484652_566419660062926_1069848266_nΤρεις ολόκληρες ώρες πέρασα ένα βράδυ καθημερινής συζητώντας με την κ. Καλλιόπη Πατέλλη στο νέο της κατάστημα «Φυσικά Καλυμνιακά Προϊόντα» της εταιρείας Vitae Value στην Πόθια. Ανασκαλεύοντας, μέρες μετά, τις σημειώσεις μου και αναλογιζόμενη τα λεγόμενά της, θα έλεγα πως οι γνώσεις της, η συσσωρευμένη εμπειρία της, η διηνεκής έρευνα που την οδηγεί σε διάφορους προορισμούς ανά τον κόσμο, καθώς και ο τρόπος που τα μετουσιώνει όλα αυτά στη δουλειά της, έχουν έναν και μοναδικό αξιακό κώδικα: τη διατήρηση και αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας στη ζωή του ανθρώπου.
Μια ισορροπία που πρώτα η ίδια αναζήτησε μέσα από περαιτέρω σπουδές αλλά και λεπτομερειακή μελέτη του φυσικού τοπίου της Καλύμνου, από το οποίο αποκομίζει το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης ύλης που χρησιμοποιεί για την παρασκευή των προϊόντων της. Κι όλα αυτά με σεβασμό στη φύση, ώστε να εξασφαλίζεται ο κύκλος ζωής του κάθε φυτού, παραμένοντας έτσι αστείρευτη πηγή θεραπευτικής και όχι μόνο, δύναμης.

“Οι θεραπείες είναι πολλών ειδών”

Για είκοσι χρόνια η κ. Πατέλλη ήταν μια κλασική φαρμακοποιός, όπως διατείνεται η ίδια, οπόταν και άρχισε μέσα της μια νοητική διεργασία αμφισβήτησης της επιστήμης που είχε σπουδάσει, θεωρώντας ότι δεν μπορεί να αποτελεί πανάκεια. «Δεν την έχω απορρίψει, αλλά θεωρώ πως θα έπρεπε η ιατρική περίθαλψη να παρέχεται με βάση τους κανόνες της φύσης. Ειδικά για καθημερινά προβλήματα υγείας δεν υπάρχει λόγος να ανατρέχουμε στη χημεία, από την οποία ο οργανισμός προκύπτει πιο καταπονημένος».
Μετά την επαφή της με ομοιοπαθητικούς γιατρούς- στους οποίους αποτάθηκε όταν χρειάστηκε να ψάξει περισσότερο τη χρόνια ωτίτιδα που ταλαιπωρούσε τον μικρό τότε γιο της και προβληματιζόμενη για τις ατελέσφορες θεραπείες- φοίτησε στην Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής και Κινεζικής Θεραπευτικής στην Αθήνα, όπου δίδασκαν διάσημοι γιατροί απ’ όλο τον κόσμο. Παρακολούθησε μαθήματα ενεργειακής διατροφής, βοτανοθεραπείας, μελισσοθεραπείας και αρωματοθεραπείας «και άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι οι θεραπείες είναι πολλών ειδών».
Ευτυχής συγκυρία η μετέπειτα συνάντησή της με τον κ. Ηλία Καμπούρη βοτανοθεραπευτή-φυτοθεραπευτή, μεγαλωμένο στην Αμερική με τον οποίο αποφασίζουν από κοινού να μοιραστούν και να συστήσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους αυτό που οι ίδιοι έχουν κάνει κτήμα τους: την παρασκευή θεραπευτικών και κοσμητικών προϊόντων με οργανικό και ολιστικό χαρακτήρα.

Μεθάς από τα αρώματα
10389594_10152528244142716_7474650229267641359_n

Μπαίνοντας στο κατάστημα έχεις την αίσθηση πως όλα τα αρώματα της Καλυμνιακής γης είναι συγκεντρωμένα εκεί μέσα. Ματσάκια από αυτοφυή φυτά του νησιού, όπως θυμάρι, φασκόμηλο, ρίγανη,θρύμπη, λεβάντα, ελύχρυσος κ.α. διακοσμούν και αρωματίζουν το χώρο. Όταν μάλιστα η κ. Πατέλλη αρχίζει να ανοίγει τα μικρά και μεγαλύτερα μπουκαλάκια (περιέκτες) που βρίσκονται στα ράφια για να σου εξηγήσει τις ιδιότητες του καθενός, εκεί πια αντιλαμβάνεσαι τι εστί αρωματοθεραπεία. Δεν σταμάτησα όλο το βράδυ να φέρνω το πάνω μέρος της παλάμης μου στη μύτη μου για να εισπνέω ένα αρωματικό λάδι με άρωμα λεβάντας που μου δειγμάτισε.
«Αναζητούμε συνεχώς καθαρές πρώτες ύλες, φυτά που δεν υπάρχουν και δεν περιοριζόμαστε μόνο στην Κάλυμνο. Για παράδειγμα για να βρούμε ρόδο δαμασκηνό ταξιδέψαμε στην Τουρκία. Επισκεφθήκαμε την Ουμβρία της Ιταλίας όπου όλοι οι κάτοικοι ζουν από την καλλιέργεια οργανικών βοτάνων και υπάρχει μάλιστα και εργοστάσιο για την αξιοποίησή τους, με όλη αυτή τη δραστηριότητα να έχει ανεβάσει κατά πολύ το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων.
Ταξιδέψαμε Γερμανία, Μόναχο, Βερολίνο, Βόρεια Καρολίνα, πήγαμε στα Απαλάχια Όρη, στα πιο γερασμένα βουνά του πλανήτη, όπου υπάρχουν αρχαία φυτά που τείνουν να εξαφανιστούν όπως είναι η αμαμελίδα που έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε τανίνες και φλαβονοειδή».

DSC00268Το επόμενο βήμα γίνεται στο εργαστήρι (στο δεύτερο όροφο του κτιρίου) όπου πραγματοποιείται η απόσταξη με βάμματα από την καθαρότερη και ευγενέστερη αλκοόλη από σταφύλια, το καλύμνικο τσίπουρο, αντί για πατάτες ή δημητριακά. «Σταφύλια που ωριμάζουν κάτω από τον ήλιο του Αιγαίου, μεταφέροντας ήλιο και φως στα τελικά προϊόντα».

Τι το ξεχωριστό έχουν τα καλύμνικα βότανα;

Αυτή την ερώτηση κάναμε στην κ. Πατέλλη και η απάντησή της δεν μας άφησε περιθώρια αμφιβολίας: «Τα βότανα της Καλύμνου είναι εξαιρετικά δυνατά, γιατί μεγαλώνουν και επιζούν κάτω από πολύ
αντίξοες συνθήκες. Ενεργοποιούν τον μηχανισμό επιβίωσής τους και αναγκάζονται να είναι πλούσια σε αιθέρια έλαια και δραστικά συστατικά. Διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να αντέξουν στις καιρικές συνθήκες και ειδικότερα στον πολύ αέρα, στον ήλιο, στο λιγοστό νερό και στο λιγοστό έδαφος (βραχώδες)».
Το σημαντικό είναι πως η χλωρίδα του νησιού αποκαλύπτεται διαρκώς στους ανθρώπους που ασχολούνται μαζί της, δεδομένου ότι βρίσκονται κάθε φορά μπροστά σε νέα δεδομένα τα οποία έχουν να κάνουν με την εποχή που θα περιηγηθούν στα βουνά. «Συμβαίνει κάποιες φορές να συναντάμε ένα φυτό σε λάθος εποχή και όταν ξαναπάμε σε μια άλλη, μας αποκαλύπτεται με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά».
Από την ίδια μάθαμε πως παλιά στα βουνά της Καλύμνου-κυρίως στον Βαθύ-υπήρχαν μανιτάρια και συγκεκριμένα τρία είδη τρούφας ή αλλιώς ύδνας, εξού και το Καλύδνα αρχαία ονομασία του νησιού, που ερμηνεύεται ως καλές ύδνες, καλά μανιτάρια (σ.σ. προφανώς είναι μια από τις πολλές ετυμολογίες που επικρατούν).

Βοτανολογικές διαδρομές
999542_566418950062997_899259941_nΌταν η φύση της Καλύμνου είναι στα καλύτερά της, δηλαδή την άνοιξη και το φθινόπωρο, αλλά και τις καλές μέρες του χειμώνα, «την εποχή της προσφοράς» η κ. Πατέλλη συνοδεύει συμπατριώτες της και επισκέπτες του νησιού, αλλά και μαθητές σχολείων στα γύρω βουνά συστήνοντάς τους έναν μεθυστικό παράδεισο βοτάνων και άγριων λουλουδιών.
Τους μιλάει για τον βιορυθμό της φύσης μέσα από τα βότανα, τους μαθαίνει να τα ξεχωρίζουν, τον τρόπο να τα συλλέγουν, να τα ξηραίνουν, να παρασκευάζουν τα δικά τους βοτανικά τσάγια, τους αποκαλύπτει μυστικά που αφορούν στο καταλληλότερο ρόφημα για συνηθισμένες παθήσεις όπως γρίπη, κρυολόγημα, δυσπεψία, κακή διάθεση, αδυνάτισμα κ.α.
«Τα βοτανικά ροφήματα είναι κουλτούρα για τους ανθρώπους του νησιού μας που πρέπει να διασωθεί και να περπατήσει. Είναι παρακαταθήκη και σύνδεσμος του νέου ανθρώπου με την μητέρα φύση».
Μετά τον βοτανικό περίπατο στην φύση, η ομάδα συζητά και ενημερώνεται περαιτέρω με προβολές φωτογραφιών και βίντεο στον τρίτο όροφο του κτιρίου, στην αίθουσα που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό και ξεκινά να κάνει πρακτική, δημιουργώντας τα πρώτα δικά της φυσικά φάρμακα, θεραπευτικά βάμματα, λάδια, αλοιφές για προσωπική και οικιακή χρήση του κάθενός.
«Οι ημερίδες και τα σεμινάρια αυτά ενδιαφέρουν ανθρώπους που αγαπούν την φύση, τα φυσικά οργανικά προιόντα, την φυσική διατροφή και άμυνα του οργανισμού. Επίσης ανθρώπους που θέλουν να βάλουν την φιλοσοφία της φύσης στον τρόπο ζωής τους, να δώσουν τροφή στα συναισθήματα, διέξοδο στο καθημερινό άγχος και την ανασφάλεια, με οδηγό την φύση».

Στόχοι και προοπτικές

Το επόμενο χρονικό διάστημα οι δυο συνεργάτες στοχεύουν στη δημιουργία προϊόντων με θεραπευτικά αποτελέσματα για σειρά παθήσεων όπως είναι η χοληστερίνη, το σάκχαρο, το άσθμα, η παχυσαρκία,η ψωρίαση, η δυσκοιλιότητα κ.α. αλλά και στην παρασκευή διαφόρων σνακ όπως είναι μπάρες από χαρούπι και μέλι.
Φυσικά καλυμνιακά προϊόντα αποστέλλονται καθημερινά σε διάφορες χώρες του εξωτερικού δεδομένου ότι οι τουρίστες που τα γνωρίζουν στη διάρκεια της επίσκεψής τους στο νησί, ζητούν από την κ. Πατέλλη να τους τα προμηθεύει διαρκώς και στη χώρα τους. Ήδη βρίσκεται στα σκαριά μια πολύ μεγάλη συνεργασία με γιατρό στη Σουηδία για την χρησιμοποίηση των Καλυμνιακών προϊόντων σε spa!

Δυναμικό “παρών” και στο φεστιβάλ αναρρίχησης

Και οι πρωτοβουλίες δεν σταματούν. Το κατάστημα καλωσόρισε και δειγμάτισε με ένα ελκυστικό welcome pack όλους τους αναρριχητές VIPS και τους ανθρώπους των ξένων μέσων ενημέρωσης που βρίσκονταν την προηγούμενη εβδομάδα στο νησί. «Η επίτιμη δημότης Καλύμνου Τιτσιάνα ντι Τζόγια, Ιταλίδα manager του αναρριχητικού φεστιβάλ ξεναγήθηκε στο κατάστημα και αφού έκανε τις αγορές της συμφώνησε ότι την επόμενη φορά, γιατί θα υπάρχει επόμενη, θα γίνει προσπάθεια σύνδεσης των επισκεπτών – αναρριχητών με την βοτανική φύση της Καλύμνου, για να καλλιεργηθεί ο σεβασμός, η εκτίμηση και να γίνει γνωστή η μοναδικότητα των Καλυμνιακών βοτάνων. Μείναμε με την εντύπωση ότι κάτι σημαντικό συμβαίνει προς αυτή την κατεύθυνση, που συνδέει το φεστιβάλ με τον τόπο και τον πολιτισμό μας».

One response »

  1. Ο/Η Νινα Γεωργιαδου λέει:

    Δεν ηταν ποτε της μια «κλασσικη» φαρμακοποιος!. Ποτε δεν «εκτελεσε » μα συνταγη, χωρις να ρωτησει και να νοιαστει. Και παντα με την ιδια ηρεμη απευθυνση, την καθησυχαστικη φωνη και την επιστημονικη αρτιοτητα, που εκανε και τα δυσκολα να μοιαζουν πιο αντιμετωπισιμα.
    Με βαθια εγνοια για την επιστημη της, ουσιαστικη αγαπη για τη φυση, το προσωπικο χαρισμα της διαρκους διερωτησης και το αποσταγμα της σοφιας που φερνει ο χρονος – σε οσους εχουν το ταλεντο να μη στεκονται σπασμωδικα απεναντι του – η αγαπημενη Ποπη εγινε , με τον καιρο, η καλη μας μαγισσα!.
    Ενας ανθρωπος που μπορει να αναλυσει ολα τα μικρα μεγαλεια, οσο το ανθος του χαμομηλιου, ποτιζεται σιγα-σιγα με τα αιθερια ελαια του θυμαριου, της ριγανης, του φλασκομηλου, τα ενσωματωνει, τα ζυμωνει με αγαπη και τα μοιραζεται!
    Η Ποπη Πατελλη ειναι απ τους σπανιους ανθρωπους, που λες, εχω την τυχη να τον ξερω!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s