DSC01597Η κ. Μαρία Τρυφωνίδη είναι μια μάνα που πριν από 28 χρόνια “έχασε” την μικρή της κόρη Αλεξάνδρα από καρκίνο. Το παιδί της “έφυγε” αλλά εκείνη δεν απομακρύνθηκε ποτέ από τα Ογκολογικά Νοσοκομεία της Αθήνας, στηρίζοντας τους εκατοντάδες γονείς απ΄όλη την Ελλάδα που δίνουν την πιο σκληρή μάχη της ζωής τους δίπλα στα άρρωστα παιδιά τους. Απόψε βρέθηκε στην Κάλυμνο για να μεταφέρει κι εδώ το μήνυμα ελπίδας του Συλλόγου Γονιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα» του οποίου είναι πρόεδρος, προσκεκλημένη από μια άλλη μάνα, την Καλύμνια κ. Ειρήνη Χατζηαντωνίου, που οι άνθρωποι της «Φλόγας» μπήκαν αναπάντεχα στη ζωή της.

Στην διάρκεια της επικοινωνίας της με τους Καλύμνιους στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πόλεως (Παρθεναγωγείο) η κ. Τρυφωνίδη μίλησε με εικόνες. Εικόνες μιας οικογένειας που η διάγνωση καρκίνου στο μικρό παιδί πέφτει σαν κεραυνός μέσα στο σπίτι τους και διαλύει κυριολεκτικά τις ζωές όλων των μελών της.«Έτσι απλά ξυπνάς ένα πρωί και όλα έχουν αλλάξει. Το παιδί μας έχει καρκίνο. Κι ενώ η φύση δεν έδωσε σε μας τους γονείς τις ίδιες ευκαιρίες, τις ίδιες δυνάμεις και γνώσεις, μας έδωσε το ίδιο πρόβλημα στο οποίο πρέπει να επιδείξουμε τις μέγιστες δυνατές ικανότητες, γνώση και κρίση για να διεκδικήσουμε τη ζωή του παιδιού μας. Τη ζωή που θεωρούσαμε δεδομένη».

Οι επόμενες εικόνες αφορούσαν στην πορεία που ακολουθούν οι γονείς μέχρι να αποθεραπευτούν τα παιδιά τους, στον αγώνα που δίνουν καθημερινά δίπλα τους, στην ψυχολογία τους και στον ρόλο που έρχεται να διαδραματίσει η «Φλόγα» η οποία «προσφέρει αυτό που κι εμείς θα θέλαμε να μας προσφέρουν όταν τα δικά μας παιδιά έκαναν θεραπεία».

32 χρόνια προσφοράς

Η «Φλόγα» ιδρύθηκε το 1982 στο Νοσοκομείο Παίδων Π.&.Α. Κυριακού. «Μετά την πρώτη άρνηση, το θυμό και την απόγνωση της διάγνωσης, ο κάθε ένας από μας, κοιτάζει γύρω του και βρίσκει μια ΦΛΟΓΑ που καίει διακριτικά, έτσι ακριβώς όπως την έχει ανάγκη ετούτη την ώρα. Βρίσκει μια Φλόγα που ταιριάζει στην οικογένειά του και την αξιοπρέπειά της. Βρίσκει ενδιαφέρον και αγάπη και όχι φιλανθρωπία και ελεημοσύνη. Βρίσκει εκτός από την όποια υλική – κατά το δυνατόν – βοήθεια, σεβασμό και ισότητα και νοιώθει μέρος ενός συνόλου. Και όσο τα δύσκολα διαδέχονται το ένα το άλλο, ο κάθε ένας και η κάθε μία από μας, παραμένει στη ΦΛΟΓΑ. Μένουμε δίπλα στους άλλους γονείς γιατί νοιώθουν όλα αυτά που νοιώθουμε και εμείς χωρίς να χρειαστεί να μας τα πούνε. Με τον καιρό, στεκόμαστε στα πόδια μας και χωρίς να καταλάβουμε πότε, στεκόμαστε εμείς στους επόμενους γονείς. Έτσι υπάρχει η Φλόγα, κι έτσι συνεχίζει να υπάρχει».

Ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα

Όσον αφορά στους στόχους η «Φλόγα» πέτυχε τη βελτίωση της ιατρικής φροντίδας και των θεσμικών παροχών στις οικογένειες, ανέγερση και λειτουργία του Σπιτιού των παιδιών, Νοσηλεία στο σπίτι, Ακτινοθεραπευτικό τμήμα, οικονομική στήριξη των οικογενειών, ενημέρωση της κοινής γνώμης για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας για να διαλυθούν οι προκαταλήψεις.

Βάσει των όσων ακούστηκαν:

-Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη, υπάρχει όμως έγκυρη διάγνωση. Αν πετύχουμε έγκυρη διάγνωση μπορούμε να οδηγηθούμε σε ίαση στα περισσότερα παιδιά.

-Σήμερα η ιατρική έχει προχωρήσει και η ιατρική στηρίζεται στην τεχνολογία, τα 3 στα 4 παιδιά γίνονται καλά.

-Για την ώρα υπολογίζεται ότι 350 με 380 παιδιά τον χρόνο, αποτελούν τα νέα περιστατικά στα ογκολογικά της χώρας γενικώς.

Παράρτημα στην Κάλυμνο

Η δημιουργία παραρτήματος της «Φλόγας» και στην Κάλυμνο (λειτουργούν αντίστοιχα σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας) ήταν ένα αίτημα που διατυπώθηκε από την κ. Τρυφωνίδη προκειμένου να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο σύλλογος, με τον δήμαρχο Καλυμνίων κ. Γιάννη Γαλουζή να δεσμεύεται στη διάρκεια του χαιρετισμού του, για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την χορωδία της κ. Ιωάννας Μελά και τη λειτουργία μπαζάρ με χειροποίητα προϊόντα της «Φλόγας».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s