dsc04005Από την Ομάδα Στήριξης Μεταναστών και Προσφύγων στην Κάλυμνο λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω ανακοίνωση:

Στις 10 Αυγούστου, έξω απ’ το Λιμεναρχείο Καλύμνου, εκεί που καθημερινά στοιβάζονται δεκάδες πρόσφυγες, δημιουργήθηκε ένταση, που, επί δύο τώρα μέρες, τροφοδοτεί το ψέμα και την απανθρωπιά.

Στην Κάλυμνο, όπως και σε όλα τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, κάθε μέρα «ξεβράζονται» εκατοντάδες άνθρωποι, που τρέχουν να γλιτώσουν από τη φρίκη ενός αδυσώπητου πόλεμου. Είναι οι «τυχεροί» αυτής της μεγάλης φυγής, που μετά από ένα εξαντλητικό ταξίδι, δεν καταλήγουν στον πάτο της θάλασσας αλλά καταφέρνουν να πιάσουν στεριά.

Στοιβαγμένοι στα δουλεμπορικά σαπιοκάραβα, καταλήγουν σε μια βραχώδη ακτή για να ξεκινήσουν ένα νέο ταξίδι στο φόβο.

Η ελληνική πολιτεία, εντελώς αδιάφορη σ’ αυτή τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, φρόντισε μόνο να γίνει το ανάχωμα των Ευρωπαίων «εταίρων» στη ροή των προσφύγων, υπογράφοντας συνθήκες που ουσιαστικά τους κρατούν εγκλωβισμένους σε απάνθρωπες συνθήκες.

dsc04000Η διεκπεραίωση των ταξιδιωτικών τους εγγράφων είναι αυτό που ζητούν, προκειμένου να φύγουν από μια χώρα που ξέρουν πολύ καλά ότι μαστίζεται από την ανεργία και την ανέχεια.

Δυστυχώς, η διεκπεραίωση αυτή αργεί έως και 15 μέρες, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι –  με ελάχιστες εξαιρέσεις αυτούς που η οικονομική τους επιφάνεια τους εξασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες – οι περισσότεροι λοιπόν να λιμοκτονούν σε χώρους, όπου οι συνθήκες διαβίωσης προκαλούν μόνο ντροπή

Κάτω από τον ήλιο, στην αφόρητη ζέστη, εκτεθειμένοι στην υγρασία της νύχτας,  με τα μωρά τους στην αγκαλιά, πεινασμένοι, έχοντας μόνο τα ρούχα που φοράνε, με μία τουαλέτα και μία ντουσιέρα  για πάνω από 200 ανθρώπους, υποφέρουν και εξαντλούνται, χάνοντας όχι μόνο τις σωματικές δυνάμεις για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στο φόβο και τις τελευταίες δεκάρες που γλύτωσαν από τους μαφιόζους διακινητές του ανθρώπινου πόνου αλλά και κάθε ψυχική αντοχή.

Αν η κατάσταση αυτή είναι ανυπόφορη για τους μεγάλους, για τα βρέφη και τα παιδιά ισοδυναμεί με την απόλυτη εξάντληση και ό, τι αυτή μπορεί να συνεπάγεται.

dsc03994Η ένταση στο λιμάνι της Καλύμνου είχε ως αφορμή αυτή την καθυστέρηση, περιορίστηκε σε φωνές, γρήγορα εκτονώθηκε και σε καμία, μα σε καμία περίπτωση δεν αφορούσε σε όσα μια μισαλλόδοξη και επικίνδυνη, ευτυχώς μικρή, μερίδα επιχειρεί να διασκευάσει.

Ψέματα, μίσος κι ένας ψευτοπατριωτισμός που μας ντροπιάζει συνολικά ως ανθρώπους και ειδικά ως ένα νησί της προσφυγιάς και της μεγάλης μετανάστευσης.

Η Ομάδα Στήριξης, στο όνομα  ακριβώς αυτής της προσφυγικής μας ιστορίας, στο όνομα και  μνήμη των 3500 Καλύμνιων που βρήκαν προσφυγικό καταφύγιο στη Γάζα της Παλαιστίνης και στη Δαμασκό της Συρίας, στο όνομα των παιδιών μας, που κυνηγημένα από την ανεργία παίρνουν ξανά το δρόμο της μεγάλης μετανάστευσης και, πάνω απ’ όλα, με γνώμονα  το σεβασμό στην ανθρώπινη υπόσταση, θα συνεχίσουμε να συντρέχουμε τους κυνηγημένους της φτώχειας και του πολέμου.

Τιμάμε κι ευχαριστούμε τους δεκάδες συμπολίτες μας που συμβάλλουν σ’ αυτή την προσπάθεια, ξεπερνώντας κηρύγματα μίσους και αποκτήνωσης, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας.

Τιμάμε κι ευχαριστούμε τους δεκάδες συμπολίτες μας που, ειδικά μέσα σ’ αυτές τις άθλιες συνθήκες για τον τόπο και το λαό μας κάνουν την έμπρακτη αλληλεγγύη μέτρο πολιτισμού και ανθρωπιάς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s