DSC01557Η απαντητική επιστολή του υπουργείου Εσωτερικών για τη χωράφα του Αγίου Θεολόγου, η ύπαρξη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στην Κάλυμνο από το… 1987, η έγκριση της Επιτροπής Πιστοποίησης Ιαματικών Πηγών του σχετικού φακέλου που έχει υποβληθεί από τον Δήμο για τα Θέρμα και η ίδρυση Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) στο νησί, ήταν τα σημαντικότερα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο δήμαρχος Καλυμνίων κ. Γιάννης Γαλουζής στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ. Δίπλα του και ο αντιδήμαρχος των Οικονομικών κ. Γιάννης Γαλιμιτάκης. Η συνέντευξη ήταν η πρώτη που δόθηκε στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου με…αρκετά λειτουργικά προβλήματα.

«Μας δικαίωσε το υπουργείο για τη χωράφα»
Ο κ. Γαλουζής έσπευσε αρχικώς να διαβάσει την επιστολή του υπουργείου Εσωτερικών στο οποίο είχε απευθυνθεί η νομική υπηρεσία του Δήμου, κατόπιν εντολής του, προκειμένου να εξετάσει το θέμα και να λάβει απαντήσεις στις δύο ερωτήσεις του: α) αν η υλοποίηση της απαλλοτρίωσης τη συγκεκριμένη περίοδο (Αύγουστος 2014) ήταν νόμιμη και β) αν μπορούσε ο Δήμος να προβεί στην αγορά του αντίστοιχου ακινήτου.
Το υπουργείο λοιπόν απάντησε πως η αλλαγή τρόπου κτήσης από απαλλοτρίωση σε αγορά δεν είναι δυνατή και πως η καταληκτική ημερομηνία για την υπογραφή του σχετικού συμβολαίου-προσυμφώνου δεν πρέπει να είναι μεταγενέστερη από τη χρονική περίοδο 25 Ιουνίου 2010.
«Η απόφαση αυτή ήρθε να μας δικαιώσει δεδομένου ότι το όποιο προσύμφωνο έπρεπε να είχε υπογραφεί από την δημοτική αρχή μέχρι τον Ιούνιο του 2010. Με τη στάση μας αναγκάσαμε να δημιουργηθούν κοινοπραξίες» σημείωσε με νόημα ο κ. Γαλουζής.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η δημοτική αρχή θα συνεχίσει να θέτει το αίτημα στην Κεντρική Επιτροπή Παρακολούθησης του «Θησέα» και δεδομένου ότι το έν λόγω πρόγραμμα –σύμφωνα με πληροφορίες- θα παραταθεί για ένα χρόνο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη αδειοδότηση η οποία θα αφορά είτε στην απαλλοτρίωση, είτε στην αγορά του ακινήτου.

«Θα αναθεωρήσουμε το Πολεοδομικό Σχέδιο, αλλά δεν θα υπογράψουμε τη σύμβαση»
DSC01561Σχολιάζοντας τα όσα το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ακουστεί περί του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ο δήμαρχος σημείωσε πως ΓΠΣ υπάρχει στο νησί από το 1987 (ανέγνωσε και τη σχετική δημοσίευση στο ΦΕΚ) αλλά δεν είναι αναθεωρημένο και επικαιροποιημένο.
«Η σχετική μελέτη λοιπόν θα πρέπει να έχει τίτλο “Αναθεώρηση του ΓΠΣ”» τόνισε ο κ. Γαλουζής, για να αναφερθεί στη συνέχεια στην υπογεγραμμένη πολεοδομική σύμβαση που παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και την οποία εξετάζοντας διαπίστωσαν πως δεν έχει αναρτηθεί στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (άρα πρέπει να ξαναγίνει η όλη διαδικασία από την αρχή), πως εντός 30 ημερων θα έπρεπε να παραδώσουν ψηφιακούς χάρτες του νησιού τους οποίους όμως δεν διέθεταν, για να επικαλεστεί αντίστοιχη μελέτη του Δήμου Χανίων η οποία δεν ξεπερνά τις 298.000 ευρώ, ενώ ο Δήμος Καλυμνίων καλείται να καταβάλλει ένα ποσό της τάξεως των 520.000 ευρώ.
«Όπως καταλάβατε η Κάλυμνος έχει ΓΠΣ το οποίο χρειάζεται αναθεώρηση. Δεν θα υπογράψουμε τη σύμβαση και θα φέρουμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη λύση της. Θα προχωρήσουμε σε νέα διαδικασία- προκήρυξη, με οικονομικότερα για τον Δήμο δεδομένα».

Εγκρίθηκε ο φάκελος για τις ιαματικές πηγές
Εκτάκτως συνεδρίασε χθες βράδυ η Επιτροπή Πιστοποίησης Ιαματικών Πηγών του υπουργείου Τουρισμού η οποία ενέκρινε τον σχετικό φάκελο του Δήμου Καλυμνίων. «Πρέπει στο εξής να τρέξουμε για να καταθέσουμε προτάσεις, να βρούμε επενδυτές ή να εντάξουμε το έργο στο ΕΣΠΑ».

«Είμαστε περιοχή αλιείας και όχι αγροτική»
Ο κ. Γαλουζής κοινοποίησε στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ την απαντητική επιστολή που απέστειλε στον πρώην δήμαρχο κ. Διακομιχάλη ο οποίος προέτρεπε την δημοτική αρχή να εκμεταλλευτεί το πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» και ειδικότερα τα μέτρα 3.21 και 3.22 που εξειδικεύονται σε τομείς όπως οι «βασικές υπηρεσίες για την οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό».
Στην απάντηση της δημοτικής αρχής επισημαίνεται πως «ο Δήμος Καλυμνίων δεν συμπεριλαμβάνεται στους δικαιούχους για την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης από το συγκεκριμένο πρόγραμμα (ΟΠΑΑΧ).
Σύμφωνα δε με τον σχετικό πίνακα ο οποίος αναφέρεται στην ευρύτερη περιοχή παρέμβασης του Άξονα 3, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συμπεριλαμβάνεται μόνο το νησί της Αστυπάλαιας (Μ3), ενώ ειδικότερα το μέτρο 3.22,που αφορά τη βελτίωση και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων, όπως ρητά αναφέρεται σε σχετική επιστολή ενημέρωσης των δικαιούχων του προγράμματος από το Υπ.Αγρ/κής.Αν/ξης δεν εφαρμόζεται σε χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς, όπως είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου το νησί της Καλύμνου, κάτι που πολύ καλά θα γνωρίζετε εκ της επαγγελματικής σας ιδιότητας.
Για άλλη μια φορά σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον και σας διαβεβαιώνουμε ότι η δημοτική αρχή βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση για την αξιοποίηση προγραμμάτων που αφορούν το νησί μας και μπορούν να διασφαλίσουν την ανάπτυξη των υποδομών που τόσο έχει ανάγκη».

ΚΕΠΑ και στην Κάλυμνο
Οι άνθρωποι με αναπηρία της Καλύμνου δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να μετακινούνται στην Κω και στην Λέρο για να παραλάβουν τις σχετικές αιτήσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από τα αντίστοιχα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ώστε να εξασφαλίσουν την απαραίτητη βεβαίωση που δικαιούνται για την αναπηρία τους. Και τούτο γιατί στην Κάλυμνο θα λειτουργήσει σύντομα ΚΕΠΑ «πήγαμε και το απαιτήσαμε και όπως ενημερωθήκαμε θα λειτουργήσουν ΚΕΠΑ σε πολλές νησιωτικές περιοχές».

«Δεν έκλεισε το θέμα του οικονομκού ελέγχου»

Καταλήγοντας ο κ. Γαλουζής επεσήμανε πως το θέμα με τον οικονομικό έλεγχο από ορκωτούς λογιστές, δεν έχει κλείσει, δεδομένου ότι δεν έχει γίνει ακόμη ο τακτικός οικονομικός έλεγχος «πράγμα για το οποίο δεν ευθύνεται ο Δήμος».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s