pistwtikh_karta_257233583Η Κάλυμνος περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 23 νησιών… πολυτελείας της χώρας τα οποία μπαίνουν σε ειδικό φορολογικό καθεστώς, όπου οι συναλλαγές κάθε είδους άνω των 70 ευρώ θα πρέπει να γίνονται αποκλειστικά και μόνο με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Στόχος του μέτρου-που αφορά σε νησιά του Αιγαίου με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων και είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας – είναι να αυξηθούν τα έσοδα κυρίως από τον ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές που έχουν μεγάλη τουριστική κίνηση. Παράλληλα, είναι ένας τρόπος αποφυγής της αύξησης των φορολογικών συντελεστών (σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα ο ΦΠΑ είναι στο 9% και 16% αντί για 13% και 23%).

«Σε κάθε περίπτωση ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι το μέτρο θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή» επισημαίνεται στην «Καθημερινή» και αυτό «διότι οι επιχειρηματίες που δεν εξέδιδαν αποδείξεις, θα συνεχίσουν να το πράττουν, εκτός και αν ζητηθεί απόδειξη από τους πελάτες τους. Και αυτό θα συμβεί εάν κυρίως οι Έλληνες καταναλωτές έχουν κάποιο κίνητρο κατά τη χρήση των καρτών τους. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι έχουν συζητηθεί διάφορα σενάρια παροχής κινήτρων όπως:

  • Επιστροφή μετρητών.Οι καταναλωτές θα κερδίζουν επιστροφή μετρητών, που θα υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αξίας των συναλλαγών με κάρτα. Το κέρδος θα πιστώνεται στον λογαριασμό των καταναλωτών σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Λοταρία.Δύο φορές κάθε μήνα θα διοργανώνονται κληρώσεις με χρηματικά έπαθλα. Κάθε αγορά με κάρτα θα ισοδυναμεί με έναν λαχνό συμμετοχής.
  • Αφορολόγητο όριο.Το αφορολόγητο όριο θα συνδυάζεται με την υποχρέωση των φορολογούμενων να κάνουν μέρος των συναλλαγών τους μέσω καρτών. Με τον τρόπο αυτό ο φορολογούμενος θα πετυχαίνει μείωση του φόρου εισοδήματος ενώ δεν θα χρειάζεται να συγκεντρώνει αποδείξεις.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη για να εφαρμοσθεί το μέτρο, θα πρέπει να εγκατασταθούν περισσότερα από 100.000 τερματικά (POS). Προκειμένου μάλιστα να μην επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις, αναζητούνται κονδύλια από το ΕΣΠΑ για την επιδότηση των τερματικών για τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες των περιοχών που θα επιλεγούν.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και  φόρος 1 ως 5 ευρώ ανά διανυκτέρευση, αλλά και 6% φόρος σε επιχειρήσεις ένδυσης, υπόδησης, έργων τέχνης και κοσμηματοπωλεία, αλλά και φόρος 3% σε μπαρ εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα από 1η Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου.

Σε πρώτη φάση λοιπόν μέσω καρτών θα γίνονται οι συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα παρακάτω νησιά…πολυτελείαςΡόδος, Λέσβος, Χίος, Κως, Σάμος, Σύρος, Νάξος, Θήρα, Λήμνος, Κάλυμνος, Θάσος, Μύκονος, Πάρος, Άνδρος, Τήνος, Ικαρία, Λέρος, Κάρπαθος, Σκιάθος, Σκόπελος, Μήλος, Πάτμος, Σύμη.

Η αλήθεια πάντως αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, στο μικροσκόπιο του οποίου θα τεθεί το εν λόγω πολυνομοσχέδιο από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s