταση του πρώην δημάρχου κ. Δημ. Διακομιχάλη ο έλεγχος να είναι κατασταλτικός, δηλαδή να διενεργηθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο ή από επιθεωρητές του υπουργείου ώστε να μην επιβαρυνθεί οικονομικά ο Δήμος, αλλά και να εξασφαλιστεί η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων του. Η πρόταση που τελικά μπήκε σε ψηφοφορία αφορούσε καταρχήν στη διενέργεια ελέγχου, αφήνοντας ανοιχτό τον τρόπο με τον οποίο αυτός θα γίνει. Θετικά ψήφισαν τα μέλη της συμπολίτευσης και ο κ. Διακομιχάλης με τον τελευταίο να προσθέτει τον χαρακτηρισμό του κατασταλτικού.

Οι τοποθετήσεις DSC00368

Την εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Ι. Γαλιμιτάκης ο οποίος απαρίθμησε σειρά λόγων που καθιστούν αναγκαία την οικονομική έρευνα «για να υπάρχει μια πλήρη εικόνα στον Δήμο», «έχουν συνταξιοδοτηθεί πολλοί έμπειροι υπάλληλοι», «με τον Καλλικράτη οι αλλαγές είναι συνεχείς και η μη τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών επιβάλλει πρόστιμα», «πρέπει να εμπεδωθεί στη συνείδηση όλων πως οι υπηρεσιακές παρατυπίες έχουν οικονομικές επιπτώσεις» για να καταλήξει υπογραμμίζοντας πως «δεν πρέπει να ληφθεί ως μομφή στην προηγούμενη δημοτική αρχή και ιδιαίτερα στον κ. Ηλ. Τσέρο, τον οποίο τιμούμε και σεβόμαστε για την προσφορά του».

Τον λόγο ζήτησε αμέσως μετά ο κ. Δημ. Διακομιχάλης ο οποίος μίλησε αρκετή ώρα αλλάζοντας τη δυναμική της συζήτησης στο Σώμα. «Η πρότασή μου είναι να γίνει κατασταλτικός έλεγχος σε όλη τη διαχείριση του Δήμου από το Ελεγκτικό Συνέδριο» σημείωσε, για να επιχειρηματολογήσει στη συνέχεια υπέρ της θέσης του αυτής επικαλούμενος την απαλλαγή του Καλυμνιακού λαού από ένα κόστος της τάξεως των 30.000 ευρώ περίπου, την εξασφάλιση της αξιοπιστίας δεδομένου ότι πρόκειται για ένα κρατικό όργανο, αποσοβώντας τέλος τον κίνδυνο ο επίτροπος να μην εγκρίνει τη συγκεκριμένη δαπάνη, με το σκεπτικό ότι δεν ήταν απαραίτητη αφού κάθε χρόνο τα οικονομικά των Δήμων ελέγχονται. Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης επιτέθηκε προσωπικά εναντίον του κ. Γαλιμιτάκη και απευθυνόμενος στον δήμαρχο και στους συμβούλους της δημοτικής αρχής τους κάλεσε να αναθεωρήσουν την απόφασή τους λέγοντας πως «στήνεται με τον τρόπο αυτό στα δύο μέτρα τους υπαλλήλους της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου», «είμαστε υποχρεωμένοι να προστατέψουμε τις υπολήψεις των υπαλλήλων», «ανοίγετε τους ασκούς του αιόλου» για να διερωτηθεί τέλος «με τέτοια συμπεριφορά επιδιώκετε τη συναίνεση;».

Ψήφος κατά συνείδηση DSC00371

«Υπάρχει κίνδυνος να βγάλετε ήρωα τον Διακομιχάλη» είπε στην εισήγησή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γ. Μαστροκούκος κάνοντας μια υποθετική σκέψη βάσει της οποίας ο έλεγχος δεν παρουσιάσει τελικά κανένα μεμπτό στοιχείο όσον αφορά στη διαχείριση, αφού με τον τρόπο που προτείνεται να γίνει δεν θα εξεταστεί η σκοπιμότητα των διαφόρων δαπανών, αλλά η νόμιμη εκτέλεσή τους, η οποία έχει ελεγχθεί και εγκριθεί από τον Επίτροπο. Θεώρησε καλύτερο τον κατασταλτικό έλεγχο, αλλά ολοκληρώνοντας κάλεσε το Σώμα «να κοιτάξουμε μπροστά και να πάμε παρακάτω» προσθέτοντας πως στη δική του παράταξη αποφάσισαν να ψηφίσει ο καθένας με τη συνείδησή του.

Περισσότερα τα αρνητικά

Την πιο εμπεριστατωμένη τοποθέτηση έκανε ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μαν. Μουσελλής ο οποίος παρέθεσε αναλυτικά τα θετικά και τα αρνητικά της πρότασης. Στα θετικά κατέταξε μόνο το επιχείρημα που αφορούσε στην πλήρη γνώση που πρέπει να έχει η νέα δημοτική αρχή η οποία παραλαμβάνει έναν ΟΤΑ, για να ακολουθήσει η παρουσίαση των αρνητικών στοιχείων αυτής της ενέργειας:

-τακτικός έλεγχος γίνεται κάθε χρόνο μέσω τον ισολογισμών, σε ένα μήνα θα ξαναέχουμε έλεγχο για να κλείσουμε το οικονομικό έτος

-ο επίτροπος ελέγχει τη νομιμότητα των παραστατικών και έχει ελεγχθεί το 95% αυτών, για τα υπόλοιπο 5% που αφορά σε ποσά κάτω των 5.000 ευρώ γίνεται κατασταλτικός έλεγχος κάθε χρόνο

-αμφισβητώ την νομιμότητα της συγκεκριμένης δαπάνης, όταν υπάρχει έλεγχος κάθε έτος, δεν θα περάσει από τον Επίτροπο –

πρέπει να δούμε και το κόστος του ελέγχου σε εργατοώρες όταν κάθε ορκωτός λογιστής θα απασχολήσει έναν με δύο υπαλλήλους για όσο διάστημα θεωρήσει σκόπιμο. Οι υπηρεσίες του Δήμου θα ατονήσουν και θα καθυστερήσει η ικανοποίηση των όποιων αιτημάτων των πολιτών

-θα δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα στους υπηρεσιακούς παράγοντες, θα φοβούνται να υπογράψουν το οτιδήποτε και για μια υπογραφή θα πρέπει να γίνεται μίνι συμβούλιο

-έχουμε ζήσει όλοι μας τη δηλητηρίαση του πολιτικού σκηνικού μέσα από τέτοιες πρακτικές που έβλαψαν το νησί μας. Ένας έλεγχος δεν ξέρουμε μέχρι που μπορεί να φτάσει και τι μπορεί να βγάλει. Αν κάτι δείξει θα πάτε στον εισαγγελέα; Πες τε μας για να ξέρουμε πριν ψηφίσουμε

-ένα ακόμη στοιχείο για να μας αποτρέψει είναι η παρουσία του Ηλία Τσέρου στα οικονομικά του Δήμου το προηγούμενο διάστημα τον οποίο όλοι, λίγο έως πολύ, τον έχετε επαινέσει για τον τρόπο που λειτουργούσε. Εγώ υπήρξα συνεργάτης του στην Οικονομική Επιτροπή και πρώτη φορά είδα πρόεδρο να φέρνει θέμα σ’ αυτή και να το καταψηφίζει επειδή δεν ήταν σύννομο 100% και να προκαλεί αντιδράσεις στα μέλη της συμπολίτευσης. Όταν βλέπεις τέτοιες κινήσεις ανθρώπων υπάρχουν εχέγγυα.

«Θα ήταν προς τιμήν σας να την αποσύρετε» DSC00369

Τη διαφωνία του με την πρόταση ελέγχου, εξέφρασε και ο κ. Γ. Μαύρος, ο οποίος αφού τόνισε πως «το πρόβλημά μας με την προηγούμενη δημοτική αρχή ήταν οι επιλογές της και όχι η οικονομική διαχείριση» κάλεσε την παράταξη της πλειοψηφία να την αποσύρει «θα ήταν προς τιμή σας».

Από την πλευρά του ο κ. Σ. Χούλης ερμήνευσε την απόφαση της δημοτικής αρχής για διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου ως μια προσπάθεια «να πάρετε διαζύγιο από τον κ. Διακομιχάλη με τις πλάτες του οποίου βγήκατε». Ο ίδιος πρότεινε να κάνουν εσωτερικό έλεγχο με τους υπαλλήλους του Δήμου και τα στελέχη της πλειοψηφίας που ασχολούνται με τα οικονομικά «και όχι να φεσώσετε τον Καλυμνιακό λαό με δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Βάζετε την κοινωνία ξανά σε ένα φαύλο κύκλο. Η δημοτική αρχή Διακομιχάλη απέτυχε γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο, επειδή είχε κουραστεί να παρακολουθεί καυγάδες».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των Γ. Μαγκάκη από την παράταξη Μαστροκούκου «να αποσυρθεί η πρόταση και να γίνει εσωτερικός έλεγχος», Σεμ. Ψαρομπά «είναι ένα τέχνασμα για να δημιουργήσετε εντυπώσεις», Σακ. Ζερβό «δεν οδηγείτε το τόπο σε ομόνοια και ηρεμία για να δούμε πως θα πάμε μπροστά».

Δεν έχουμε σκοπό να παίξουμε πολιτικά παιχνίδια

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του δημάρχου κ. Γιάννη Γαλουζή ο οποίος έσπευσε να ξεκαθαρίσει εξαρχής πως «δεν είναι σκοπός μας να παίξουμε πολιτικά παιχνίδια, ούτε να απεγκλωβιστούμε από το σύνδρομο της πατερίτσας». Τόνισε πως ήταν προεκλογική του δέσμευση «να πράξουμε τα δέοντα αν βρούμε ότι υπάρχουν αξιόποινες πράξεις» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί εκ νέου ο τρόπος διεξαγωγής του διαχειριστικού ελέγχου, για να συμπληρώσει πως με τον τρόπο που λειτουργεί ο Δήμος σήμερα «δεν υπάρχουν καν αρχεία» είναι αδύνατος ο έλεγχος χωρίς τη συνδρομή ορκωτών λογιστών. Συνεχίζοντας είπε πως δεν πρέπει κανείς να φοβάται τον έλεγχο και πως δεν έχει κανέναν ενδοιασμό αν αυτός αποδείξει ότι όλα έγιναν άριστα να βγει και να το δημοσιοποιήσει.

2 responses »

  1. Ο/Η Georgios Mavrommatis λέει:

    Den mporo na katalabo tis antiriseis tis antipoliteysis gia elegho, me to aitiologiko, oti tha kostisei 30.000.- euro. Tora, pos evgalan ayto to poson den xero, isos me ti logiki pou lytourgouse os tora o Dimos.(?) Kat arhin o Dimarhos ipe, oi orkotoi logistes tha einai AMISTHOI, kai se teliki analysi, oi ypalliloi pou tha tous voithisoun, isos kanoun kiaftoi kati, esto gia proti fora. Opote to thema to oikonomiko teleiose, ma esto kian plirosoume kati gia xestravothoume sta oikonomika tou nisiou, HALALI!!!!! Pantos ego xero ENA kai monon pragma: KATHAROS OURANOS, ASTRAPES DE FOVATe!!!!!!!! Etsi? Kai leo tora ego me to ftoho mou to myalo, ANTI NA FERNETE ANTIRISI SE OTI LEEI H PROTINEI O DIMARHOS, VGALTE OLOI TIS GRAVATES, ANASKOUMPOTHITE, ARHI KAI ANTIPOLITEYSI , gia na deixete ston politi, oti thelete na voithisete kai ohi na fernete antiriseis kai HASOMERIA…..Apo logia, ohi monon oi kalimnioi alla kai oli i hora ehei hortasei. Theloume na doume erga alla kai synama, an ehoun ginei atastalies, na pane fylaki aytoi pou tis ekanan etsi den einai? Mipos ehei kanenas antirisi kai sayta pou leo ego?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s