DSC03195

Πνιγμένη στα ξερά χόρτα η παιδική χαρά στο χωριό

Το πρώτο πράγμα που αναζητά ένας γονιός όταν πηγαίνει ένα ταξίδι, ή όταν αλλάζει τόπο κατοικίας, είναι κοινόχρηστοι χώροι όπως πάρκα και παιδικές χαρές όπου θα μπορούν τα παιδιά του να παίζουν με ασφάλεια. Άλλωστε οι ειδικοί έχουν αποφανθεί για τα οφέλη που προσφέρει το παιχνίδι στην παιδική χαρά: πλήθος ερεθισμάτων, μαθησιακών εμπειριών και παιδικών αναμνήσεων στην προσωπική ιστορία του κάθε παιδιού.

Κι όμως στην Κάλυμνο, στο νησί των πολυτέκνων δεν υπάρχουν παιδικές χαρές και εκεί που κάποτε έπαιζαν παιδιά περνώντας ξέγνοιαστες στιγμές, σήμερα επικρατεί η χειρότερη εικόνα: Υποτυπωδώς περιφραγμένοι χώροι, με κούνιες
σπασμένες και  χορτάρια που δεν αποψιλώθηκαν.  Η εγκατάλειψη στο μεγαλείο της. Εκατοντάδες μικρά παιδιά στην Κάλυμνο και δεν έχουν ούτε μια παιδική χαρά για να παίξουν με ασφάλεια.

Στην…πρώην παιδική χαρά του Αγίου Στεφάνου σε απόσταση αναπνοής από το 2ο Δημοτικό Σχολείο, όλα τα παιχνίδια έχουν ξηλωθεί και οι βουλές της δημοτικής αρχής παραμένουν άγνωστες.

Στο χωριό η παιδική χαρά ή θα είναι πνιγμένη στα σκουπίδια, ή στα ξερά χόρτα, ενώ τα παιχνίδια που υπάρχουν είναι σε κακή κατάσταση.

DSC03209

Αυτή την πινακίδα διαβάζει όποιος επιχειρήσει να μπει στην παιδική χαρά στις Μυρτιές

Στις Μυρτιές εκεί που κάποτε τα καλοκαίρια οι φωνές των παιδιών ξεσήκωναν τη γειτονιά, τώρα επικρατεί η απόλυτη ερήμωση.

Και άντε τα καλοκαίρια υπάρχει η επιλογή της θάλασσας για όλους. Τι γίνεται όμως τους υπόλοιπους μήνες όπου η μοναδική διέξοδος για γονείς, παππούδες και γιαγιάδες ενός ολόκληρου νησιού (και κυρίως όσων κατοικούν στην Πόθια) είναι η… «πλατεία» μπροστά από τις καφετέριες, με άμεση πρόσβαση των παιδιών στο δρόμο;;;

Αναμένοντας την πιστοποίηση

Οι παιδικές χαρές στην Κάλυμνο παραμένουν και επισήμως στην κατάσταση αυτή από τον περασμένο Ιούνιο και λέμε επισήμως γιατί πρόκειται για απόφαση της πολιτείας σύμφωνα με την οποία όλες τους πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό καταλληλότητας. Πιστοποιητικό που για να μπορεί να εξασφαλίσει ένας δήμος πρέπει προηγουμένως να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό τους.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά το τραγικό περιστατικό με τον θάνατο ενός μικρού παιδιού σε παιδότοπο στον Δήμο Ελληνικού που δεν πληρούσε τις νόμιμες προδιαγραφές. Το υπουργείο Εσωτερικών προέβη σε τροποποίηση των κανόνων που οφείλουν να τηρούν οι παιδικές χαρές.

Ετσι, η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου επέβαλε στους δήμους να προσαρμόσουν όλους τους χώρους που λειτουργούν ως παιδικές χαρές στους κανόνες ασφαλείας, καθώς οποιοδήποτε ατύχημα μετά την παρέλευση της προθεσμίας άφηνε εκτεθειμένες τις τοπικές αρχές σε ποινικές διώξεις.

Έβαλαν λουκέτο

DSC03192

Εικόνα εγκατάλειψης στον Άγιο Στέφανο

«Στη συντριπτική πλειονότητα, οι δήμοι έβαλαν «λουκέτο» σε όλες τις παιδικές χαρές που δεν είχαν την απαραίτητη πιστοποίηση, ανεξαρτήτως εάν επρόκειτο για επικίνδυνες ή σύγχρονες. Στις περισσότερες περιπτώσεις ανάρτησαν μάλιστα πινακίδες με τις οποίες ενημερώνουν τους γονείς ότι η ευθύνη είναι δική τους για την τυχόν χρήση της παιδικής χαράς.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, οι ΟΤΑ όφειλαν να πάρουν πιστοποίηση από επιτροπή ελέγχου που είχε συσταθεί για τον συγκεκριμένο σκοπό στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Εναλλακτικά οι δήμοι μπορούν να απευθυνθούν σε διαπιστευμένο φορέα, δηλαδή σε ιδιωτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν την πιστοποίηση, με κόστος που κυμαίνεται ανάμεσα στα 150 και τα 300 ευρώ ανά παιδική χαρά. Το καθεστώς αυτό αφήνει εκτεθειμένους τους υπερχρεωμένους δήμους και ίσως οδηγήσει σε κλείσιμο παιδικών χαρών, των οποίων το κόστος ανάπλασης δεν επιτρέπει στους ΟΤΑ να το αναλάβουν» διαβάζουμε σε σχετικό ρεπορτάζ στο «Έθνος».

 Η προθεσμία για την πιστοποίηση των παιδικών χαρών ήταν μέχρι τον Ιούλιο του 2014, ωστόσο η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) πήρε προθεσμία για τη συμμόρφωση των παιδικών χαρών μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους, για να προχωρήσουν οι δήμοι στις απαιτούμενες παρεμβάσεις και να κατορθώσουν τη χρηματοδότηση των παιδικών χαρών από το Πράσινο Ταμείο.

Ωστόσο το Πράσινο Ταμείο, που χορηγεί χρήματα για τον σκοπό αυτό, φέτος θα ικανοποιήσει αιτήματα που εκκρεμούν από την προηγούμενη χρονιά, αφού δεν υπάρχουν καινούργια κονδύλια….

Και κάπως έτσι η απαράδεκτη αυτή κατάσταση συνεχίζεται και όπως δείχνουν τα πράγματα θα συνεχιστεί για πολύ ακόμη. Η δικαιολογία και μάλιστα με την ανοχή της πολιτείας αυτή τη φορά υπάρχει και δεν αφήνει περιθώρια για διαμαρτυρίες-καταγγελίες.

Αλλού οι γονείς ξεσηκώνονται

7f2c69134095177d39d38d5702193517_LΠρόκειται όμως για μια ακόμη περίπτωση όπου αποδεικνύεται ο τρόπος που οι πολίτες αντιλαμβάνονται τα πράγματα. Αλλού περιμένουν τις δημοτικές αρχές να πράξουν τα δέοντα και αλλού οι κάτοικοι αναλαμβάνουν δράση. Όπως για παράδειγμα στην Ελασσόνα όπου οι μαμάδες (φωτο) ξεσηκώθηκαν απαιτώντας καλύτερες συνθήκες παιχνιδιού για τα παιδιά τους. Μετά από οργάνωση και κάλεσμα μέσω facebook ξεκίνησαν σειρά κινητοποιήσεων στις παιδικές χαρές της πόλης, ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου τα παιδιά τους να παίζουν με ασφάλεια.

One response »

  1. Ο/Η Γρηγόρης Πελεκάνος λέει:

    Ο Δήμος Μπορεί να ζητήσει χρηματοδότηση για παιδικές χαρές από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος μέσα από το πρόγραμμα «Πρασινο Ταμείο» για αστικές αναπλάσεις. πΕΡΙΣ΄΄ΣΟΤΕΡΕς ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕς ΑΎΡΙΟ..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s