10685521_685994821474661_9162163457661918483_nΟ Δήμος Καλυμνίων και η Σεβαστή Χαλκίτη (Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής και συγγραφέας), καλούν τους μαθητές των Α’, Β’ και Γ΄ τάξεων Δημοτικού να συμμετάσχουν στο  ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ, που συνδιοργανώνουν.

Με εφαλτήριο το παιδικό βιβλίο «Ιστορίες του Βυθού – Αθερίνα» (εκδ. CaptainBook), σαράντα τρία (43) παιδιά, από 11 διαφορετικά σχολεία της Καλύμνου, καλούνται να συνεργαστούν, να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν καλλιτεχνικά.

Σκοπός του διημέρου είναι κατά κύριο λόγο η καλλιτεχνική έκφραση των παιδιών. Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία, να πειραματιστούν με   υλικά   και  τεχνοτροπίες, να   κατασκευάσουν  αυτοσχέδιες   κούκλες και  σκηνογραφικό   εξοπλισμό, να   αναλύσουν  το  κείμενο, να το   δραματοποιήσουν  και να παρουσιάσουν τον καρπό της συλλογικής τους δουλειάς, ανοιχτά στο κοινό.

Στόχος, δεν είναι μια αψεγάδιαστη παιδική παράσταση, αλλά η προσωπική έκφραση του κάθε παιδιού ξεχωριστά, η επαφή του με την τέχνη και η άμεση εμπλοκή του με αυτήν.

Η συμμετοχή παιδιών από διαφορετικά σχολεία , προωθεί την συνεργασία και την επικοινωνία μαθητών από άλλο σχολικό περιβάλλον, ενθαρρύνοντας τους έτσι να παρατηρήσουν, να αλληλεπιδράσουν και να δουλέψουν συλλογικά, σε δημιουργικό πλαίσιο.

Οι δράσεις του διημέρου θα πραγματοποιηθούν στον ισόγειο χώρο του Αναγνωστηρίου «Αι Μούσαι», το Σάββατο και την Κυριακή 13/14 Ιουνίου. 

Πρόγραμμα δράσεων

Σάββατο 13/6:

  • Πρώτη επαφή με το κείμενο, συζήτηση.
  • Κατασκευή σκηνικού, με ανάμεικτες σε τεχνικές όπως τυπώματα, κολλάζ κ.α.
  • Κατασκευή χαρακτήρων από άχρηστο υλικό (αφρολέξ, φελιζόλ, εφημερίδα)

Κυριακή 14/6:

  • Παιχνίδι σωματικής έκφρασης
  • Ανάλυση κειμένου/ χαρακτήρων
  • Αυτοσχεδιασμός σε ζευγάρια
  • Δραματοποίηση- Εμψύχωση.

Την Κυριακή στις 7.00 μμ, τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στο Διήμερο, θα παρουσιάσουν στο κοινό το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους, σε μια αυτοσχέδια σύντομη παράσταση.

Συμμετοχή

Καλούμε λοιπόν, τους διευθυντές/διευθύντριες καθώς και τους δασκάλους των τάξεων Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού να βοηθήσουν στην πραγματοποίηση του Διημέρου, ενημερώνοντας παιδιά και γονείς.

Από τις συμμετοχές που θα δηλωθούν μέχρι την Τετάρτη 10/6 (ένα παιδί της Α, ένα παιδί της Β και δύο παιδιά της Γ), μέσω κλήρωσης ή όπως αλλιώς αποφασίσει το σχολείο, θα προκύψουν τα 43 παιδιά που τελικά θα λάβουν μέρος στις δράσεις.

Η συμμετοχή στο Διήμερο έχει κόστος 10 ευρώ για κάθε παιδί, ποσό που καταβάλει ο γονιός.

 Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε πληροφορία, καθώς και για τη συμμετοχή των παιδιών, μπορείτε να επικοινωνείτε με την διοργανώτρια (Σεβαστή Χαλκίτη) στο sevastichal@gmail.com  καθώς και στη σελίδα facebook του βιβλίου https://www.facebook.com/istories.vuthou?ref=hl και με τον Ποθητό Μαγκούλια στο sxolikiepitropib@gmail.com και στο 6946304783.

Βιογραφικό σημείωμα

11167668_1839361056288114_2837423198967987262_nΗ Σεβαστή Χαλκίτη γεννήθηκε, το 1985, στο νησί της Καλύμνου, όπου και μεγάλωσε.

Από πολύ νωρίς, προσανατολίζεται επαγγελματικά σε σχέση με τα παιδιά, και το 2002 μπαίνει για πρώτη φορά σε αίθουσα διδασκαλίας, κάνοντας παιχνίδι στα Αγγλικά σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (Πρότυπο Φροντιστήριο Αγγλικών Σεβαστής Τσαγκάρη -Πρέκα).

Τον επόμενο χρόνο (2003) εισάγεται στο τμήμα Προσχολικής Αγωγής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, απ ‘όπου και ολοκληρώνει τις σπουδές της. Η πτυχιακή της εργασία (συνεργασία με την παιδαγωγό Ράπτη Μαργαρίτα), έχοντας θέμα «Η Μουσειακή Εκπαίδευση των παιδιών», βαθμολογείται με άριστα και προτείνεται ως σύγγραμμα στην Βιβλιοθήκη του Τ.Ε.Ι. Αθήνας.

Από το 2008 «συνεργάζεται» συστηματικά με παιδιά από 0-6 ετών.

Έχει εργαστεί σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό ως υπεύθυνη παιδαγωγός (2009-2010).

Το 2013 σε συνεργασία με ιδιωτικό κέντρο λόγο -εργοθεραπείας, πραγματοποιεί εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης, για παιδιά από τα χωριά SOS.

Τα τελευταία 4 χρόνια ασκεί παιδαγωγικό έργο κατ΄οίκον.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια «Κατασκευής και Εμψύχωσης Κούκλας», «Σωματικής Έκφρασης» και «Γραφής και Αφήγησης Παραμυθιού».

Τον Ιούνιο του 2014  εκδίδεται το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο «Ιστορίες του Βυθού – Αθερίνα», από τις εκδόσεις Captain Book (Αθήνα). Το βιβλίο χαίρει πολύ θετικής ανταπόκρισης, με σημαντικότερες μνείες, το φύλλο της «Ελευθεροτυπίας» (2014) και το βραβευμένο εκπαιδευτικό portal elniplex (2015).

Με αφορμή το βιβλίο, έχει δομήσει ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι ξυλογκραβούρας που συνοδεύει τις παρουσιάσεις της. Από την έκδοση του βιβλίου μέχρι σήμερα έχει βρεθεί σε σχολεία, σε βιβλιοπωλεία, σε χώρους Τέχνης παρουσιάζοντας το σύγγραμμά της και την τεχνοτροπία που το έχει «ντύσει».

Επιθυμεί να συνεχίσει να αλληλεπιδρά με παιδιά, δίνοντας έμφαση στην ελευθερία τους, την απόκτηση της ανεξαρτησίας τους, καθώς και στην καλλιτεχνική τους έκφραση.

Στα προσωπικά της ενδιαφέροντα ξεχωριστή θέση έχει ο χορός, είναι μέλος του «Λυκείου Ελληνίδων- Παράρτημα Καλύμνου» από τα παιδικά της χρόνια, κι έχει ταξιδέψει για να συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ παραδοσιακού χορού (Πορτογαλία 2002, Ιταλία 2006).

Έχει πειραματιστεί με μαθήματα Αφρικάνικου, Αφρο- Βραζιλιάνικου και Σύγχρονου χορού.

Παράλληλα, την τελευταία δεκαετία, ασχολείται με διάφορες πτυχές της Βραζιλιάνικης κουλτούρας. Μελετάει Πορτογαλικά, εξασκείται στην παραδοσιακή πολεμική τέχνη της capoeira και παίζει παραδοσιακή βραζιλιάνικη μουσική.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s