αρχείο λήψηςΗ Παναγιά της Χώρας η Κεχαριτωμένη, η Γαλατιανή στ’ Αργινώντα, η Κυρά Ψηλή στον Βαθύ (φωτο), η Παναγιά του Γλυκιού στο λιμάνι, η Παναγιά στους Βοθύνους, η Παναγιά της Τελέντου, η Παναγιά η Ψεριμιώτισσα στην Ψέριμο, η Μυρτιώτισσα, η Παναγιά η Χωστή στη Ρίνα στον Βαθύ, είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που η πλούσια θρησκευτική παράδοση έχει προσδώσει στις Παναγιές, τις Παναγιές της Καλύμνου.

Δεν υπάρχει περίπτωση, όπου κι αν σας βγάλει ο δρόμος σας σήμερα παραμονή και αύριο Δεκαπενταύγουστο, να μην βρείτε μιαν εκκλησιά που γιορτάζει την Παναγιά της.

Τα ήθη και τα έθιμα της Καλύμνου καλά κρατούν!

Λένε πως τα πανηγύρια είναι από τους πιο αντιπροσωπευτικούς τρόπους για να ανακαλύψεις την ψυχή του κάθε τόπου. Λιτανείες με θρησκευτική ευλάβεια, λαϊκό θέαμα με γλέντια και χαρές σε μεγάλες εκκλησιές και ξωκλήσια, παραδοσιακά μαγειρέματα και φαγοπότι με εκλεκτούς μεζέδες και μπόλικο κρασί …

Όλα τα ξωκλήσια ανοίγουν τις πύλες τους για να υποδεχθούν ντόπιους και επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα σπεύσουν να προσκυνήσουν τη χάρη της Παναγιάς.

Στα περισσότερα οι τοπικοί σύλλογοι διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις και πανηγύρια με τον θρησκευτικό χαρακτήρα να συνδέεται άρρηκτα με τη διασκέδαση και τη συμμετοχή όλων.

1173722_10200445980854175_1944827682_nΣήμερα Παρασκευή στις 7.30 το απόγευμα θα γίνει εσπερινός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου  στο παρεκκλήσιο της Παναγίας του Γλυκιού στο λιμάνι και η περιφορά του επιταφίου της Παναγίας στην κεντρική πλατεία.

Αύριο, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, ο Σύλλογος Νέων Βαθύ Αμφιπετράν καλεί όλους τους Καλύμνιους στη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Κυρα-Ψηλής από την ιερή ελιά έως το μετόχι της Παναγίας, όπου αμέσως μετά θα προσφερθεί δωρεάν σε όλο τον κόσμο το παραδοσιακό μούουρι, προσφορά βοσκών της περιοχής.

Στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί πανηγύρι στην αυλή της Παναγίας του Γλυκιού, στο λιμάνι, με τα «Καλιδωνάκια».

Επίσης στις 9.30 το βράδυ στην Παναγιά των Βοθύνων έχει προγραμματιστεί πανηγύρι με την ορχήστρα του Μικέ Κυράννη με καλύμνικα, κρητικά και λαϊκά τραγούδια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s