DSC_0717

Ο Λουκάς Ντουρντουρέκας στη διαδρομή «Inshallah » βαθμολογίας 8c+ («στέγη» στη γλώσσα των αναρριχητών)

Στην Κάλυμνο ζει και εργάζεται τα τελευταία έντεκα χρόνια ένας από τους καλύτερους αναρριχητές του κόσμου, θέτοντας και επιτυγχάνοντας διαρκώς νέους στόχους που τον οδηγούν όλο και πιο ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη.

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη προβολή για την Κάλυμνο, τον πρώτο αναρριχητικό προορισμό στη γη.

Ο Λουκάς Ντουρντουρέκας με το τελευταίο του επίτευγμα, απέδειξε για μια ακόμη φορά πως δικαίως κατατάσσεται στους κορυφαίους αναρριχητές παγκοσμίως.

Η 30η Μαϊου 2015 ήταν μια ακόμη ημερομηνία σταθμός για την αναρριχητική του πορεία. Ένας στόχος ετών κατακτήθηκε, αφού κατάφερε και σκαρφάλωσε σε μια από τις πιο δύσκολες διαδρομές του νησιού που φέρει την ονομασία «Inshallah « βαθμολογίας 8c+.

Ο Λούκας είναι ο έκτος κατά σειρά αναρριχητής  παγκοσμίως που κατάφερε να σκαρφαλώσει στη συγκεκριμένη διαδρομή και ο πρώτος και μοναδικός Έλληνας αναρριχητής που κατάφερε να  σκαρφαλώσει αναρριχητική διαδρομή τέτοιας δυσκολίας.

DSC_0771Όπως δηλώνει ο ίδιος στο “Kalymnosola” είχε επιχειρήσει να αναρριχηθεί στην  «Inshallah » το 2008, αλλά τότε του φάνηκε πολύ δύσκολη και δεν επανέλαβε την προσπάθεια. Στο μεσοδιάστημα δημιούργησε οικογένεια και με δυο παιδιά δεν υπήρχε ελεύθερος χρόνος για αναρρίχηση, ούτε για τον ίδιο ούτε για την επίσης αναρριχήτρια σύζυγό του και σχοινοσύντροφο. Ελλείψει δε άλλων ντόπιων αναρριχητών ο στόχος εγκαταλείφθηκε.

«Φέτος όμως τα πράγματα είχαν αλλάξει λίγο. Τα παιδιά μεγάλωσαν, ντόπιοι αναρρίχητες εμφανίστηκαν στο νησί, ήμουν αρκετά προπονημένος χάρη στην πίστα αναρρίχησης, όπου εκεί έγινε όλη η δουλειά για να βελτιώσω την δύναμη και την αντοχή μου και έτσι το απόγευμα της 30ης Μαϊου κατάφερα να σκαρφαλώσω τη διαδρομή».

Άλλωστε αυτό ακριβώς «διδάσκει» η αναρρίχηση: Όταν βάζεις στόχους, επιμένεις και επικεντρώνεσαι σ’ αυτούς δεν υπάρχει περίπτωση να μην τους επιτύχεις. Ξεπερνώντας κάθε φορά τα προσωπικά σου όρια, χωρίς να ανταγωνίζεσαι κάποιον.

Από τα πρώτα χρόνια στην κορυφή

loukas-bio1Ο Λουκάς Ντουρντουρέκας ξεκίνησε την αναρρίχηση σε ηλικία 15 ετών. Από τα πρώτα χρόνια επικεντρώνεται στην αθλητική αναρρίχηση και συμμετέχει στις ελληνικές εθνικές διοργανώσεις, ευρισκόμενος πάντα στην πρώτη τριάδα.

Η αγάπη και το πάθος του για την αναρρίχηση βράχου τον οδηγούν στα ψηλότερα βουνά της Ελλάδας- Όλυμπο, Παρνασσό, Γκιώνα –αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και δη στο Mont Blanc των Άλπεων.

Σε ηλικία 22 ετών, κερδίζει το ελληνικό κύπελλο και γίνεται μέλος της Εθνικής Ομάδας Αναρρίχησης εκπροσωπώντας  την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αναρρίχησης.

Προκειμένου να δοκιμάσει τον εαυτό του σε μεγαλύτερα ύψη και να διευρύνει τους ορίζοντές του, συνεχίζει να αναρριχάται σε όλο τον κόσμο και δη στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ταϊλάνδη.

Ένα από αυτά τα ταξίδια τον φέρνει στην Κάλυμνο όπου συναντά και τελικά παντρεύεται τη γυναίκα του που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο σχολείο αναρρίχησης στη Μόντενα της Ιταλίας πιστοποιείται ως επίσημος εκπαιδευτής αναρρίχησης.

climb-in-kalymnos-boulder-17Στην Κάλυμνο, όπου ζει μόνιμα με τη σύζυγό του Αλεξάνδρα και τα δύο τους παιδιά από το 2004, λειτουργεί  ένα κλειστό γυμναστήριο αναρρίχησης και εισάγει τους ντόπιους στον κόσμο της αναρρίχησης, βοηθώντας ταυτόχρονα τους αναρριχητές να βελτιώσουν τις δεξιότητες και τις επιδόσεις τους.

Έχει καταφέρει να αναρριχηθεί σε αθλητικές διαδρομές  μέχρι 8c (5.14b) και σε boulder problems μέχρι  8a+ και (V13), εκ των οποίων και οι δύο είναι οι πιο δύσκολες αναβάσεις που έχουν επιτευχθεί ποτέ από Έλληνα αναρριχητή

Σήμερα ο Λουκάς Ντουρντουρέκας σπονσοράρεται από κορυφαίες διεθνώς εταιρείες αναρρίχησης όπως η Wild Country (U.K.), η Sterling Rope(U.S.A.), η Moonclimbing (U.K.) και η Red Chili (DE).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s