DSC00426Απόλυτη εφαρμογή βρήκε το μήνυμα της σημερινής Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού «Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι» στην αυλή και στις αίθουσες διδασκαλίας του Δημοτικού Σχολείου Πανόρμου. Η πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων του σχολείου να προσκαλέσουν τα μέλη του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία «ο Άγιος Παντελεήμων» (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) για να γιορτάσουν μαζί αυτή τη μέρα της διαφορετικότητας, συνέβαλε στην επίτευξη πολλαπλών στόχων: -τα παιδιά συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες με έμφαση στη συμμετοχή, στην προσωπική υπέρβαση, στην προσπάθεια, στον συναγωνισμό και όχι στη διάκριση και

-απέδειξαν πως η μάχη κατά του ρατσισμού και υπέρ της διαφορετικότητας πρέπει να ξεκινά μέσα στο σχολείο το οποίο εκτός από καλούς μαθητές πρέπει να φροντίζει να δημιουργεί καλούς και δημοκρατικούς πολίτες.

Οι δράσεις

Τα παιδιά του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ έπαιξαν μπάσκετ με τους μαθητές του Πανόρμου και αποθεώνονταν κυριολεκτικά από τους οικοδεσπότες που παρακολουθούσαν τον αγώνα από τις κερκίδες, κάθε φορά που η μπάλα περνούσε μέσα από το καλάθι, με το δυνατό τους χαρτί να ακούει στο όνομα Γιώργος!!! Στη συνέχεια οι μικροί τους φίλοι τους ξενάγησαν στις τάξεις τους, τους δάνεισαν τις μπογιές τους και έκαναν ολοι τους τις ίδιες ζωγραφιές που ανάρτησαν στους τοίχους για να μην ξεχαστεί η ξεχωριστή αυτή μέρα. DSC00476

Σε έναν τοίχο της αυλής ζωγραφίστηκε το σύνθημα «όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσιοι» και διακοσμήθηκε με το αποτύπωμα της παλάμης όλων, μικρών και μεγάλων, που παρακολούθησαν και συμμετείχαν στις δράσεις του σχολείου.

Οι μαθητές του Πανόρμου τραγούδησαν και αφιέρωσαν στους φιλοξενούμενους το τραγούδι «Γίνε μαζί μου παιδί» και η ανταπόδοση ήρθε… ακαριαία από τον… μπασκετμπολίστα Γιώργο που ζήτησε το μικρόφωνο και τραγούδησε το «Καλημέρα, τι κάνεις;» κάνοντας το κοινό να πάλλεται ρυθμικά από τα χειροκροτήματα και τον ενθουσιασμό.

Παράλληλα μέσα στις αίθουσες τα μικρότερα παιδιά του σχολείου προσπαθούσαν να κατανοήσουν το μήνυμα της διαφορετικότητας μέσα από δραστηριότητες που οι δάσκαλοί τους είχαν προετοιμάσει. Διάβασαν την ιστορία του τριγωνοψαρούλη, του ψαριού που δεν έμοιζε με κανένα άλλο γιατί είχε τριγωνικό σχήμα, με αποτέλεσμα όλο το σχολείο στο βυθό να τον κοροϊδεύει και εκείνο να νιώθει αδικημένος και απομονωμένο. Έρχεται όμως η στιγμή που αποδεικνύει ότι όχι απλώς αξίζει την αναγνώριση των συμμαθητών του, αλλά και κάτι παραπάνω!

Σε άλλες τάξεις οι μαθητές έφτιαξαν μια χάρτινη πολυπολιτισμική πολιτεία και ζωγράφισαν τους διαφορετικούς ανθρώπους που την κατοικούν, κατασκευάσαν βραχιολάκια με διαφορετικό χρώμα και σχήμα και υιοθέτησαν το σύνθημα «όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι».

Η ώρα πέρασε, φιλοξενούμενοι και οικοδεσπότες αποχαιρετίστηκαν και επειδή ήταν κοινή διαπίστωση πως πέρασαν όλοι πολύ όμορφα, θεώρησαν πως πρέπει αυτή η συνάντηση να επαναληφθεί και μάλιστα πολύ σύντομα. Ηταν να γίνει η αρχή της γνωριμίας…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s