DSC03928Με κάθε επισημότητα, παρουσία πλήθος κόσμου και χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. Παϊσιου, πραγματοποιήθηκαν χθες τα εγκαίνια του νέου Τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλύμνου «Το Βουβάλειο».

Ένα όνειρο ετών- τόσο των ανθρώπων που στελεχώνουν και εργάζονται στο νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού, όσο και των εθελοντών αιμοδοτών που χρόνια τώρα προσφέρουν αθόρυβα στον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη – έγινε πραγματικότητα, με τους παρισταμένους να διατυπώνουν την ευχή πολύ σύντομα το νοσοκομείο να γίνει αυτάρκες σε αίμα. 

«Κάναμε πράξη μια δέσμευσή μας»

Από το γραφείο επικοινωνίας του Νοσοκομείου λάβαμε και δημοσιεύουμε τον παρακάτω χαιρετισμό του διοικητή του ιδρύματος κ. Γιάννη Σοροκάκη:

«Σεβασμιότατε, κύριε Δήμαρχε, κύριοι Περιφερειακοί και δημοτικοί Σύμβουλοι, κύριοι εκπρόσωποι φορέων, κυρία Πρόεδρε του Συλλόγου εθελοντών Αιμοδοτών Καλύμνου, κυρίες και κύριοι.

Εκφράζω την ικανοποίηση μου που σε μια τόσο δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία το Νοσοκομείο Καλύμνου είναι στην ευχάριστη θέση να θέσει σε λειτουργία την Μονάδα Αιμοδοσίας.

Εκ μέρους της διοίκησης, των ιατρών και όλων των εργαζομένων του Νοσοκομείου μας θα ήθελα με χαρά να σας καλωσορίσω στο νέο τμήμα μας την Νοσοκομειακή Μονάδα Αιμοδοσίας.

Σήμερα είναι μία ξεχωριστή ημέρα για τους ανθρώπους του Γ.Ν. Καλύμνου. Η τελετή για την επίσημη έναρξη της λειτουργίας της  Νοσοκομειακής Μονάδας Αιμοδοσίας θεμελιώνει τις προσπάθειες πολλών ετών για την επίτευξη του σκοπού.

Το Νοσοκομείο Καλύμνου έχει μία μακρά ιστορία, γνωστή ευρύτερα στα Δωδεκάνησα, μία παράδοση επιστημονική, μία παράδοση νοσηλευτική και σήμερα ενισχύουμε αυτήν με ένα νέο τμήμα, αρωγό σε ό,τι πιο πολύτιμο  υπάρχει που είναι η υγεία των νησιωτών και των επισκεπτών μας, με αποτέλεσμα την ενίσχυση των κοινωνικού κράτους και του Ε.Σ.Υ. της περιοχής μας.

Αυτό σημαίνει εξυπηρέτηση για το νησιώτη, σημαίνει όμως και ορθολογική οργάνωση και λειτουργία του συστήματος,  το οποίο έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Και γι’ αυτό έχει νόημα μέσα σε ένα υγειονομικό χάρτη, ένα χάρτη υπηρεσιών υγείας και μία αντίληψη σύγχρονη για την οργάνωση και την λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων να εντάξουμε το Νοσοκομείο Καλύμνου ώστε να υπάρχει ένα πλέγμα που εξυπηρετεί τελικά τον πολίτη και του δίνει αίσθημα ασφάλειας, το οποίο είναι και αυτό πάρα πολύ σημαντικό.

Ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός υπήρχε εδώ και χρόνια αλλά η Αιμοδοσία δεν λειτουργούσε λόγω έλλειψης οργάνωσης και  αδειοδότησης από το ΕΚΕΑ και το Υπουργείο Υγείας και την οποία εξασφαλίσαμε τους τελευταίους τρεις (3) μήνες, μετά από μεγάλη προσπάθεια του Νοσοκομείου μας, του Επιστημονικού Δ/ντη ΕΚΕΑ, του καθηγητή κου Κρεμαστινού  και του Συλλόγου εθελοντών Αιμοδοτών.   Θέλω να σας αναφέρω το «πλεόνασμα ψυχής» των εργαζομένων ιατρών και προσωπικού και ιδιαίτερα αυτών που αφιέρωσαν πολύ χρόνο εκτός των τυπικών καθηκόντων τους.

Η προσπάθεια μας για τη λειτουργία της Αιμοδοσίας έρχεται να συστρατεύσει την κοινωνία μας με το Νοσοκομείο σε μία νέα καθημερινή δράση καθαρά εθελοντική και βαθιά ανθρώπινη γιατί απαιτεί προσωπική συμμετοχή και προσωπική δέσμευση όσο περισσότερων εθελοντών γίνεται . Είμαι σίγουρος ότι η κοινωνία μας θα ανταποκριθεί και θα σταθεί στο πλάι μας όπως πάντοτε έκανε μέσα από το Σύλλογο Αιμοδοτών. Η Νοσοκομειακή Μονάδα Αιμοδοσίας έρχεται να συμπληρώσει ένα μεγάλο κενό στον τομέα υγείας στην Κάλυμνο και τα νησιά της Β. Δωδεκανήσου. Μέσα από αυτήν θα μπορεί να βρει αίμα γρήγορα, ανέξοδα και με ασφάλεια ο πολίτης που το χρειάζεται στην Κάλυμνο και σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα δημιουργούμε μια γέφυρα σωτηρίας . Δεν χρειάζεται ο πολίτης να ταξιδέψει σε Κω, Ρόδο, Αθήνα ή να περιμένει να έρθει κλιμάκιο από Αθήνα δύο (2) φορές το χρόνο για να δώσει αίμα.

Με ψυχική δύναμη και σθένος, που κάποιες φορές δεν διαθέτουν ούτε οι υπηρεσιακοί παράγοντες ούτε οι πολιτικοί του Αθηνοκεντρικού κράτους, δημιουργήσαμε ένα τμήμα Αιμοδοσίας που θα καλύπτει τις ανάγκες μας, με καλοσύνη και ανθρωπιά.

Σήμερα κάνουμε πράξη μία δέσμευση μας εγκαινιάζοντας αυτό το τόσο πολύτιμο τμήμα για την κοινωνία και το νοσοκομείο μας.

Η παρουσία σας στα σημερινά εγκαίνια, μας τιμά και αντανακλά, πιστεύουμε, το ενδιαφέρον σας για την υγεία. Χαιρόμαστε όλοι ιδιαίτερα γιατί γεννιέται ένα ακόμα πολύτιμο τμήμα του νοσοκομείου μας.

Γνωρίζω την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση που διέρχεται η πατρίδα μας και βιώνουμε τις συνέπειες της στο χώρο της υγείας –ΕΣΥ. Ζούμε την απαξίωση των αρχών και των κρατικών υποδομών με την ασφυκτική πίεση που μας έφεραν η οικονομική κρίση και οι οικονομικοί περιορισμοί του κράτους δημιουργώντας  πολλές φορές άγχος και ανασφάλεια. Ελπίδα στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε είναι για εμάς η λειτουργία της Νοσοκομειακής Μονάδας Αιμοδοσίας.  Αποτελεί για εμάς συγκριτικό πλεονέκτημα και ανεκτίμητο κεφάλαιο που καλύπτει κάθε ιατρική δραστηριότητά  μας. Ιδιαίτερα στην Κάλυμνο και τα γύρω νησιά, η Αιμοδοσία αποτελεί συστατικό στοιχείο της ύπαρξής μας.

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, οι υποδομές και ο εξοπλισμός δεν έγιναν τυχαία, ούτε με το πάτημα ενός κουμπιού. Είναι συνέπεια προγραμματισμού. Είναι καρπός οράματος και αποτέλεσμα μόχθου.

Θέλω να ευχαριστήσω όσους συνετέλεσαν στην ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας. Τους ιατρούς και το προσωπικό  μας, τον Επιστημονικό Δ/ντη του ΕΚΕΑ τον καθηγητή κ. Κρεμαστινό, τις προηγούμενες διοικήσεις του Νοσοκομείου, τη Δ.Υ.Π.Ε. και Υ.Υ.

Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω:

  • τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Καλύμνου, το Δ.Σ. και την Πρόεδρο κα Βάλλα γιατί για ένα χρόνο είχαμε στενή συνεργασία και βοήθησε πραγματικά με το καθημερινό ενδιαφέρον της.
  • Την Αιμοδοσία της Κω, την κα Διονυσοπούλου και την κα Γκατζήμα
  • Τον κ. Χαλίκο Ιωάννη και τον Δ/ντη των επιχειρήσεων του κ. Σαρούκο Σάκη που είναι πάντα στο πλευρό μας και χάρη στην ευγενική χορηγία του προμηθευτήκαμε όλα τα απαραίτητα υγειονομικά υλικά και αναλώσιμα για την λειτουργία της Αιμοδοσίας.

Η Αιμοδοσία είναι γεγονός. Παραδίνουμε την λειτουργία της στην διάθεση και την εξυπηρέτηση του Καλυμνιακού Λαού καθώς και  της Β. Δωδεκανήσου και είμαστε σίγουροι ότι και αυτό το κομμάτι του Νοσοκομείου θα το στηρίζετε, θα το αγαπήσετε και θα το κάνετε κομμάτι του εαυτού σας, ορμητήριο για μια καλύτερη ποιότητα ζωής σας.

Ευχαριστούμε που ήρθατε και τιμήσατε με την παρουσία σας και την εμπιστοσύνη σας την νέα αυτή προσπάθεια μας».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s