DSC01042Μια αναμόρφωση του προϋπολογισμού έγινε αφορμή στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλυμνίων να γίνει ένας κύκλος τοποθετήσεων για το θέμα της είσπραξης του Δημοτικού Φόρου Δωδεκανήσου (ΔΗΦΟΔΩ). Η αρχή έγινε από την επισήμανση του αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Γαλιμιτάκη πως γίνονται προσπάθειες να ειπσραχθεί ο φόρος ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα του Δήμου, για να πάρει αμέσως μετά το λόγο ο κ. Μαγκάκης από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να καλέσει τη δημοτική αρχή να μην προβεί στην είσπραξή του, λόγω των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν προσθέτοντας πως θα πρέπει να περιμένουν την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας προς την οποία η γνωμοδότηση Τμήματός της προτείνει την κατάργησή του.
Ο κ. Διακομιχάλης αφού διαπίστωσε πως άλλη ήταν η θέση της δημοτικής αρχής προεκλογικά (ότι δεν θα εισπράξει το φόρο) και άλλη μετεκλογικά, ενημέρωσε το Σώμα πως νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση που η Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό τον συγκεκριμένο νόμο, υπάρχει περίπτωση όσοι τον κατέβαλαν να ζητήσουν αναδρομικά δυο ετών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ. Επίσης κατέκρινε τον δήμαρχο επειδή ως μέλος της ΠΕΔ δεν συμμετείχε στη συνάντηση του δ.σ. με τον υφυπουργό κ. Γιακουμάτο.
Η απάντηση του κ. Γαλουζή ήταν άμεση επισημαίνοντας πως συνειδητά απουσίαζε, αφού η άποψη και η θέση του με τους υπόλοιπους δημάρχους που ζητούν επίμονα την μη κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ ήταν αντίθετη. Διαφοροποιήθηκε στη συνέχεια από τον αντιδήμαρχό του κ. Γαλιμιτάκη σημειώνοντας πως δεν έχει δοθεί καμιά εντολή για εντατικοποίηση των διαδικασιών είσπραξής του και πως απλώς η δημοτική αρχή τηρεί τους ισχύοντες νόμους.
Για αναντιστοιχία λόγων και πράξεων της δημοτικής αρχής προεκλογικά και μετεκλογικά αλλά και μεταξύ των μελών της σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου, έκανε λόγο και ο κ. Μαστροκούκος, ενώ από την πλευρά του ο κ. Μαύρος σημείωσε πως η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα των πολιτικών των τελευταίων ετών, που κανείς δεν πίεζε για την είσπραξη του συγκεκριμένου φόρου και σήμερα έχουν δημιουργηθεί υπέρογκα ποσά, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει ως χώρα και ως νησί σ’ αυτό το αδιέξοδο.
Το νόμιμο δεν είναι και ηθικό, υποστήριξε ο κ. Χούλης όσον αφορά στην είσπραξη του φόρου και συπλήρωσε πως ο ΔΗΦΟΔΩ ήταν πάντα μια διαδικασία χειραγώγησης των δημάρχων της Δωδεκανήσου.
DSC01045«Ο νόμος καταργείται με νόμο» είπε στο τέλος ο κ. Γαλιμιτάκης, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του Δήμου σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως οποιεσδήποτε άλλες πολιτικές και τακτικές αποβαίνουν εις βάρος των δημοτικών υπαλλήλων, οι οποίοι πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και είναι αυτοί που εγκαλούνται, ενώ οι αιρετοί έρχονται και παρέρχονται.
Μετά από όλη αυτή την κουβέντα το Σώμα συμφώνησε πως θα πρέπει κάποια στιγμή να συζητηθούν εκτενώς τα δεδομένα γύρω από τον εν λόγω φόρο όπου επίσημα η κάθε παράταξη θα πάρει συγκεκριμένη θέση.
Χωρίς εισήγηση το θέμα για τις ιχθυοκαλλιέργειες
Ένα επίσης θέμα που προκάλεσε αντιπαράθεση μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων ήταν το αίτημα του «Κλειδαρά Δρόσου Μονοπρόσωπη ΙΚΕ για μετεγκατάσταση μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας από νησίδα Σαφονήδι στην νήσο Καλόλιμνο», ένα ζήτημα για το οποίο είχε γίνει μεγάλος θόρυβος προεκλογικά (είχε παραστεί σε σύσκεψη και ο τότε αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Αντ. Χατζηιωάννου).
Ο δήμαρχος κ. Γαλουζής έθεσε το θέμα στο Σώμα χωρίς να κάνει συγκεκριμένη εισήγηση «θα γίνει μια ελεύθερη συζήτηση, θέλουμε να σας ακούσουμε» γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, η οποία ζητούσε επίμονα από τον δήμαρχο να καταθέσει την θέση της παράταξής του.
«Θα πρέπει να αρχίσετε να παίρνετε θέση και σε δύσκολα θέματα» είπε απευθυνόμενος στον κ. Γαλουζή ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Μαύρος, ενώ ο κ. Μαστροκούκος σημείωσε πως δεν στέκει η δημοτική αρχή να μην έχει άποψη για ένα τέτοιο θέμα.
Τελικά η συζήτηση αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρίαση επειδή ο φάκελος των αντιπολιτεύσεων με τα στοιχεία ήταν ελλιπής.
Στη μνήμη της Καλλιόπης Καλλία Ρούσου
Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλυμνίων τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Καλλιόπης Καλλία Ρούσου για την κοινωνική δράση της και την προώθηση των αιτημάτων της ιδιαίτερης πατρίδας της (Κάλυμνος) από τις θέσεις που κατείχε, ενώ εξέδωσε και σχετικό ψήφισμα.
Αναχωρούν για Γαλλία
Για τη Γαλλιά αναχώρησαν σήμερα ο δήμαρχος κ. Γαλουζής, ο υπεύθυνος επικοινωνίας κ. Μαγκούλιας και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ζερβός, προκειμένου να παραστούν στις εκδηλώσεις της πόλης Αρλ με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την αδελφοποίησή της με τον Δήμο Καλυμνίων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s