DSC03093Τι δημοκρατία είναι αυτή που επιτρέπει να δηλητηριάζονται οι πολίτες της;  Με αυτή την ερώτηση τελειώνει το ντοκιμαντέρ «Toxic Crisis» που προβλήθηκε χθες βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο στο πλαίσιο εκδήλωσης της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 1ου Λυκείου Καλύμνου, σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο «Ύδνα» και την Ένωση Γονέων, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γης. Θέμα της «Τοξική κρίση-περιβάλλον και Κάλυμνος».

Μετά τα όσα ακούστηκαν και τις εικόνες που παρουσιάστηκαν, το σίγουρο είναι πως η επιλογή των κατοίκων του νησιού στο δίλημμα του Θουκυδίδη προς τους πολίτες «ή θα είστε ελεύθεροι ή θα είστε ήσυχοι»- που επικαλέστηκε ο χημικός του σχολείου κ. Νεκτάριος Τριαντάφυλλος- είναι πλέον μονόδρομος. Γιατί και ελεύθερος να μην επιλέξει να είναι κανείς, δεν θα είναι ούτε και ήσυχος.

Και πως θα μπορούσε άλλωστε, όταν ακούει διακεκριμένους και μάχιμους επιστήμονες να υποστηρίζουν πως:

skoypidia

Η χωματερή στο Λαφάσι (φωτο Στάθης Κλήμης)

-οι μελέτες που υπάρχουν για τις χωματερές δείχνουν πως οι άνθρωποι που μένουν σε απόσταση δύο περίπου χιλιομέτρων έχουν αυξημένο κίνδυνο για γενετικά προβλήματα, προβλήματα αναπαραγωγής και προβλήματα ανάπτυξης του εμβρύου και του νεογέννητου παιδιού και προβλήματα γεννετικά στο παιδί, καθώς επίσης και ορισμένες μορφές καρκίνου

-οι διοξίνες που παράγονται προκαλούν θηλυκοποίηση αρσενικών εμβρύων

-οι διοξίνες είναι ουσίες οι οποίες έχουν ενοχοποιηθεί και στην ανάπτυξη καρκίνων και στην ανάπτυξη λεμφωμάτων, που είναι μια μορφή καρκίνου και αιματολογικών προβλημάτων και ηπατολογικών προβλημάτων. Είναι επικίνδυνες ουσίες, είναι παράγωγα συνήθως από σύνθεση ή καύση πλαστικών και μας ενδιαφέρουν πολύ γιατί υπάρχουν αυξημένες περιεκτικότητες σε διοξίνες στον αέρα γύρω από χωματερές και στον αέρα γύρω από μηχανισμούς καύσης αποβλήτων.

-οι στάχτες από την καύση των απορριμμάτων φτάνουν στα μπαλκόνια μας είναι πάνω στα ρούχα μας, περιέχουν βαρέα μέταλλα. Το ξέρετε ότι τα βαρέα μέταλλα, μεταξύ των οποίων και ο υδράργυρος, όταν τον εισπνεύσεις σε μεγάλες ποσότητες πάει στον εγκέφαλο και προκαλεί νέκρωση των εγκεφαλικών κυττάρων, των νευρώνων και ότι προκαλείται εξ΄αυτού η σκλήρυνση κατά πλάκας,η νόσος πάρκινσον.

-υπάρχουν σήμερα μαντριά με πρόβατα που βόσκουν γύρω από τη χωματερή της Φυλής (γύρω από κάθε χωματερή θα προσθέταμε εμείς).Το ζώο είναι η αιτία που εξαπλώνεται περισσότερο η μόλυνση και ότι αυτή συνεπάγεται.  Το κρέας, το γάλα, όλα τα υποπροϊόντα της κτηνοτροφίας. Ποιος φροντίζει γι’ αυτά; Ποιος διασφαλίζει τον Έλληνα καταναλωτή, όταν ο έλεγχος τροφίμων με χημική ανάλυση είναι πολύ ανεπαρκής στην Ελλάδα; Δεν έχουμε δηλαδή την τεχνολογία για να κάνουμε σοβαρούς ελέγχους.

Πως να είσαι ήσυχος λοιπόν στην Κάλυμνο;

Τι πρέπει να κάνουμε;

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που διημείφθη μεταξύ της γραμματέως της Ένωσης Γονέων κ. Ειρήνης Τρικοίλη και του φυσικού και μέλος του συλλόγου « Ύδνα» κ. Στάθη Κλήμη, όταν ο τελευταίος αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο Λαφάσι από το “ηφαίστειο” που καθημερινά και επί χρόνια καίει και μολύνει το περιβάλλον του νησιού σκοτώνοντας τους κατοίκους του.

«Εμείς που ζούμε δίπλα στη χωματερή και δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε μέσα στα σπίτια μας και τόσα χρόνια κανείς δεν μας ακούει και δεν κάνει κάτι για μας και τα παιδιά μας, τι πρέπει να κάνουμε;» διερωτήθηκε η κ. Τρικοίλη.

Η απάντηση του κ. Κλήμη ρητορική: «Αν τώρα άρχισα να σας βρίζω και να σας χτυπάω τι θα κάνατε;».

Είναι αυτό που λέει στο ντοκιμαντέρ ο βιοτεχνολόγος κ. Στογιάνης: «Πρέπει να είμαστε πολίτες και όχι κοινή γνώμη. Πρέπει να είμαστε πολίτες και όχι λαός…Στην ιστορία οι λαοί συγκροτούν καθεστώτα, ενώ οι πολίτες συγκροτούν πολιτείες».

«Πρέπει να το προβάλλουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο»

Το παρήγορο είναι πως την εκδήλωση και το ντοκιμαντέρ παρακολούθησε και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Καλυμνίων κ. Μικές Ρήγας ο οποίος, ανεβαίνοντας αμέσως μετά στο βήμα, δήλωσε συγκλονισμένος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως η συγκεκριμένη προβολή θα πρέπει να γίνει την ώρα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο ίδιος έσπευσε να δώσει και κάποιες απαντήσεις σε ερωτήσεις που του έκαναν μαθητές του 1ου ΓΕΛ, ο καθηγητής τους κ. Τριαντάφυλλος καθώς και αρκετοί πολίτες που παρευρίσκονταν στην αίθουσα.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Ρήγα:

-σε τακτά χρονικά διαστήματα η ΔΕΥΑΚ στέλνει στο Γενικό Χημείο του Κράτους δείγματα του πόσιμου νερού και σύμφωνα με τα αποτελέσματα είναι πολύ καλής ποιότητας

-στην Κάλυμνο υπάρχουν ακόμη κάποια μέτρα σωλήνων από αμίαντο με τη δημοτική αρχή να προσπαθεί να εντάξει την αντικατάστασή τους σε κάποιο πρόγραμμα

-σύντομα ο Δήμος θα προμηθευτεί 50 κάδους ανακύκλωσης για γυαλί οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία (εδώ υπήρξαν διάφορες παρεμβάσεις από πολίτες που υπογράμμισαν την αναγκαιότητα να προηγηθεί ενημέρωση και εκπαίδευση του κόσμου, επικαλούμενοι παραδείγματα έτερων Δήμων της χώρας όπου διενεμήθηκαν στους δημότες τους ειδικές σακούλες, ενώ πράγματοποιήθηκαν σχετικές    ημερίδες στα σχολεία. Επίσης επισημάνθηκε η αναγκαιότητα ανακύκλωσης αρχικά των πλαστικών και κατά δεύτερο λόγο του γυαλιού, δεδομένου ότι «κάθε πλαστικό μπουκάλι  χρειάζεται 450 και παραπάνω χρόνια για να διασπαστεί. Ξεπερνά τη φαντασία, αν σκεφτούμε ότι το πρώτο πλαστικό μπουκάλι, που χρησιμοποιήθηκε ως διαφημιστικό το 1947, έχει ακόμη 400 χρόνια ζωής!»).

-διαμορφώνεται ο χώρος της παλαιάς χωματερής ώστε να λειτουργήσει στα μέσα Ιουνίου ο σταθμός μεταφόρτωσης όπου θα γίνεται η διαλογή των πρώτων ανακυκλώσιμων υλικών.

Διαδικτυακή ενημέρωση και επικοινωνία

Όπως επισημάνθηκε ο σύλλογος «Ύδνα» θα δημιουργήσει έναν διαδικτυακό τόπο όπου θα γίνεται ενημέρωση για θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και θα καλεί κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη-εθελοντή να συμμετάσχει στις δράσεις που θα προγραμματίσει  το επόμενο χρονικό διάστημα.

Να βγάλουμε μια για πάντα το πλαστικό από τη ζωή μας, κάλεσε τους πολίτες ο καθηγητής του 1ου ΓΕΛ κ. Τριαντάφυλλος, αρχής γενομένης από τα κυλικεία των σχολείων, προτρέποντας τους γονείς να δίνουν στα παιδιά τους νερό σε επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια.

Στο δρόμο που χάραξε η Ένωση Γονέων

Σύμφωνα με την κ. Τρικοίλη η Ένωση Γονέων εδώ και τρία χρόνια μέσα από τα σχολεία όλων των βαθμίδων κατάφερε-με τη βοήθεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών –να στήσει έναν μηχανισμό ανακύκλωσης υλικών χωρίς κεφάλαια μόνο με χορηγίες και εθελοντισμό, στέλνοντας μέχρι σήμερα 37 τόνους χαρτί για ανακύκλωση και έναν μεγάλο όγκο πλαστικών μπουκαλιών και αλουμινίου.

«Εδώ και τρεις μήνες συνεργαζόμαστε με την επιχείρηση ΑΤΣΑΣ ΑΕΒΕ η οποία στηρίζει την προσπάθεια της Ένωσης και διαθέτει την μάντρα οικοδομικών υλικών της (δίπλα στο Σούπερ Μάρκετ Καρατζάς) στην οποία μπορεί ο κάθε πολίτης να αφήσει για ανακύκλωση ότι από τα προαναφερόμενα υλικά επιθυμεί. Ο χώρος είναι ανοιχτός από τις 7.30 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα από την Δευτέρα μέχρι και το Σάββατο».

 *Αξίζει να διαθέσετε λίγα λεπτά για να παρακολουθήσετε το άκρως αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ “Toxic Crisis” (Τοξική Κρήση) του Όμηρου Ευαγγελινού  (πατήστε εδώ).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s