DSC02988Τους κέρασαν νάμα σε σφηνοπότηρα που έγραφαν «Κάλυμνος» και θυμαρίσιο μέλι σε μικρά βαζάκια. Τους τραγούδησαν το «Μικρή μου Πατρίδα», τους χόρεψαν «Το χορό του Μηχανικού» και το «Ντιρλαντά»  και ταυτόχρονα τους παρουσίασαν φωτεινές διαφάνειες με τις ομορφιές του τόπου τους, προϊδεάζοντάς τους για τα όσα θα δουν τις επόμενες μέρες στις ξεναγήσεις που θα ακολουθήσουν.

Οι μαθητές του 1ου Νικηφόρειου Λυκείου Καλύμνου και οι καθηγητές του, υποδέχθηκαν  σήμερα το πρωί 18 μαθητές και 15 καθηγητές από την Βόρεια Ιρλανδία, την Γαλλία, την Αυστρία, την Γερμανία και την Ιταλία με τους οποίους συνεργάζονται στο πλαίσιο του του σχεδίου i-DEAL του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, ετοιμάζοντας μια τελετή που είχε έντονο τοπικό χρώμα.

Για περισσότερο από μία ώρα η αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου «σείστηκε» από του ήχους του βιολιού και της τσαμπούνας, οι βιντεοκάμερες και οι φωτογραφικές μηχανές πήραν φωτιά και οι εικόνες που οι φιλοξενούμενοι θα μεταφέρουν στις χώρες τους, είναι σίγουρο πως θα «μιλούν» για έναν τόπο με μεγάλη παράδοση και ιστορία. Και σήμερα ήταν μόνο η αρχή…

DSC03045Θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε τοπικές επιχειρήσεις, διδασκαλία των ξένων εκπαιδευτικών στους μαθητές του 1ου ΓΕΛ, ξενάγηση σε ότι πιο όμορφο έχει να επιδείξει η Κάλυμνος και ψυχαγωγικές βραδιές. Την Παρασκευή η επίσκεψή τους θα ολοκληρωθεί με την τελετή αποχαιρετισμού στον ίδιο χώρο του Νικηφόρειου.

Μάθηση και όχι εκπαίδευση

Νωρίτερα τους ξένους μαθητές και καθηγητές υποδέχτηκε η υπεύθυνη για το πρόγραμμα εκπαιδευτικός του 1ου ΓΕΛ κ. Ειρήνη Πουγούνια υπογραμμίζοντας πως «τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη από εκπαίδευση, αλλά από ενεργό μάθηση και καινοτομία», ενώ ο συνάδελφός της κ. Philip Brant κάλεσε τους μαθητές να αγκαλιάσουν το πρόγραμμα που θα τους κάνει ενεργούς Ευρωπαίους πολίτες και θα τους βοηθήσει να αποκτήσουν χρήσιμες δεξιότητες για το μέλλον τους.

Ωφελούμαστε και ωφελούμε

DSC02974Ο διευθυντής του Νικηφόρειου κ. Νικόλας Κορφιάς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στην ιστορία του σχολικού κτιρίου, στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί σήμερα, έκανε μια σύντομη παρουσίαση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας και κατέληξε τονίζοντας πως «νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά και τιμή που συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ έχουμε τη δυνατότητα και την ευκαιρία να ωφεληθούμε και να ωφελήσουμε, ανταλάσσοντας γνώσεις, τεχνογνωσία, αλλά και στοιχεία πολιτισμού και καλλιεργώντας κλίμα φιλίας και αλληλοσεβασμού με εκπαιδευτικούς και μαθητές από τις χώρες που υλοποιούν το πρόγραμμα, δίνοντας μια νότα διαφορετική στη δύσκολη συγκυρία που περνά η χώρα μας».Tη μετάφραση έκανε η κ. Βιβή Γεωργοπούλου.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Το Νικηφόρειο 1ο ΓΕ.Λ. Καλύμνου έχει συνάψει συνεργασία με πέντε σχολεία του εξωτερικού: το St. Michael’s Grammar School στο Lurgan της Βορείου Ιρλανδίας, το Jean d’ Arc στο Mulhouse της Γαλλίας, το ΒΗΑΚ & ΒΗΑS Oberpullendorf της ομώνυμης πόλης στην Αυστρία, το Friedrich-Engels Gymnasium στο Senftenberg της Γερμανίας και το Istituto Rizza των Συρακουσών.

Για τα επόμενα τρία χρόνια εκπαιδευτικοί και μαθητές έχουν κληθεί να αναπτύξουν το έργο «Innovative Digital European Active Learning (i-DEAL)». Το «i-DEAL» συνιστά ακρωνύμιο των λέξεων: I: Innovative = καινοτόμος, D: Digital = ψηφιακή, E: European = ευρωπαϊκή, A: Active = ενεργός, L: Learning = μάθηση.

Φιλοδοξία του προγράμματος είναι μαθητές και εκπαιδευτικοί να εξοικειωθούν (περισσότερο) με τις νέες τεχνολογίες, οι οποίες πρέπει να εφαρμόζονται σε μεγαλύτερο βαθμό για τη διενέργεια του μαθήματος.

Μέσω των νέων τεχνολογιών θα επινοηθούν νέες εφαρμογές, θα καταστρωθούν νέες στρατηγικές διδασκαλίας, ώστε το μάθημα να γίνει περισσότερο ελκυστικό αλλά και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας.

Για το τελευταίο, στόχος του προγράμματος είναι να υπάρξει σύνδεση του σχολείου με την αγορά εργασίας, το σχολείο να τολμήσει ένα άνοιγμα στην τοπική κοινωνία και τις τοπικές επιχειρήσεις και οι μαθητές να εμπλακούν, όσο το δυνατόν, στην παραγωγική διαδικασία.

Παράλληλα, με την ανταλλαγή επισκέψεων στα σχολεία του εξωτερικού, με τηνεπικοινωνία μέσω των νέων τεχνολογιών και με τις προγραμματισμένες δραστηριότητες τα παιδιά θα ενδυναμώσουν την ευρωπαϊκή τους συνείδησηΘα ενισχυθεί το αίσθημα της εθνικής ταυτότητας αλλά και θα γίνει αντιληπτό ότι υπάρχουν κοινά σημεία μεταξύ των λαών.

Συν τοις άλλοις, με τις συγκεκριμένες ανταλλαγές αλλά και μέσω συνεντεύξεων με συμμαθητές από τα συνεργαζόμενα σχολεία,οι μαθητές θα μπορέσουν να συγκρίνουν το εκπαιδευτικό σύστημα των άλλων χωρών με της χώρας τους, να εντοπίσουν τα τρωτά αλλά και τα θετικά κάθε εκπαιδευτικού συστήματος και να προβούν στη σύνταξη μιας από κοινού έκθεσης, η οποία θα παρουσιάζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μαθητές και εκπαιδευτικοί ανά χώρα, ενώ θα τολμήσουν να προτείνουν την αλλαγή των εκπαιδευτικών συστημάτων στην Ευρώπη με συγκεκριμένες προτάσεις.

Η εν λόγω έκθεση θα παρουσιαστεί επίσημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, τον Απρίλιο του 2017 από εκπροσώπους των έξι σχολείων, με την παρουσία των ευρωβουλευτών όλων των ευρωπαϊκών χωρών.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s