DSC04056Σημαντικό τεκμήριο για την ιστορία του νησιού μέσα στο χρόνο συνιστά η συλλογή αναγεννησιακών χαρτών (15ος – 17ος αιώνας) του Καλύμνιου Μανώλη Μιχαήλου η οποία παρουσιάζεται  από τις 11 Ιουλίου στο Azul (Wine Bar-Art Gallery) στον Αρμεό.

 Πρόκειται για ενδιαφέρουσες χαρτογραφικές αποτυπώσεις της Καλύμνου και του Αρχιπελάγους έτσι όπως οι πρώτοι χαρτογράφοι της εποχής αντιλαμβάνονταν τα μέρη στα οποία ταξίδευαν, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν ένα πολυσήμαντο αρχειακό υλικό το οποίο ο επισκέπτης μπορεί να προσεγγίσει είτε εικαστικά, είτε κοινωνιολογικά, είτε ιστορικά. Πάντα με τη βοήθεια του συλλέκτη που καθημερινά βρίσκεται στο χώρο προσφέροντας με χαρά τις γνώσεις του από την πολυετή ενασχόλησή του με τα συγκεκριμένα τεκμήρια μνήμης και χρόνου.

Ο 36χρονος  Μανώλης Μιχαήλου γεννήθηκε στην Κάλυμνο όπου και έζησε έως και τα 18 του χρόνια. Στην συνέχεια σπούδασε Τοπογράφος αρχικά στο ΤΕΙ της Αθήνας και έπειτα  από κατατακτήριες εξετάσεις στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ έχει εξασκήσει και το επάγγελμά του.

Από μικρό παιδί, από τότε που θυμάται τον εαυτό του δηλαδή, ασχολείται με τη γεωγραφία και τους χάρτες, προχωρώντας τα τελευταία δέκα χρόνια στη δημιουργία της συγκεκριμένης συλλογής.

Τα ταξίδια των περιηγητών του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης στην Ευρώπη αποτελούσαν ανέκαθεν αντικείμενο έρευνας και μελέτης για τον ίδιο και σε συνδυασμό με την επιθυμία του να γνωρίζει νέους τόπους και πολιτισμούς (έχει ταξιδέψει σε διάφορα μέρη του κόσμου όπως μας αποκάλυψε στη διάρκεια της συζήτησής μας), καθώς και το επάγγελμα που τελικά επέλεξε, τον οδήγησαν στην απόφαση να ασχοληθεί σοβαρά και επισταμένα με την χαρτογραφική παράδοση.

Στα ταξίδια του θα τον συναντήσει κανείς σε παλαιοπωλεία και σε μεγάλες βιβλιοθήκες, ενώ όπου ακόμη δεν έχει ταξιδέψει αλλά έχει πληροφορίες για κάποιο χάρτη που αναζητά βρίσκει άλλους τρόπους για να τον αποκτήσει (διαδικτυακά κ.α.)

Η αγάπη του για το νησί καταγωγής του λειτούργησε τελευταία και ως έναυσμα για την συγγραφή του πρώτου του βιβλίου «Η Κάλυμνος μέσα από αναγεννησιακούς χάρτες- 15ος -17ος αιώνας”.

 Οι χάρτες λένε τη δική τους ιστορία

Με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι ξεναγηθήκαμε προχθές βράδυ από τον Μανώλη στη συλλογή του, σταχυολογώντας κυρίως:

-τα πρώτα γνωστά τοπωνύμια της Καλύμνου (Κλάρος-Κάλαμος)

DSC04058-τον πρώτο χαρτογράφο του νησιού τον Ιταλό μοναχό Christoforo Buondelmonti ο οποίος έγραψε το 1420 το πρώτο νησολόγιο  (μικρά βιβλία όπου υπάρχουν πληροφορίες για κάθε νησί ξεχωριστά) στο οποίο η Κάλυμνος περιγράφεται ως ένα «…μακρόστενο νησί από τον αστερισμό της Άρκτου προς τη Δύση…»

-τον παγκόσμιο χάρτη κατά τον Μεσαίωνα που έδειχνε τον κόσμο «ανάποδα» γιατί είχε φτιαχτεί πριν οι Ευρωπαίοι επιβάλλουν τη δική τους θέση στον κόσμο, με την ανατολή να βρίσκεται πάντα στο πάνω μέρος του αφού επικρατούσε η πίστη ότι ο παράδεισος (ο κήπος της Εδέμ) βρίσκονταν ανατολικά στην περιοχή της Μεσοποταμίας

-τις πολλές κατηγορίες των ταξιδιωτών στο Αιγαίο (έμποροι, αρχαιολόγοι και κυνηγοί αρχαιοτήτων, αναζητητές  χειρογράφων και βιβλίων κυρίως από μοναστήρια, διπλωματικοί εκπρόσωποι ευρωπαϊκών κρατών, αρχιτέκτονες, ζωγράφοι, γιατροί, βοτανολόγοι, γεωγράφοι, στρατιωτικοί και πράκτορες δυτικών κρατών, περιηγητές) δεδομένου ότι οι συνθήκες ταξιδιού είχαν βελτιωθεί αρκετά μετά την εξέλιξη της χαρτογραφίας και τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα στην ναυσιπλοϊα

-και πολλές πολλές άλλες σημαντικές πληροφορίες που μπορεί να καταγράψει ο επισκέπτης  παρατηρώντας τα αντίγραφα των χειρόγραφων χαρτών από μεγάλες βιβλιοθήκες της Ευρώπης, τους χάρτες του Αρχιπελάγους και των Δωδεκανήσων προερχόμενοι από τους πρώτους άτλαντες, κοσμογραφίες και από ιστορικογεωγραφικά έργα του 16ου – 18ου αιώνα.

18728_706340599469878_6395983046436736978_nΚαι αν εντυπωσιαστείτε από τα όσα ακούσετε και φοβάστε μήπως δεν θα μπορέσετε να τα συγκρατήσετε μπορείτε φεύγοντας να προμηθευτείτε το βιβλίο του Μανώλη «Η Κάλυμνος μέσα από αναγεννησιακούς χάρτες- 15ος -17ος αιώνας”.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά μέχρι τις 8 Αυγούστου.

Η Κάλυμνος του 1420 με τα μάτια του μοναχού Christoforo Buondelmonti

«Και υπερέχει από τα άλλα νησιά ως προς τα βουνά το άλλοτε ονομαζόμενο νησί Κλάρος το οποίο ονομάζεται τώρα Κάλαμος, όνομα που σημαίνει στα λατινικά arungo (καλάμι).

Και είναι ένα μακρόστενο νησί από τον αστερισμό της Άρκτου προς τη Δύση. Και η περίμετρός του ανέρχεται στα σαράντα μίλια. Και είναι τέτοιο το ύψος των ευρισκομένων βουνών, ώστε αν κάποιος ανέβει στο υψηλότερο από αυτά, θα δει καθαρά από εκεί την Έφεσο και τη Χίο και τα λεγόμενα Παλάτια (τη Μίλητο). Και στα βουνά αυτά υπάρχουν πολλά πρόβατα, τα οποία πατώντας και καταστρέφοντας τα εκεί ευωδιαστά χορτάρια καταφέρνουν να μένουν απρόσβλητα από τους λύκους, αλλά και κατσίκια ξανθού τριχώματος που περνούν τη μέρα τους στις προεξοχές των βράχων και τρώνε με χαρά τα εκεί φυτρωμένα δέντρα. 

Και προς την ανατολή υπάρχει ένα φρούριο αρχαίο που βρίσκεται σε ένα υψηλό τόπο και ακριβώς απέναντι από αυτό ένα μικρό μακρόστενο νησί. Αυτού του νησιού μαρτυρεί μέχρι σήμερα την παλιά ευδαιμονία, το πλήθος και το μέγεθος των οικοδομημάτων. Αλλά ποιος θα μπορούσε να διηγηθεί την ποικιλία και την τέχνη αυτών που είναι διάσπαρτη σε ολόκληρο το νησί; Γιατί τίποτα άλλο δεν βλέπουμε σε αυτό παρά μεγάλο πλήθος τέτοιων αμίμητων έργων.

 Υπάρχει και σε έναν κόλπο του νησιού ένα οχυρό φρούριο που ονομάζεται Κάλαμος. Και προς τα δυτικά υπάρχει μια παλιά πόλη που καλείται Βαθύ, η οποία βρίσκεται σε έναν άλλο κόλπο και έχει κοντά της και ένα ποτάμι που ρέει και το νερό του είναι αλμυρό. Σε αυτή την πόλη βρήκαμε πολλά οικοδομήματα αξιόλογα.

 Προς τα δυτικά στους πρόποδες του ακρωτηρίου φαίνονται δυο λιμάνια όπου υπάρχουν ένα μεγάλο σπήλαιο και σε αυτό αναβλύζει μια άφθονη πηγή η οποία ρέει συνεχώς και ποτέ δεν σταματά. Σε ολόκληρο αυτό το νησί φυτρώνει η λεγόμενη ξυλαλόη η οποία θεωρείται από όλους πάρα πολύ υγιεινή».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s