DSC01261Απόγευμα προς βραδάκι στην αρχή του εμπορικού δρόμου της Πόθιας, στον πρώτο όροφο ενός δίπατου κτιρίου, παιδιά κάθε ηλικίας από 5 ετών και πάνω έχουν πάρει τη σκυτάλη της μακράς παράδοσης του νησιού σε έναν άλλο, εξίσου σημαντικό τομέα. Αυτό της καλλιτεχνικής έκφρασης. Η παιδική φαντασία και δημιουργικότητα στο ζενίθ, αποτυπωμένη σε χαρτί και καμβά, με χρώματα που κάθε παιδί κρύβει μέσα του και ανακαλύπτει ενασχολούμενο με την εικαστική τέχνη της ζωγραφικής.
Συναισθήματα που ακόμα και λεκτικά είναι δύσκολο να εκφραστούν απελευθερώνονται και μετουσιώνονται σε εικόνες, εκπλήσσοντας πολλές φορές ακόμη και τους ίδιους τους δημιουργούς τους. Πόσο μάλλον τη δασκάλα τους, την κ. Μαρία Μπιλλήρη που μιλά για τα παιδιά της με τόσο αγάπη, θαυμασμό και σεβασμό όχι κατ’ ανάγκη για το ταλέντο τους, αλλά και για την προσπάθεια που καταβάλλουν να παιδευτούν καλλιτεχνικά και να καλλιεργήσουν την καλαισθησία τους.
Στο καλλιτεχνικό εργαστήρι μικροί και μεγάλοι έχουν βρει ένα χώρο έκφρασης, δημιουργίας αλλά και μάθησης. Κάποιοι καλλιεργούν και εξελίσσουν το έμφυτο ταλέντο και τη δημιουργικότητά τους και κάποιοι, κυρίως οι μεγαλύτεροι, διοχετεύουν την ένταση που ίσως δέχονται στην καθημερινότητά τους.

Τα ομορφότερα σχέδια.. είναι στα χέρια τους
Χάρμα οφθαλμών οι δημιουργίες των παιδιών, μια πανδαισία χρωμάτων και σχεδίων οι τοίχοι και το τραπέζι εργασίας του εργαστηρίου.Προσωπογραφίες, ζωάκια, λουλούδια, τοπία, αφηρημένα σχέδια, αλλά και κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά κοσμούν το χώρο, δημιουργώντας ένα αίσθημα ευφορίας στον επισκέπτη. Και οι μαθητευόμενοι ζωγράφοι έτοιμοι να σου δείξουν τα έργα τους κοιτώντας σε στα μάτια περιμένοντας την αντίδρασή σου…
DSC01278Η πιο μικρή της παρέας η 5χρονη Λεμονιά Σιδέρη, έχει καλλιτεχνικές ρίζες που κρατούν από τη Χίο και τον γνωστό ζωγράφο του νησιού Κων. Χατζημιχαλάκη. Η ζωγραφίες της μικρούλας είναι πραγματικά εντυπωσιακές για ένα παιδί αυτής της ηλικίας.
Ο 11χρονος Νικόλας Έλληνας έχει αποφασίσει από τώρα ότι θα γίνει ζωγράφος και έχει διακοσμήσει το δωμάτιό του αλλά και το σπίτι της γιαγιάς του με έργα του τα οποία έχουν κυρίως «αγορίστικα θέματα, όπως δράκους…».
Ο διπλανός του, ο 9χρονος Δημήτρης Παπανικόλας αν και έχει επιλέξει την ιατρική ως μελλοντικό επάγγελμα, του αρέσει πολύ και να ζωραφίζει.
«Η ζωγραφική είναι το χόμπι μου, με ξεκουράζει» μας λέει η 9χρονη Νίκη Στάλα η οποία θέλει να ζωγραφίζει κυρίως τοπία.
Ξεκάθαρη με τις επιλογές της είναι και η 7χρονη Μαρία Καρπάθιου «θα γίνω ζωγράφος και κομμώτρια», αλλά και η 8χρονη Σεβαστή Κλειδαρά που έχει επιλέξει να γίνει αστυνόμος. Προς το παρόν οι πίνακές της στολίζουν το χώρο δουλειάς του μπαμπά της.
Η 14χρονη Θεοώρα Γλυνάτση δεν ξέρει ακόμη που θα την οδηγήσει η ενασχόλησή της με τη ζωγραφική. Αυτό που ξέρει είναι ότι περνάει όμορφα όταν ζωγραφίζει κυρίως τοπία.
Δίπλα της κάθεται ο Κωνσταντίνος Τσιούγκαρης 13 χρόνων και από την κουβέντα μας μαθαίνουμε ότι η γιαγιά της μαμάς του, η Πολυξένη, ήταν αδερφή του γνωστού Καλύμνιου ζωγράφου Αντώνη Καραφυλλάκη. Οι πρωτοπογραφίες είναι το αγαπημένο θέμα του Κωνσταντίνου.
Στην Ειρήνη Δουροπούλου (από το Τμήμα Ενηλίκων) που ασχολείται με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές αρέσει πολύ να αγιογραφεί και προς αυτή την κατεύθυνση καταβάλλει προσπάθειες για να βελτιώσει τα έργα της.
Η καθηγήτρια Ισπανικών Πόπη Γαλανομάτη έχει ανακαλύψει τη χαρά της ζωγραφικής και παράλληλα το ταλέντο της σ’ αυτή, τα τελευταία τρία χρόνια. Η ομάδα που συναντήσαμε ολοκληρώνεται με την μεγαλύτερη σε ηλικία μαθήτρια, την Katarina Harb η οποία έχει γεννηθεί στον Καναδά, έχει ζήσει στην Αυστραλία και τον τελευταίο χρόνο ζει στην Κάλυμνο.

Προσεγγίζοντας ένα έργο τέχνης
Μέσα από τη διαδικασία της ζωγραφικής, αλλά και του παιχνιδιού, η Μαρία εντάσσει σιγά σιγά τους μαθητές της στον μαγικό κόσμο της τέχνης, βοηθώντας τους να τον προσεγγίσουν με έναν πολύ ιδιαίτερο και ενδιαφέρον τρόπο. Απαραίτητα εργαλεία η παρατήρηση, το συναίσθημα, η καθαρή καρδιά και το ανοιχτό μυαλό.
Το παρακάτω κείμενο αποτελεί μια τέτοιου είδους δημιουργική άσκηση, στο πλαίσιο της οποίας τα παιδιά κλήθηκαν να περιγράψουν την εικόνα που έβλεπαν και να γράψουν μια μικρή ιστορία συνθέτοντας όλα όσα το κάθε ένα “διέκρινε” σ’ αυτή. Η συγκεκριμένη εικόνα που φέρει τον τίτλο «Mathematician» είναι του καταξιωμένου ζωγράφου Χρήστου Παλαμήδη και ανήκει στη συλλογή του faces: http://www.christospalamidis.com/biography-greek.
316_30205316569_4536_n«O κύριος αυτός είναι πολύ έξυπνος! ΄Ολη μέρα μελετάει τα μαθηματικά και το μυαλό του είναι τόσο κοφτερό, που έχει δώσει μυτερό σχήμα ακόμα και στο κεφάλι του!!!
Χάρη σ’ αυτή την περίεργη εμφάνιση αλλά και την καλοσύνη του, είναι πάντα στο επίκεντρο της προσοχής, μόνο που… είναι λίγο βαρετός!!!
Όλη μέρα σκέφτεται τους αριθμούς και προσπαθεί να βρει τρόπους να τους συνδυάσει με τις δουλειές, τις λέξεις, τα χρώματα και τη μουσική…
Είναι τόσο απορροφημένος που πολλές φορές ξεχνιέται, γράφοντας τις εξισώσεις του στα χαρτιά, στους πίνακες, στις καρέκλες, στα πατώματα, στα δέντρα, κι όπου αλλού βρεί…αλλά και πάλι είναι τόσοι πολλοί οι αριθμοί που ξεχυλίζουν και πετάγονται γύρω από το κεφάλι του σαν ατίθασα τσουλούφια!!!
Τότε σταματάει για λίγο και ζωγραφίζει και κανένα λουλουδάκι, έτσι μόνο για να ξεκουραστεί και να κάνει χώρο και πάλι για τους αριθμούς του.
Ευτυχώς έχει ένα πολύ μεγάλο αυτί που τον βοηθάει να στερεώνει τα γυαλιά του αλλά και να ακούει τα νέα από τους φίλους του…
Έτσι, μπορεί να είναι στον κόσμο του, αλλά δεν του ξεφεύγει τίποτα!!!
Σήμερα είναι πολύ χαρούμενος!
Ισως και να βρήκε την μαγική εξίσωση που να έχει σαν αποτέλεσμα το νόημα της ζωής!!!
Όμως σίγουρα θα πρέπει να περιμένουμε λίγο μέχρι να την καθαρογράψει και να μας την αποκαλύψει!!!!»
Την εργασία υπογράφουν ο Δημήτρης, ο Σάββας, η Νομική και ο Γιώργος

Και επιτυχίες
Μπορεί ο κεντρικός άξονας της δουλειάς που γίνεται στο εργαστήρι να είναι η ζωγραφική, η χαρά, η δημιουργία, παράλληλα όμως η Μαρία Μπιλλήρη διδάσκει και ελεύθερο σχέδιο σε μαθητές του Λυκείου που προετοιμάζονται για σχολές όπως η Αρχιτεκτονική, η Γραφιστική, η Διακοσμητική κ.λπ. καταγράφοντας ήδη τις πρώτες επιτυχίες της με τελευταία την εισαγωγή μαθητή της στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης με βαθμό 18,1 στο ελεύθερο σχέδιο.

Λίγα λόγια για την Μαρία
DSC01291Η Μαρία Μπιλλήρη γεννήθηκε στην Κάλυμνο, όπου και τέλειωσε το Λύκειο. Είναι πτυχιούχος των Τ.Ε.Ι. Αθήνας στο τμήμα Δομικών Έργων και του καλλιτεχνικού ομίλου Αkto στο τμήμα της διακόσμησης.
Άρχισε να ζωγραφίζει παράλληλα με τις σπουδές της έχοντας την τύχη να καθοδηγείται από τον ζωγράφο-αγιογράφο Γ. Μάλαμα, μαθητή του Ι. Μόραλη κι αργότερα από τον καταξιωμένο ζωγράφο κι Ακαδημαϊκό, κ.Παναγιώτη Τέτση. Το 2005 (έπειτα από την εμπειρία διδασκαλίας σε 3 ολοήμερα σχολεία,και σε ένα ΙΕΚ στον τομέα των καλλιτεχνικών) ανοίγει το δικό της καλλιτεχνικό εργαστήρι στην Κάλυμνο, όπου και απασχολείται μέχρι σήμερα ζωγραφίζοντας αλλά και παραδίδοντας μαθήματα σε παιδιά και ενήλικες με αρκετή επιτυχία. (Αρκετά βραβεία, τρία πρώτα πανελλήνια σε διαγωνισμούς παιδικής ζωγραφικής, εισαγωγές σε σχολές του Πολυτεχνείου και των ΤΕΙ).
Έχει οργανώσει 6 ατομικές εκθέσεις στο νησί της, στην Κω, και στην Αθήνα ενώ απέσπασε ένα Α΄Βραβείο, έναν έπαινο και δύο τιμητικές διακρίσεις σε Πανδωδεκανησιακό διαγωνισμό, Πανελλήνιο στον Παρνασσό και στο art kolonaki και στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. Έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλές ομαδικές εκθέσεις του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Καλύμνου, (του οποίου υπήρξε και ιδρυτικό στέλεχος το 1997) σε ομαδικές στη Θεσσαλονίκη την Κω και τη Ρόδο, καθώς και με τον όμιλο UNESCO και την ArtWay στην Αθήνα. Πολλά από τα έργα της υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,σε δημόσιους χώρους της Καλύμνου, (Ιερά Μητρόπολις Καλύμνου, επαρχείο, Γηροκομείο, Ναυτικό μουσείο) κάποια απ΄ αυτά έχουν φιλοξενηθεί σε ετήσιους τόμους του Πνευματικού Κέντρου Καλύμνου, σε φιλανδικό αφιερώμα για την Κάλυμνο καθώς και σε ειδικές εκδόσεις ημερολογίων στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό (εξώφυλλο για τον όμιλο Unesco 2011, artwanted 2012, traditional art gallery artkolonaki 2013) Είναι επίσης συνεργάτης των βραβευμένων από την Ακαδημία Αθηνών Καλυμνιακών Χρονικών. Πρόσφατα, φιλοτέχνησε και τα εξώφυλλα της ειδικής έκδοσης για το Γλωσσικό Ιδίωμα της Καλύμνου όπου και απέσπασε πολύ καλές κριτικές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s